Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174"— Sunum transkripti:

1 GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
PERŞEMBE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ 2014

2 GIDA NEDİR ?

3 Protein, yağ, karbonhidrat, mineral maddeler, vitamin ve su gibi yaşam için gerekli olan maddelerden bir kısmını veya tamamını taşıyan ve besin ihtiyacımızı karşılayan lezzetli,doyurucu,sağlığa yararlı maddelere GIDA denir.

4 GÜVENİLİR GIDA NEDİR? Güvenilir gıda; temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulundurmayan gıdadır.

5 Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, güvenilir gıdayı beş ana başlık altında tanımlıyor.
* Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izin belgesi olan, * Son tüketim tarihi geçmemiş, * Muhafaza ve satış kurallarına uygun, * Ambalajlı ve etiketli olan, * Gereği gibi hazırlanan ve korunan gıdadır.

6 GIDA SATIN ALIRKEN VE TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
İNSAN HAYATI İÇİN VAZGEÇİLMEZ OLAN GIDALAR, USÜLÜNE UYGUN ÜRETİLMEZ VE MUHAFAZA EDİLMEZSE İNSAN HAYATINININ SONUNU GETİRİR!

7 BİR ÜRÜNÜ SATIN ALIRKEN
Etiket Bilgileri • Gıda maddesinin adı • İçindekiler • Net miktarı • Firma adı, adresi, üretim yeri • Son tüketim tarihi • T.K.B’dan alınmış üretim iznini gösteren tarih ve sayı kontrol edilmelidir

8 ETİKETSİZ VE AMBALAJSIZ GIDA SATIN ALMAYINIZ !
ETİKET ÖRNEKLERİ

9 Etiket üzerindeki son kullanma tarihini mutlaka kontrol ediniz !
SON KULLANMA TARİHİ GEÇEN ÜRÜNLERİ SATIN ALMAYINIZ !

10 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; 1-SÜT GRUBU : Süt , peynir , yoğurt ( Protein, B vitaminleri, fosfor ve çinko için de iyi kaynaktır. ) 2- ET-YUMURTA- KURUBAKLAGİL GRUBU : Et , tavuk,balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar bu grupta yer alır. ( Bu grup protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri için iyi kaynaktır. ) 3- SEBZE VE MEYVE GRUBU : Elma,çilek,ıspanak,pırasa … v.b 4- EKMEK VE TAHIL GRUBU : Buğday, pirinç, mısır, çavdar, yulaf vb. gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek vb. ürünler bu gruptadır Yaş cinsiyet ve aktiviteye göre gereken miktarda tüketilmesidir.

11 SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ:
1-Doğal ve taze besinler tercih edilmelidir. 2- Saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. (Beyaz ekmek yerine, kepekli esmer ekmek) 3-Daha az tuz içeren besinler tüketilmelidir 4-Hazır meyve suları, gazoz, ve kola gibi içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran veya limonata tercih edilmelidir.

12 Meyveler Kesildikten veya meyve suyu hazırlandıktan sonra bekletilirse ya da buzdolabında bekletilse bile C vitamini değeri azalır. Sebzeler Yıkanıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra bekletilmeden taze tüketilmeli Haşlama-pişirme suları dökülmemeli Salatalar limon veya sirke eklenerek uzun süre bekletilirse, vitaminler kayba uğrar.

13 GIDANIN BOZULMASI virüsler, bakteriler küflerdir.
Gıdalarda bozulmalara sebep olan mikroorganizmalar gıda güvenliği açısından çok önemli sorunlar doğurabilirler .Gıdalara bulaşarak sorun yaratabilen en önemli mikroorganizmalar, virüsler, bakteriler küflerdir.

14 Bakterilerin Bulunduğu Yerler
Besin zehirlenmesine neden olan bakterilerin başlıca kaynağı insandır. İnsanların boğaz , burun , el , deri …vb bakteri yüklüdür. Bakterilerin diğer bir kaynağı da hayvanlardır. Bakteri taşıyıcı olarak kedi , köpek vb. evcil hayvanlar ile sinek , böcek , haşere ve kemirgenler de bu yönden risklidir. Toz , toprak , çamur , kirli sular , kanalizasyon , çöp ve atıklar bakterilerin mutfaklara taşınmasında önemli kaynaklardır.

15 İmalathanelerde Personelden Kaynaklanan Bulaşma Yolları
Eller Ağız Burun Saçlar Diğer vücut yüzeyleri Giysiler

16 GIDA SİCİL VE ÜRETİM İZNİ SERTİFİKASI
EKMEK, SİMİT VE PASTA, TATLI V.B. UNLU MAMULLERİ SATIN ALDIĞINIZ YERLERİN ÜRETİM İZİNLERİ OLUP OLMADIĞINI SORUNUZ.

17 Gıda Satışı yapılan yerlerde örneğin Okul kantinlerinde bulunan görevlilerin sattıkları gıdaların etiket bilgilerini kontrol ediniz, yediğiniz tostların temiz koşullarda yapıldığından emin olunuz.

18

19

20 174 ALO GIDA HATTI ile Gıdaya ilişkin her türlü şikayet veya talebi, Türkiye’ nin her yerinden 174’ ü çevirerek çağrı merkezine bildirilebilirsiniz. Talepler anında işleme alınacak ve en kısa sürede sonuçlandırılacaktır. Başvuru sonucunuzu, 174 ALO GIDA’yı tekrar arayarak yada verilecek başvuru numarası ile ve adreslerinden öğrenebilirsiniz.

21 TEŞEKKÜR EDERİZ


"GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları