Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FASULYE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FASULYE."— Sunum transkripti:

1 FASULYE

2 Phaseolus vulgaris Ordo: Fabales - Familia: Fabaceae - Subfamilia: Faboideae - Tribus: Phaseoleae - Genus: Phaseolus L. Species: Phaseolus vulgaris L.

3 Fasulye Hastalıkları 1.Fasulye kahverengi leke hastalığı
2.Bakteriyel yanıklık 3.Bakteriyel solgunluk 4.Fasulye hale yanıklığı 5.Güneş yanıklığı 6.Kömür çürüklüğü 7.Yaprak lekesi 8.Kök çürüklüğü 9.Fasulye pası 10.Ani solgunluk(çökerten)

4 Hastalık ve zararlı görüntüleri

5 Fasulye yetiştiriciliği

6 Fasulye

7

8 FASÜLYE ÖNEMİ Kuru fasulye insan beslenmesinde önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. Kuru fasulye bölgemizin ana ürünü buğday olmasından dolayı buğday için mükemmel bir ön bitkidir. Kuru fasulye den sonra ekilen buğday da %20 lere varan verim artışı görülmektedir.

9 Fasulye sıcak iklim bitkisidir
Fasulye sıcak iklim bitkisidir. Soğuğa karşı çok hassas olup 0 derecede üşür. Uygun çimlenme sıcaklığı derece olup toprak sıcaklığının 8-10 derece olması istenir.En uygun büyüme sıcaklığı derecedir.Büyüme devresinde 15 derecenin altında ve 35 derecenin üzerinde gelişme durur.Çiçeklenme zamanında aşırı sıcaklardan rahatsız olur ve verim düşer. Toprak isteği olarak fasulye Tınlı, Kumlu-tınlı ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sever. Tuzluluk problemi olan topraklarda yetiştirilmez. Geçirgenliği zayıf ve drenaj problemi olan toprakları sevmez. İklim ve Toprak isteği:

10 Sulama Fasulye toprağındaki faydalı su azaldığı diğer bir deyişle bitkilerin kuraklığı duymaya başlayıp susuzluk belirtileri gösterdiği zaman sulanmalıdır.Fasulye çiçekli bir bitki olması sebebiyle salma su ile sulanmalıdır. Hassas olan yapraklarına ve çiçeklerine zarar verilmediği takdirde yağmurlama sulamada yapılabilir. İmkanlar elveriyorsa dama sulama tercih edilmelidir.

11 EKİM ŞEKLİ:          Sıra arası cm X sıra üzeri cm olacak şekilde toprağın tav seviyesinin 3-5 cm altına tohum ekimi yapılır.          Fasulye tohumlarında çimlenme sırasında fasulye sineği büyük zarara yol açabilir. Bu nedenle tohumun ekim öncesi mutlaka ilaçlanması gerekir.          Dekara kullanılan tohum, ekim sıklığı ve özellikle de çeşidin dane iriliğine bağlı olmak üzere kg arasında değişir.

12 Sülfat Formunda AZOT..................12-14 kg/da
GÜBRELEME :          Suni gübre kullanılacaksa gübrenin tamamı bir defada ve ekimden 2-3 hafta önce sürümle toprağa karıştırılmalıdır. Toprağın yapısına bağlı olarak saf olarak 1 dekara verilmesi gereken ortalama gübre miktarları:          Sülfat Formunda  AZOT kg/da          FOSFOR(P2O5) kg/da          POTASYUM(K2O) kg/da

13 OLGUNLUK, HASAT, DEPOLAMA ve VERİM:
         Elle hasat yapılmaktadır. 6-7 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır. Hasatta bitkinin zarar görmemesine özen gösterilir. Baklalar yukarıya doğru çekilerek koparılır. Baklaları aşağıya doğru koparmaya çalışmak bitkiye zarar verir.          Hasat edilen fasulyelerde meyvelerin pazarlanmaya kadar muhafazası önem taşır. Hasattan sonra meyvelerin gölge bir yerde, yüksek rutubetli (%80’in üzerinde) bir ortamda korunarak su kaybetmeleri önlenmelidir. Aksi halde hızla su kaybederek pörsürler, Pazar değerini kaybederler. %80’in üzerindeki nem içeren ortamlarda +4-5  C’de 8-10 gün süre ile muhafaza edilebilir.          Verim; dekara kg’dır.


"FASULYE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları