Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI

2 BUDAMA

3 Budama, fındıkta ekonomik verimlilik çağının sonuna kadar yıllık sürgün gelişiminin sağlanması, verimin artırılması ve ekonomik ömrün uzatılmasında olumlu sonuçlar sağlayan en önemli kültürel uygulamalardan bir tanesidir. Fındıkta budamaya vegetasyonun durduğu ve büyük oranda yaprakların döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanır.

4

5 Budamanın Önemi 1- Her yıl çok sayıda uzun sürgünler oluşturularak bol ve kaliteli ürün alınması sağlanır. 2-Aşırı büyüme gösteren dalların birbirine girmesi önlenerek bakım, tarımsal savaş ve hasat işlemlerinin daha kolay yapılması sağlanır. 3- Hastalıklı, yaşlı, kuru, ocak içlerine yönelen dal ve dalcıkların çıkarılması ile ocakların yayvan bir taç kazanması sağlanmış olur. 4- Fındıklık içerisinde yabancı ağaçların çıkarılması ile gölgelenmeden meydana gelecek verim düşmesi önlenmiş olur. 5- Kök sürgün verme temayülü fazla olan fındıkta her yıl kök sürgün temizliği yapılmak suretiyle bunların besin maddelerini sömürmeleri önlenmiş olur.

6 Budamada izlenecek yol
Ocaktaki ana dal sayısı 6-8’e indirilmesi hedeflenmeli ve ocak içlerini açacak şekilde yanlara gelişme gösteren dallar bırakılmak suretiyle yaşlanmış, kurumaya yüz tutmuş, hastalıklı dallar ve üst üste gelişme gösteren dallardan bir tanesi budama testeresi ile dipten kesilmeli ve kesim yerlerine aşı macunu sürülmelidir. Ocak boşluklarında kök sürgünleri geliştirilerek ocağın boş kalan kısımları doldurulmaya çalışılır, temizlenir. Ocakta bırakılan ana dallar tek tek elden geçirilerek budama makası ile iç içe girmiş, hastalıklı, kurumuş ve yaralanmış dal ve dalcıklar tırnak bırakılmadan kesilir. Ocak içlerine gelişen obur sürgünler alınır, yanlara fazla taşan sürgünlerde tepe vurması yapılır.

7 FINDIKTA BUDAMA ÇEŞİTLERİ
SONBAHAR BUDAMASI İLKBAHAR BUDAMASI KÖK SÜRGÜN TEMİZLİĞİ GENÇLESTİRME BUDAMASI

8 Gübreleme Dikimden itibaren fındık fidanlarının sağlıklı olarak gelişebilmesi iyi taçlanma gösterebilmesi ve verime yattıktan sonra da kaliteli ürün verebilmesi için fındık yetiştiriciliğinde gübreleme büyük önem taşımaktadır.

9 DOĞRU GÜBRELEME

10 YANLIŞ BUDAMA YANLIŞ KİREÇLEME YANLIŞ DAL KESİMİ

11 DAL İZDÜŞÜMÜNE UYGULANAN DOĞRU GÜBRELEME
DAL İZDÜŞÜMÜNE UYGULANAN DOĞRU KİREÇLEME DOĞRU BUDANMIŞ BİR BAHÇE ÖRNEĞİ

12

13 Gübrelemeden beklenen faydanın sağlanması, toprakta hangi besin maddesinin noksan olduğunun ve noksanlık derecesinin belirlenmesi ile mümkündür. Gerek yeni dikim yapılacak, gerekse de verim çağında olan bahçelerde fındığın normal bir gelişme gösterebilmesi için ihtiyacı olan besin maddelerinin belirlenmesinde mutlaka toprak ve yaprak analizlerinin yapılması gerekmektedir.

14 Bahçeye analiz yapılmadan gübre verildiğinde ortaya çıkan sakıncalar
Gereğinden fazla gübre kullanılabilir. Bu durumda hem ekonomik yönden çiftçi zarara uğrar, hem de fazla verilen besin maddesi diğer elementlerin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden gübrelemeden beklenilen fayda sağlanamaz. Gereğinden az gübre kullanılması durumunda ise bitkinin ihtiyacı olandan az besin maddesi verilmiş olur ve bu da verimi düşür..

15 FINDIK BAHÇELERİNDE TOPRAK NUMUNESİ NERELERDEN ALINMAMALIDIR;
Dere, yol kenarı, hayvan barınakları kenarlarına yakın yerlerden Su birikintisi olan çukur yada su tutmayan tepe yerlerden, yeni gübre atılmış yerlerden, Ocakların dip kısımlarından İki ocak arasından Toprağın yüzey yada dip kısımlarından TOPRAK NUMUNESİ ALINMAMALIDIR !

16 NUMUNE ALIRKEN GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK FAKTÖRLER
Arazi 20 da. dan büyükse Araziyi yol, hendek, dere vs. ayırıyorsa Arazide değişik eğimler mevcutsa Arazinin toprak rengi farklılık gösteriyorsa Arazinin güneşlenmesi yeknesak değilse Bu kısımlar farklı araziymiş gibi numune alınmalıdır.

17

18

19

20 * ETİKET ÖRNEĞİ * Numune sahibinin Adı Soyadı : Köyü : Mahallesi :
İl / İlçe : ÜNYE / ORDU ARAZİNİN Mevki : Hane avlusu Üzerindeki ürün : Fındık En son attığı gübre vs. : CAN / Kireç Numunenin Alındığı Tarih:

21 ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI TARIMSAL YAYIM ve DANIŞMANLIK OFİSİ
DEĞERLİ ÇİFTÇİLERİMİZ ! ÜRÜNÜNÜZ BEREKETLİ KAZANCINIZ BOL OLSUN BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları