Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sorunumuz? Nematod.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sorunumuz? Nematod."— Sunum transkripti:

1 Sorunumuz? Nematod

2 Nematod

3

4 NEMATODLARIN YAYILMA ŞEKİLLERİ
1. Yağmur ve sulama suları ile, 2. Rüzgarla, 3. Bulaşık bitki artıkları ile, 4. İnsan ve hayvanların ayaklarına yapışan bulaşık toprak parçaları ile, 5. Toprak işleme aletleri ile, 6. Bulaşık sebze fideleri, meyve fidanları, soğanlı bitkiler ve bitki tohumları ile taşınırlar.

5 NEMATODLARIN ZARARI SONUCU BİTKİDE GÖRÜLEBİLECEK
BELİRTİLER 1. Arazinin muhtelif yerlerinde kötü iklim koşulları ve besin yetersizliğinden kaynaklanan belirtilere benzer şekilde ortaya çıkan bodur bitkilerin görülmesi, 2. Çok sayıda dallanma 3. Kısa sürgün, 4. Küçük yapraklılık, 5. Yapraklarda zayıflık, 6. Yapraklarda kloroz gibi renk değişmesi, 7. Meyveli bitkilerde ufak ve seyrek meyve, 8. Kökün koyu renk alması, 9. Kökün iç ve dışında yara ve çürümeler 10. Kökte siğil şeklinde urlar 11 Yan ve emici köklerin kısalması 12. Küt kök oluşumu, 13. Ana kökte incelme, uzama, yay gibi olma 14. Kökte saçaklanma.

6 Kök ur nematod’ları ile mücadele; 1-Nematod,larva ve yumurtaları 45-50’C de ölürler 2-Nematodlar cm derinliğe kadar bulunabilir. (İlaçlamalara rağmen şikayet alınması bu yüzdendir.) 3- İlaçlı mücadelede özellikle insektisit esaslı nema- tositlerin etkileri türlere göre değişiklik gösterebilir.Bu durumda mukavim olan türler DOMİNANT hale gelebilir.

7 *70 cm derinlikteki Larva  cm derinliğe gün sonra ulaşabilir. *Dişiler yumurtalarını kök sathına ya da yakınına koyarlar  Yumurtadan çıkan larva MERİSTEM dokusuna girer ve hücreler arası dokuya kadar ilerler  sokucu - emici organını (stilet) hücre duvarları arasına sokarDokuları öldürmeksizin hücre bölünmesini teşvik eden salgı salgılar4-5 gün sonra UR’lar görünmeye başlar.

8

9 [Meloidogyne incognita
Kök–ur nematodları [Meloidogyne incognita KÖK-UR NEMATODU Meloidogyne incognita

10 1-Bütün nematod çeşitlerine etkili olmalı,
SOLARİZASYON’da kulanılacak ilaçlarda aranacak özellikler; 1-Bütün nematod çeşitlerine etkili olmalı, 2-Kimyasal bağışıklık sistemi oluşturmamalı, 3-Yüksek sıcaklıkta bozunmamalı, 4-Ekonomik olmalı, 5-Kalıntı bırakmamalı, 6-Patojeni öldürmelidir

11 Nasıl ETKİNLİK ? Etkili (Patojeni öldürmeli)
Emin (Bitki, çevre, ruhsat) Ekonomik (Süreklilik, kolay) Kalıntı bırakmayacak

12 EN İYİ ÇÖZÜM P E R A S

13 P E R A S H2O2 + CH3COOH ===> CH3COOOH + H2O
hid.per asetik asit perasetik asit su 1-B.B.elementlerinin alımı ARTAR (karbonik – bikarbonik ve organik asitlerin pH ‘ı düşürmesi sonucu) 2- Yararlı mikroorganizmaları ÖLDÜRMEZ ( Katalaz enzim aktivitelerine sahip olmalarından dolayı Zararlı mikroorganizmları ÖLDÜRÜR 3-Kalıntı ve bekleme süresi SIFIR’ dır Tüm bu özelliklerinden dolayı katagorisinde, RUHSATLI TEK TARIMSAL İLAÇ’tır

14

15 PERAS UYGULAMASININ AVANTAJLARI
1-Patojenler ve nematodlar ‘’bağışıklık’’ sistemi kazanmaz 2-’’Tüm patojenler ve nematod ‘’türleri üzerine tam etkilidir 3-Yüksek sıcaklıkta dekompozisyona uğramaz.Diğer bütün kimyasalların aksine‘’sıcaklık artışı’’ile etkisi daha da artar. 4-Kesinlikle’’kimyasal kalıntı’’ bırakmaz.Parçalandığında son ürün su ve karbondioksittir. 5-Toprak tuzluluğunu ve pH’ ın düşmesine yardımcı olur 6-Etkin olduğu kök çürüklüğü patojenleri ve nematodlar dikkate alındığında ‘’EKONOMİKTİR’’ 7-’’Ağır metaller’’ içermez. 8-Tarımsal alanda kullanma’’ruhsatı olan tek ilaçtır.’’

16 Solarizasyon İle PERAS Kullanımı

17 Solarizasyon Hazırlığı

18

19 PERAS’IN SOLORİZASYON İLE UYGULAMA ŞEKLİ
*Toprak derince sürülür *İnce ve şeffah solorizasyon naylonu çekilir *Damlama ile bolca su verilir *Toprak nemini kaybettikçe su verilmeye devam edilir *Solorizasyon naylonu kaldırılmadan 1 hafta -10 gün önce, ‘’10 L /da’’ dozda uygulama yapılır *Uygulama süresi dakikadır.

20 SU NE KADAR DERİNE ULAŞIRSA MÜCADELE O KADAR BAŞARILI OLUR…

21 Solarizasyon yapamadık, veya sezon içersinde seramıza patojen bulaştı
Solarizasyon yapamadık, veya sezon içersinde seramıza patojen bulaştı. Ne yapabiliriz?

22 30-45 dakika’da uygulama Dikim öncesi 3 L/da Dikim sonrası2 L/da/ay
Sezon içinde nematod görülmesi durumda; Dikim öncesi 3 L/da Dikim sonrası2 L/da/ay Not:Peras uygulanmadan önce 30-45 dakika’da uygulama yavaş yavaş yapılır.


"Sorunumuz? Nematod." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları