Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6 ÜNİTE YAŞAYAN DEMOKRASİ KURULTAYDAN MECLİSE KONULAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6 ÜNİTE YAŞAYAN DEMOKRASİ KURULTAYDAN MECLİSE KONULAR"— Sunum transkripti:

1 6 ÜNİTE YAŞAYAN DEMOKRASİ KURULTAYDAN MECLİSE KONULAR
CUMHURİYETİN BEKÇİLERİNE YÖNETİM ÖZÜ ÇEVRE YASASI,HÜKÜMETLERİN TASASI İZCİ DAİMA HAZIRDIR..

2 SALİH Emekdar ÖZGE Yaz Gan RAHMETULLAH Kızıl Kaya PAKİZE Şen Türk
YAŞAYAN DEMOKRASİ SALİH Emekdar ÖZGE Yaz Gan RAHMETULLAH Kızıl Kaya PAKİZE Şen Türk

3 YAŞAYAN DEMOKRASİ “ Üstte mavi gök, alta yağız yer kılındık da ikisi arsında insanoğlu yaratılmış ve insanoğlu’nun başına atalarım Bumin ve İstemi Kağanlar tahta oturtulmuş. Tahta çıkıp Türk milletinin ilini, töresini tutuvermiş ve düzene koymuş. ’’ Kurultay hakanın başkanlığında yılda iki kez toplanırdı ve danışma meclisiydi. 19. yy.da Divan kaldırılarak yerine bakanlıklar kuruldu.

4 Milliği egemenlik ,bir milletin kendini yönetmesi ,kendini yönetecek kişileri seçmesi yani kısaca halkın yönetimde söz sahibi olmasıdır. 29 Ekim 1923’te de Cumhuriyet ilan edilerek yeni Türk devletinin yönetim anlayışı da belirlenmiştir.

5 CUMHURİYETİN BEKÇİLERİNE
ATATÜRK’TEN sözlerin den bazıları ; “ Egemenlik ,kayıtsız şartsız milletindir.” “ Demokrasi ilkesinin en çağdaş ve mantıki uygulamasını sağlayan hükümet şekli cumhuriyettir.” “Yurt savunması bakımından bu derece ehemmiyetli olan izcilik ,ferdi ve mili eğitim bakımlarından da o nispette önemlidir.”

6 DEMOKRATİK DEVLET Yürütme görevi cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulundadır . Bağımsız mahkemeler ise yargı görevini yürütür. Bu üç güç unsuru Anayasa ‘mızda da yer alır.

7 HUKUK DEVLETİ Kişiler sorunlarının çözümünde tüm vatandaşlar için adaletin eşit dağıtıldığı mahkemelere başvurabilirler.Bu mahkemeler demokratik ,laik ve sosyal bir hukuk devletinin varlığının gereği olarak görevlerini yaparlar.

8 SOSYAL DEVLET Sosyal devlet olma niteliği gereği kurduğu çeşitli Sosyal güvenlik kuruluşlarıyla, muhtaç durumdaki vatandaşlarına sahip çıkar.

9 YÖNETİMİN ÖZÜ 20.yy da demokrasinin gelişmesiyle yönetim anlayışı da gelişmiştir. Önceki yıllarda çğrendiklerinizi hatırlayın Bir devlette düzeni sağlamaya yönelik yasalar vardır. Demokrasi ilkelerinin esas olduğu ülkemiz gibi ülkelerde yasalar,meclis tarafından çıkarılır.

10 Anayasaya aykırın olan yasalar bu mahkemece iptal edilir, geçersiz sayılır.
Bu işlemlerden hukuka aykırı olan ,bu mahkemeler tarafından iptal edilir.

11 KANUN NASIL YAPILIR ? Teklif Tasarı Bakanlar kurulu Milletvekilleri
TBMM BAŞKANLIĞI KOMİSYONLAR KOMİSYON RAPORU TBMM GENEL KURULU KANUN CUMHURBAŞKANI RESMİ GAZETE

12 Cumhurbaşkanı bazı kanunları gözden geçirmek üzere tekrar Meclise gönderir.
Cumhurbaşkanının onaylamayıp tekrar görüşülmesi için meclise gönderdiği kanun Meclis tarafından değiştirilmeden kabul edilirse cumhurbaşkanı kanunu onaylamak zorundadır. Ancak kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurabilir.

13 Meclis tarafından yapılmış olan yasaların hükümet adı verilen Bakanlar Kurulu tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Bu yürütme işlevi, zaman zaman hukukun üstünlüğü ilkesi gereğince yargıyla (anayasa ve yasalarla) sınırlanıp denetlenir.

14 ÇEVRE YASASI, HÜKÜMETLERİN TASASI
Temel dayanak noktalarından birisi milli egemenlik olan Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden itibaren bu ilke gereği kamuoyuna ve kamuoyunun aydınlatılmasına gereken önemi vermiştir. O, kamuoyunu basın-yayın yoluyla aydınlatırken bu araçların kamuoyu oluşturmasına öncülük etmiştir.

15 Bir TV haber programı ekibini arayan bir vatandaş,bundan,2 yıl önce ,birkaç kamyonun geceler boyu daha önceden belirlenmiş 3 bölgeye zehir yüklü binlerce varil götürdüğünü ve bu varillerin dozerler aracılığıyla gömüldüğünü duyurdu. İhbar üzerine araştırma yapan ekibimize varillerin toprağa gömülü olduğu yerleri belirledi . Çevre ve Orman Bakanlığı talimatıyla harekete geçen Çevre ,Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri,yaptıkları baskında,arazide gömülü bin civarında varilin bulunduğunu tespit etti..

16 İZCİ DAİMA HAZIRDIR

17

18

19

20


"6 ÜNİTE YAŞAYAN DEMOKRASİ KURULTAYDAN MECLİSE KONULAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları