Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri"— Sunum transkripti:

1 Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
Ltd. Şti

2 BİBERDE KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ
Phytophthora Capsici

3 Kök: Hastalık etmeni etkilediği bitkinin gelimse dönemine bağlı olarak biber bitkilerinin kök, gövde, yaprak ve meyvelerini hastalandırır. Hastalıktan etkilenen bitkilerde solgunluk ve ölümler bitkilerin meyve vermeye başlamasıyla görülmeye baslar. Geç infeketelenen bitkiler geçici solgunluklar gösterirken, daha erken dönemlerde hastalan bitkiler çabuk bir şekilde ölmektedir. Hastalık genelde sıra üzeri ya da dairemsi olarak etrafındaki bitkilerde ayni zamanlarda görülmektedir. Fungus tarafından infektelen fideler toprak seviyesinden itibaren yan yatmaktadır. Hava koşullarının serin serin olduğu zamanlarda sadece bir kaç bitki bu şekilde ölebilir. İleri dönemlerde hastalık çok daha yaygın şekilde ortaya çıkar ve hastalık yaslı bitkilerime etkiler. Gövdeler, özellikle kök boğazına yakin kısımların iç kısımlarında renk değişimi seklinde kendini gösterir, bu bölgede çökme meydana gelir ve zamanla odunsu bir yapıya döner. Lezyonlar gövdenin tamamını sarabilir ve bu durumda lezyonun üstünden itibaren bitkilerde solgunluk ortaya çıkar ya da bitki tamamen ölür.

4

5

6 Yaprak: Yapraklarda ilk önce küçük koyu yeşil lekeler gösterir, daha sonra lekeler birbirleri ile birleşerek genişler ve suda haşlanmış gibi ağarırlar. Bitki gövdeleri infektelenirse, dönüşümlü yeşil aksam solgunluğu ortaya çıkabilir. Meyve: Infektelenen meyveler koyu, suda ıslanmış gibi lekeler meydana getirir, daha sonra bu lekeler üzerinde fungusun beyaz küfleri ve sporları ile kaplanır. Meyvelerde solmakta, fakat bitkiye yapışık olarak kalırlar. Tohumlarda fungus tarafından pörsür ve bulaşık kalırlar.

7

8

9

10 Mücadelesi Kültürel mücadele 1. Dayanikli bitkiler tercih edilmeli. 2
Mücadelesi Kültürel mücadele 1. Dayanikli bitkiler tercih edilmeli. 2. Hastalıktan ari ve drenajı iyi toprakların seçimi. 3. Bitkileri su stresinde bırakmamalı. 4. En az üç yıl ürün rotasyonu yapılabilir, eşeyli üreme organı olan oospor olumsuz koşullara uzun süre dayandığından etkili olmayabilir. 5. Hastalıklı bölgelerde dikkatli çalışılmalı, sağlıklı alanlara toprak, alet ve hasta bitkiler taşınmamalı. 6. Tarla koşullarında bitkilerin kök boğazı direkt olarak su ile temas etmeyecek şekilde dikilmeli. 7. Aşırı sulamadan kaçınılmalı, su birikimi engellemeli ve yapılabilirse damlama sulama tavsiye edilmeli. 8. Hastalık etmeninin görüldüğü alanlardan tohum alınmamalı. 9. Hastalıklı bitkiler hemen uzaklastirlmali ve imha edilmelidir Hastalık etmeni genelde lokal olarak ortaya çıktığı durumlarda, o bölgelerde dikkatli çalışılmalı, gerekirse önce bulaşık olmayan alanlarda çalışmaya başlanmalı ve daha sonra bulaşık alanlarda çalışma yapılmalı. 11. Hastalık lokal ya da bir kaç bitkide ortaya çıktı ise bu bitkilerin etrafındaki sağlıklı görülen bitkiler de dahil olmak hastalık etmenine karşı kullanılan bir fungisit ile lokal olarak ilaçlama yapılabilir. 12. Alet ve ekipmanlar bulaşık bölgelerde çalışıldıktan sonra iyice temizlenmeli.


"Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları