Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EŞLER ARASINDA SEVGİ VE MERHAMETİN ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EŞLER ARASINDA SEVGİ VE MERHAMETİN ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 EŞLER ARASINDA SEVGİ VE MERHAMETİN ÖNEMİ
Adapazarı İlçe Müftülüğü Camili Tuba Kuran Kursu Öğrt. Ayşe İPEK YÜKSELTEN

2 EŞ OLMAK… Bir bütünün iki eşit parçası, bir elmanın iki yarısı,
ve bir bütün olmaktır eş olmak. Eş hayat arkadaşıdır; sevinç ve dert ortağıdır. Hayat yolculuğunun ağırlaşan yükünü omuzlayandır. Dünyanın en tatlı meyvelerini sevgiyle, zahmetle büyütendir. Eş olmak bir Aile olmaktır.

3 AİLE

4 AİLE; bireyden cemaate,
düzensizlikten nizama, günahlardan ibadete geçiştir.

5 GÜNÜMÜZDE AİLE Günümüzde maalesef ki nikahsız birliktelikler çoğalmış durumda. Bu durum dizilerde olağan bir durum olarak işleniyor. Ve gençlik bu bakış açısıyla yetişiyor. Teknolojik yenilikler maddî refahımızı yükseltse de «ben olmak» tan « biz olmak»a geçilemiyor. Aileler çarçabuk dağılıyor, boşanma ise yaygınlaşıyor. Aile ortamından ve sevgi ile merhametten mahrum kalan çocuklar ve gençler, bu boşluğu dolduracak batıl inançlara ve zararlı alışkanlıklara yöneliyor.

6 Oysa dinimiz aile kurmayı ve evlenmeyi emreder. Peygamberimiz (s. a. s
Oysa dinimiz aile kurmayı ve evlenmeyi emreder. Peygamberimiz (s.a.s.)bir hadisinde: يَا مَعْشَرَ الشَّبَابِ مَنِ اسْتَطَاعَ الْبَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْ فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ “Ey gençler, içinizden evlenmeye gücü yeten evlensin. Zira evlenmek gözü haramdan yumdurucu, iffeti daha çok koruyucudur.” (Buhari, Savm,10)

7 Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:
أرْبَعٌ مِنْ سُنَنِ الْمُرْسَلِينَ: الْحَيَاءُ، وَالتَّعَطُّرُ، وَالنِّكَاحُ، وَالسِّوَاكُ “Dört şey vardır; bunlar geçmiş peygamberlerin sünnetlerindendir: Haya, koku sürünme, evlenme, misvak kullanma.” (Tirmizi, Nikah,1)

8 Aile niçin önemli? İslam dininin temel amaçlarından biri de sağlam bir toplum yapısı meydana getirmektir. Toplum yapısını oluşturan en temel unsur ise ailedir. Toplumsal hayatın düzgün olması aile kurumunun varlığına ve sağlamlığına bağlıdır. Bu nedenle dinimiz aileye çok önem vermiştir. Sevgili Peygamberimiz «boşanma»nın Allah’ın hiç sevmediği bir helal olduğunu bildirmektedir.

9 MERHAMET İnsanı kendine ve kendisinin dışındakilere iyilik ve yardım etmeye yönlendiren acıma duygusudur. Sevgi ve merhamet, temel insani duygulardandır. Bu duygulara sahip olmayan bir insan, her türlü felakete sebep olabilir.

10 RAHMAN ve RAHİM OLAN ALLAH (c.c)
Bütün canlılarda bulunan acıma ve merhamet duygusu Allah’ın RAHMAN sıfatından gelmektedir. "Şüphesiz acıma¸ merhamet duygusu Rahman'dan bir cüzdür.« (Buhari¸ Edep 13; Tirmizi¸ Bir 16.) Çok merhametli olan Allah bizlere şu kutsi hadiste merhametli olmayı emretmiştir: «Allah¸ merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Siz yeryüzündekilere merhametli olun ki¸ göktekiler de size rahmet etsinler…» (Ebu Davud¸ Edep 4941; Tiremizi¸ Birr 16.)

11 SAĞLAM BİR AİLE İÇİN… Hayatın inişleri ve çıkışları, acı ve tatlıları, varlık ve yokluk anları vardır. Yaşanan bütün fırtınalardan, girilen girdaplardan yuvayı kurtaracak olan temelindeki sevgi ve merhamet duygularıdır. (Kördüğüm gibi sevebilmek)

12 AİLEDE SEVGİ VE MERHAMET
Canlılar için su nasıl hayat kaynağı ise ailedeki huzurun hayat kaynağı da sevgi ile merhamettir. Sevgi ile merhametin olmadığı bir aile, kanser hücrelerinin tüm organlara yayıldığı bir vücut gibi günden güne erimeye mahkumdur.

13 Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: ومِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ «Kendileriyle huzur bulasınız diye kendi(cinsi)nizden eşler yaratması ve aranıza bir sevgi ve merhamet vermesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir.» ( Rum , 30/ 21 )

14 Neden Ailede mutluluk? Ailede mutluluk çalışma ve sosyal hayattaki başarının; mutlu fertler, mutlu bir toplumun ; mutlu çocuklar, aydınlık bir geleceğin habercisidir.. Aile hayatında huzurlu olamayan kimse ise adeta kanadı kırık kuşlar gibidir; hayatın zorluklarına karşı koyacak, sabredecek gücü kendinde bulamaz.

15 Aile düzeninin bozulmaması, sağlıklı bir şekilde yürümesi için eşlere çok önemli görevler düşmektedir. Bu konuda sevgili peygamberimiz bizlere kendi aile hayatıyla çok güzel bir örnek olmuştur. Rahmet peygamberi olan biricik rehberimizin bu konudaki birkaç hadisine göz atalım.

16 Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor ki:
لا َيَفْرُكُ مُؤْمِنٌ مُؤْمِنَةٌ. إِنْ كَرِهَ مِنْهَا خُلْقًا رَضِىَ آخَرَ «Bir mümin erkek bir mümin kadına buğzetmesin. Çünkü onun bir huyunu beğenmezse başka bir huyunu beğenir.» (Müslim, Rada 61, (1469)

17 EN HAYIRLI MÜMİN «Müminler arasında imanca en kamil olanı ahlakça en güzel olanıdır. En hayırlınız da ailesine en hayırlı olandır.» (Tirmizi, Rada 10,1162) أكْمَلُ المُؤمِنِينَ إيمَاناً أحْسَنُهُمْ خُلُقاً، وَخِيَارُكُمْ خِيَارُكُمْ لاهْلِهِ

18 EŞİN RIZASI CENNETE GÖTÜRÜR
أَيُّمَا امْرَأةٍ مَاتَتْ وَزَوْجُهَا عَنْهَا رَاضٍ دَخَلَتِ الْجَنَّةَ «Hangi kadın kocası kendisinden razı olarak vefat ederse, cennete girer.» (Tirmizi, Rada 10,1161)

19 KUR’AN’I KERİM’DEN TAVSİYELER
Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ فَإِن كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَن تَكْرَهُواْ شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا «Onlarla (kadınlarla) iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmadıysanız, olabilir ki, siz bir şeyden hoşlanmazsınız da Allah onda pek çok hayır yaratmış olur.» (Nisa, 4/ 19)

20 ÖFKEYİ YENMEK ve AFFETMEK
«Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlar, öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever.» (Al-i imran, 3/134)

21 ÖRTÜ OLMAK.. « هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُم وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُن »
«Onlar size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz.»(Bakara, 2/187)

22 ÇOÇUKLARIN TERBİYESİNDE SEVGİ ve MERHAMET
Çocukların ahlak gelişiminde sevgi ve merhamete dayanan ilişkilerin önemi açıktır. Sevgi ve merhamet, yaşanarak öğrenilen duygulardır. Sevgi ve şefkat gören çocuğun özgüven duygusu daha kolay gelişir. İyilik kavramı dünyasında daha çok yer bulur. Çocuk ailesinin aynasıdır.

23 AHLAKLI BİR NESİL İÇİN Canlılar aleminde ebeveynine en fazla ihtiyaç duyan varlığın insan olduğu bilinmektedir. Çocuklar yaratılışla ilgili gelişmesini, ahlak ve terbiyesini aileden alır. Çocuğun sağlıklı bedensel, ruhsal ve sosyal gelişimi, sevgi dolu sıcak bir aile ortamında yetişmesine bağlıdır.

24 ALLAH’IN HEDİYESİ Anne ve babaya Allah’ın bir hediyesi olan çocuklar, aile bahçesinin gülleridir. Onları sevgiyle yetiştirip iyi bir kul, topluma yararlı bir fert olarak hazırlamak, anne babanın başta gelen görevleri arasındadır.

25 Anne baba kendisinden sorumlu olduğu gibi evladından da sorumludur
Anne baba kendisinden sorumlu olduğu gibi evladından da sorumludur. Nitekim Yüce Allah bizlere şöyle buyurmaktadır: يَا اَيُّهَا الَّذينَ امَنُوا قُوا اَنْفُسَكُمْ وَاَهْليكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ « Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.» (Tahrim, 66/6)

26 HEPİNİZ ÇOBANSINIZ! Sevgili Peygamberimiz bizlere sorumlu olduğumuzu şöyle bildiriyor: كُلُّكُمْ رَاعٍ، وَ كُلُّكُمْ مَسْؤُلٌ عَنْ رَعيَّتِه «Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlığınızdan sorumlusunuz…» (Buhari, Cuma,11)

27 Fani Değil Baki Bir Arkadaşlık…
‘’Ne mutlu o kocaya ki, kadının diyanetine bakıp taklit eder; refikasını hayat-ı ebediyede kaybetmemek için mütedeyyin olur. Bahtiyardır o kadın ki, kocasının diyanetine bakıp ‘’ Ebedi arkadaşımı kaybetmeyeyim’’ diye takvaya girer.’’ (Lemalar, s:456,457)

28

29 DUA İLE NİHAYETE ERDİRELİM
«Onlar, ‘’Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle’’ diyenlerdir.» (Furkan, 25/74)


"EŞLER ARASINDA SEVGİ VE MERHAMETİN ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları