Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENEL BAHCIVANLIK SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENEL BAHCIVANLIK SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 GENEL BAHCIVANLIK SUNUMU

2 SUNUM KONULARI GENEL BAHCIVANLIK, PRATİK ZİRAİ BİLGİLER,
YEREL TOHUM ve KENT BAHÇELERİ, SORU – CEVAP.

3 1-GENEL BAHCIVANLIK ALAN DÜZENİ TOPRAK HAZIRLIĞI
EKİM VE DİKİM FALİYETLERİ GENEL BUDAMA

4 a) Alan düzeni; Basit bir kroki:
Her şeyden önce alanımızın bir krokisini çıkarıp neler yapmak istediğimizi kroki üzerinde görmemiz gerekir.

5 Işık ve gölge: Bahçemizin nerelerinde gölgelik alan, nerelerinde güneş ışığı olması gerektiğini belirlemeliyiz.

6 Uyum: Seçtiğimiz her şey bir uyum içerisinde olmalıdır. ( bitkiler, çitleri, patika yollar, ağaçlar ve bunların binaya ve birbirine uyumları !)

7 b) Toprak hazırlığı; Toprağı beslemek:
Kullanacağımız ya da kullandığımız toprağı beslememiz gerekir. Kimyasal gübreler (-) Çiftlik gübresi (+) Kompost (+) Pratik bir karışım; kum( yada mil)+torf-yanmış hayvan gübresi+toprak. Bu karışımın oranı sizin toprağınızın durumuna göre değişmelidir. Örneğin: killi ve kireçli topraklar için hayvan gübresi miktarı fazla olmalıyken, kumlu ve taşlı topraklarda kum ve mil az olmalı.

8 b) Toprak hazırlığı; Toprağın işlenmesi;
İnşaat artığı, eski bitki kökleri ve diğer istenmeyen artıklardan toprağın temizlenmesi gerekir. Toprağın cm derinliğin de işlenmesi gerekebilir. Kaba tesviye; tırmık, mastar tahtası gibi aletlerle düzeltmeler gerekir. İnce tesviye, silindir çekme ve ekim dikim hazırlıkları yapılır.

9 b) Toprak hazırlığı; Sulama sisteminizin yerleşimi;
Krokide belirttiğiniz gibi sulamayı nasıl yapmak istiyorsanız bu safhada yerine yerleştirebilirsiniz.

10 Damlama sulama; Yağmurlama;

11 Bir ev hortumuyla; Diğer;

12 b) Toprak hazırlığı; Çim;
Ankara koşullarında uygun bir çim tohumu karışımı; %30 lolium perenne>hastalıklara dayanıklıdır %20 poa pratensis>yenileme gücü var %20 festuca rubra commutata>gölgeye uygun %20 festuca rubra rubra %10 festuca ovina ( m²’ye 60 gr)

13 c) EKİM VE DİKİM FALİYETLERİ
Fidan dikimi;

14 c) EKİM VE DİKİM FALİYETLERİ (devam)
Çiçek ve çalıgillerin dikimleri;

15 c) EKİM VE DİKİM FALİYETLERİ (devam)

16 c) EKİM VE DİKİM FALİYETLERİ (devam)

17 d) GENEL BUDAMA Amaç: Bitkilerimize düzgün bir şekil vermek, verim artışı, havalanma ve ışık alması, amacıyla yapılır.

18 d) GENEL BUDAMA (devamı)
Nasıl budanmalı ?

19 d) GENEL BUDAMA (devamı)
SAKINCALARI ?

20

21 d) GENEL BUDAMA (devamı)

22

23 2-PRATİK ZİRAİ BİLGİLER
a) Meyve ağaçlarında budama; Meyve Ağaçları Neden Budanır?  Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.  Budama yapılmayan ağaçlarda;  taç düzensiz gelişir,  fazla verim nedeniyle dallar kırılır, küçük ve kalitesiz meyve oluşur, sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz, kısa zamanda verim düşer periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür

24 2-PRATİK ZİRAİ BİLGİLER (devam)
Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.  Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.  Ağaçlara istenilen şekli vermek.  Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.  Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.  Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.  Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.  İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.  Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

25 2-PRATİK ZİRAİ BİLGİLER (devam)
Ne Zaman Budama Yapılmalıdır? Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir.

26 Budama Şekilleri Nelerdir?
1. Şekil Budaması;  Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir. 2. Mahsul Budaması; Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Bir meyve ağacında mahsul budamasına başlamadan önce ağaç bütünüyle incelenmeli; çıkacak ve bırakılacak kalın dallar tespit edilmelidir. 3. Gençleştirme Budaması; Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur

27

28 Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.

29 b) SEBZE ÜRETİMİ TOHUM EKİMİ ŞAŞIRTMA FİDE DİKİM SULAMA VE ÇAPALAMA
KOLTUK ALMA VE BUDAMA TOHUM ALMA

30 b) SEBZE ÜRETİMİ (devamı)
TOHUM EKİMİ

31

32

33

34 b) SEBZE ÜRETİMİ (devamı)
ŞAŞIRTMA

35

36

37 b) SEBZE ÜRETİMİ (devamı)
Fide dikimi;

38

39 Sulama ve çapalama; İlk can suyunun ardından ikincisi bir sonra ki gün verilmesi uygundur. Tutumu gerçekleşen fidelerin 3. haftasında uygun bir çapa ile kök doldurması yapılır.

40 Bitki çeşitlerine, yöreye göre sulama aralıklar değişmektedir.
Örn. Domateste can suyundan sonra meyveler nohut büyüklüğüne gelene kadar sulama genelde yapılmaz. Normal iriliğe gelene kadarda toprak devamlı yaş bırakılır. (aşırı sulamaya dikkat edilmelidir.) Yabancı otlar için yapılan çapalarda köklere zarar vermemeye özen gösterilmelidir.

41 Bir çapa = iki sulama Çapa yapılan günlerde mümkünse sulama yapılmamalıdır. ( toprağı sıkılaştırır.)

42 b) SEBZE ÜRETİMİ (devamı)
Koltuk alma –budama; DOMATES

43 BİBER

44 PATLICAN

45 b) SEBZE ÜRETİMİ (devamı)
Tohum alma;

46

47 İzolasyon; Yabancı tozlanmaya karşı izolasyon tedbirlerinin kesin olarak alınması gerekmektedir. Aksi takdirde çeşit safiyeti ortadan kalkabilir.

48 c) Bitki hastalık ve zararlılar
Hastalık etmenleri; Virüsler Bakteriler Nematodlar Funguslar ( mantarlar) Eksik/fazla besin elementleri Çevre koşulları ( hassasiyetlerini artırır)

49

50

51 Bitki zararlıları: Akarlar(kırmızı örümcekler) ;

52 Yaprak bitleri (afitler):

53

54 Diğer zararlılar; Kabuklu bitler, Yazıcı böcekler, Manaslar, Gül hortumlu böceği, Beyaz sinek.

55 Başlıca hastalıklar; Kanser, Yumru oluşumu, Çökerten hastalığı, Külleme, Yaprak lekesi, Pas, Kloroz,


"GENEL BAHCIVANLIK SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları