Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015."— Sunum transkripti:

1 BESLENMENİN ÖNEMİ

2 Doğum öncesi anne karnında
BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK

3 BESLENME NEDİR

4 Beslenme; insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin ögelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır.

5 BESİN GRUPLARI

6 Besin grupları Süt ve Süt Ürünleri Et ve Benzeri Besinler
Sebze ve Meyve Grubu Ekmek ve Tahıl Grubu

7 Süt ve Süt Ürünleri (2 – 3 Porsiyon)
Yoğurt Peynir Kefir vb.

8 1 PORSİYON 1 SU BARDAĞI SÜT 1 KASE YOĞURT 60 g BEYAZ PEYNİR

9 Neden Süt ve Ürünleri Önemlidir ?
SÜT, YOĞURT, PEYNİR Protein (iyi kaliteli) Vitamin (B vitaminleri) Mineral (özellikle kalsiyum)

10 YARARLARI Büyüme, gelişme ve doku onarımını sağlar.
Kemik ve dişlerin gelişiminde rolü vardır. Kemikte en hızlı büyüme 20 yaşa kadardır.

11 Et ve Benzeri Besinler Etler Kurubaklagiller 2 PORSİYON Yumurta
Yağlı Tohumlar 2 PORSİYON

12 1 PORSİYON 60 g ET/ TAVUK/ BALIK 90 g KURUBAKLAGİL 2 ADET YUMURTA
30 g YAĞLI TOHUM

13 Neden Et Grubu Besinler Önemlidir
Protein (iyi kaliteli) B vitaminleri A, E vitaminleri Demir Çinko

14 Yararları Büyüme ve Gelişme Yeni doku yapımı Dokuların onarımı
Kan yapımı Hastalıklara karşı vücudun savunma sistemini geliştirme

15 Sebze ve Meyve Grubu En az 400-500 g / 5 porsiyon)
Sebzeler; ıspanak, marul, havuç, domates, domates, karnabahar, biber vb. Meyveler; elma, armut, muz, kivi, portakal, mandalina, üzüm, şeftali vb.

16 Neden Önemlidir ? Vitaminlerden zengindir (özellikle A ve C vitaminleri) Potasyum içerikleri yüksektir. Yağ ve sodyum içerikleri düşüktür. Posa sağlarlar

17 YARARLARI Kanser riskini azaltır. Kalp-damar hastalıklarından koruyucu
Hipertansiyon Göz sağlığı Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemik-mineral yoğunluğunu koruyucu etkisi vardır. İyi bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır.

18 Ekmek ve Tahıl Grubu

19 Ekmek ve Tahıl Grubu neden önemlidir?
Enerji içerikleri yüksek Karbonhidrat Protein (bitkisel kaynaklı) B vitaminleri, E vit. Posa (saflaştırılmamış olan) “Yağ içeriği düşük”

20 1 orta dilim ekmek = 1 orta boy kase unlu çorba 4 yemek kaşığı pilav

21 Yararları Kepekli Tahıl Ürünleri Kabızlığı önler Kan şekerini düşürür
Kolesterolü düşürür

22 Ağır işte çalışan ve enerji gereksinimi fazla olanların gereksinimi daha fazladır.

23 SAF BESİNLER Şekerler Yağlar ENERJİ VERİRLER

24 Şişmanlık Diş Çürükleri

25 Sağlıklı Beslenmenin Hedefleri
Enerji ve besin ögelerinin yeterli miktarlarda alınması, Sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, Kronik hastalıkların önlenmesi

26 Yeterli ve Dengeli Beslenme

27 Yeterli ve dengeli beslenmede amaç; Bireyin yaşı, cinsiyeti ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre gereksinimi olan bütün besin ögelerini yeterli miktarlarda sağlayabilmesidir.

28 “Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir
“Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir.” “Beslenme karın doyurmak değildir.”

29 Yetersiz ve dengesiz beslenme;
*Kronik hastalıklara zemin hazırlar. -şişmanlık, -kalp-damar hast, -şeker hastalığı vb.

30 Yetersiz ve dengesiz beslenme;
*Bazı hastalıkların doğrudan sebebidir. (beriberi, pellegra, skorbüt, marasmus, raşitizm gibi)

31 Yetersiz ve dengesiz beslenme;
*Birçok hastalığın kolay yerleşmesine ve ağır seyretmesinde önemli rol oynar. (grip, verem, ishal gibi)

32 Yetersiz Beslenmenin Etkilediği Gruplar
Bebek ve çocuklar Gençler Doğurganlık çağındaki kadınlar Gebe-emzikli anneler Yaşlılar işçiler

33 Sağlıklı Beslenmede Öneriler

34 Değişik besinlerden tüketin, besin çeşitliliğini sağlayın.
Dört besin grubundaki besinler her öğünde birlikte tüketilmelidir.

35 2. Yeterli ve dengeli beslenmede öğün sayısı önemlidir
2. Yeterli ve dengeli beslenmede öğün sayısı önemlidir. Öğün atlanmamalıdır ! Her gün 3 öğün beslenilmelidir.

36 KAHVALTI GÜNÜN EN ÖNELİ ÖĞÜNÜDÜR.
Kahvaltının Önemi KAHVALTI GÜNÜN EN ÖNELİ ÖĞÜNÜDÜR.

37 Kahvaltı; Tüm gece açlıktan sonra güne aktif başlamak için çok önemli bir öğündür. İş verimi ve okul başarısı ile doğrudan ilintilidir.

38 Atlanan Kahvaltı Sonucu;
Vücut depoları harcar. Yorgunluk, başağrısı, dikkat ve algılama bozukluğu oluşur. İdeal bir kahvaltı, günlük enerjinin %25’ini karşılamalıdır.

39 DEMİR EMİLİMİ Yumurta ve kurubaklagillerle birlikte C vitamini içeren bir besin alınmalıdır.

40 Çay – Kahve Tüketimi Çay – kahve yemeklerden en az dakika önce veya sonra içilmelidir.

41 3. İdeal Vücut Ağırlığı Korunmalıdır.

42 ALINAN ENERJİ = HARCANAN ENERJİ ZAYIFLIK = ALINAN < HARCANAN ŞİŞMANLIK = ALINAN > HARCANAN

43 ZAYIFLIK Büyüme ve gelişme geriliği (fiziksel, mental)
Okul başarısı azalır. İşçilerde iş verimi düşer.

44 ŞİŞMANLIK Kalp-damar hastalıkları, Hipertansiyon, Şeker Hastalığı,
Safra Kesesi hastalıkları, Böbrek hastalıkları, Kanser oluşumuna zemin hazırlar.

45 4. Şeker ve şekerli besin tüketimi azaltılmalı,
Karbonhidratlar enerjinin %55-60’ını aşmamalıdır. Basit şekerlerin yerine kompleks CHO tercih edilmelidir.

46 Basit şekerler yerine Kompleks CHO’lar Çay şekeri Tahıllar Bal Kurubaklagiller Reçel Makarna Lokum Ekmek

47 5. Tahıl, Ekmek, Makarna yeterli oranda tüketilmelidir.
Posa sağlarlar, Düşük yağlıdırlar, Kolesterol içermezler.

48 6. Posa Alımı Artırılmalıdır.

49 POSA (LİF = FİBER) Kolesterolü düşürür. Kan şekerini düzenler.
Konstipasyonu önler. Kolon kanseri oluşumunu azaltıır.

50 Suda çözünen; Meyveler Kurubaklagiller Yağlı Tohumlar
Pirinç, Yulaf Kepeği Suda çözünmeyen; Tahıllar Sebzeler Buğday kepeği Mısır kepeği

51 Günde 25-30 g posa tüketilmelidir.

52 Çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketin
7. Taze sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır. Çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketin

53 8. Yeterli miktarda süt ve ürünlerinin tüketimi sağlanmalıdır
8. Yeterli miktarda süt ve ürünlerinin tüketimi sağlanmalıdır. *Osteoporoz / kan basıncının düzenlenmesi

54 Süt, yoğurt ve peynir doymuş yağ ve kolesterol içerir.
DÜŞÜK YAĞLI OLANLAR TERCİH EDİLMELİDİR.

55 D vitamini için GÜNEŞ ışınlarından yararlanılmalıdır.
Besinler ile gereksinme karşılanamaz.

56 9. Haftada en az 2 kez balık tüketin. (omega-3 yağ asitleri). Görme
9. Haftada en az 2 kez balık tüketin. (omega-3 yağ asitleri) *Görme *Bilişsel Fonksiyon *Kemik-eklem hastalıkları *Kan lipitleri

57 Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.
10. Yağ ve yağlı besin tüketimine dikkat edilmeli Yağlı et ve et ürünleri Yağlı süt ve süt ürünleri Yağda kızartma ve kavurmalar Doymuş hayvansal yağ ve margarinler Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.

58 PATATES KIZARTMASI Fırın patates……………………120 kkal/100 g Kızarmış Patates………………225 kkal/100 g

59 Basit şeker miktarı yüksek, Vitamin ve mineral değerleri yetersizdir.
Fast Food Besinler; Yağ miktarı yüksek, Tuz miktarı yüksek, Basit şeker miktarı yüksek, Vitamin ve mineral değerleri yetersizdir.

60 TOPLAM YAĞ, DOYMUŞ YAĞ, VE KOLESTEROLÜ
DÜŞÜK DİYETLER Kalp krizi Bazı kanser türleri Vücut ağırlığı korunmuş olur.

61 11. Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır
11. Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. (< 5g/gün) Hipertansiyon Osteoporoz

62 GÜNLÜK 1,5 – 2 L SU TÜKETİN 8 – 10 SU BARDAĞI
12. Sıvı Tüketimi Artırılmalıdır. Dehidratasyonu önler. Konstipasyonu önler. GÜNLÜK 1,5 – 2 L SU TÜKETİN 8 – 10 SU BARDAĞI

63 13. Güvenli ve temiz besin tüketimine özen gösterilmelidir.

64 Tüketici; satın alınan ambalajlı ürünlerde etiket bilgisini okumalıdır.
Satın alınan besin ambalajları veya plastik kaplar üzerinde bazı tanımlayıcı işaretler bulunmaktadır.

65 14. Sağlıklı hazırlama ve pişirme ilkelerine uyulmalıdır.

66 15. Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Osteoporoz Kan basıncı
Kan kolesterol düzeyi ve şeker düzeyi Kas gücü Uyku düzeni Ruhsal duruma olumlu etkisi

67 Fiziksel aktivite, tüm yaş grubundaki bireyler için önemlidir.


"BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları