Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Artırılmış Gerçeklik Hafta 4 Halil Güvel Emre Karakaş Okan Yigit

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Artırılmış Gerçeklik Hafta 4 Halil Güvel Emre Karakaş Okan Yigit"— Sunum transkripti:

1 Artırılmış Gerçeklik Hafta 4 Halil Güvel Emre Karakaş Okan Yigit
Hüseyin Özkan Kübra Kantarcıoğlu Şeyda Kervan Fatih Akkaya Ankara 2014

2 Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Yapacağımız tanımda yapılan araştırmalar doğrultusunda yorumlarımız yer alacaktır. Artırılmış gerçeklik; bilgisayar verilerinin –tabi ki kullanıcı tarafından girilen ya da geliştiriciler tarafından girilen verilerin- bilgisayar tarafından insanların hayal dünyalarına hitap ederek bu sanal dünyayı gerçekliğe yaklaştırmayı amaçlamaktadır.

3 Artırılmış Gerçeklik Nedir?(2)
Bu gerçekleştirme gerçek zamanla gerçekleşmektedir. Zenginleştirilmiş gerçeklik terimi bilgisayar literatürüne 1990 yılında Boeing üzerinde çalışan Thomas Caudell tarafından kazanıldığı düşünülmektedir.

4 Artırılmış Gerçeklik Nedir?(3)
Bu gerçekliği sağlamak bilgisayar üzerindeki sensörler aracılığı ile çoğaltılarak ses, video, grafik gibi verilerin insanların gerçek dünyaya hitap edecek şekilde dönüştürülmesi, literatür ifadesiyle optimize edilmesidir.

5 Artırılmış Gerçeklik Bu kavram görsel gerçeklikten farklı bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada gerçek dünyanın oluşturulan simulasyonlarda gerçek dünya ve sanal dünya arasındaki araftan bahsedilmesidir.

6 Artırılmış Gerçeklik ile tanışmamız
Cep telefonları ve PDA’ ları hayatımıza girdiği günden bu yana aslında bu kavrama pek de uzak değiliz. Cep telefonları ile yaptığımız bir çok işlem çekilen fotoğraflar, yapılan internet bağlantıları çoğaltılmış bir gerçeklik örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

7 Artırılmış Gerçeklik ve Gelecek
Yakın zamanda girdiğimiz bir çok mağazada cep telefonlarını ürünün yakınına getirmemiz tüm özeliklerini görebilmemiz için yeterli olacak. Bir başka örnek ise; teknik elemanların bir cihazı test ederken mobil cihazı ya da test cihazını donanıma göstermeleri sorunu görmeleri için yeterli olabilecek.

8 Artırılmış Gerçeklik ve Gelecek
İlerleyen zamanlarda evlerimiz, işyerimizde, belki de otobüs duraklarındaki bir çok alan artırılmış gerçeklik için kullanılan birer artırılmış gerçeklik panosu olabilirler.

9 Artırılmış Gerçeklik ve iOptik
Bu teknoloji aslında ABD ordusu tarafından geliştirilmiş ve geliştirilen lenslerin gözlerimiz üzerine takılması ile görüntü aktarılması ve sanal bri gerçeklik oluşturulması sağlanmıştır.

10 T(ether) iPad’inizi, tablet bilgisayarın ekranına dokunmaya gerek kalmadan kullanmak ister miydiniz? Bu artık T(ether) adı verilen AR eldivenleriyle mümkün. T(ether), giyen kişiye basit el hareketleri yaparak tablet üzerinde görsel fonksiyonlar gerçekleştirebilmesine imkan veriyor.

11 T(ether) T(ether) kullanarak, tablet üzerindeki ikonları ve seçip bırakabiliyor, istediğiniz şekilde yönlendirebiliyor veya farklı bir işleme geçebiliyorsunuz. T(ether) aynı zamanda, birden fazla kullanıcıya aynı ortamda işlem yapma şansı veriyor. Vicon kamera sistemi kullanarak, tabletin konumu ve hareketleri ile kullanıcıların başları ve elleri, gerçek zamanda 3D olarak takip ediliyor.

12 Uygulama Örnekleri AR Kum Havuzu
Kum havuzunda dağlar, tepeler, nehir yatakları veya havzalar oluşturarak kum havuzunun topografisini değiştirirken, bir projektöre bağlı olan Kinect 3D kamera, değişimlerin üzerini görsel bilgilerden oluşan görsel katmanla kaplıyor. Ortaya çıkan katman, oluşturduğunuz nehirlerde akan suları gerçekmiş gibi gözler önüne seriyor.

13 Uygulama Örnekleri Cybertecture Ayna
Cybertecture, Hong Kong’daki herhangi bir evde görebileceğiniz sıradan bir aynaya benziyor. Buhara dirençli olan 80x50 cm ölçülerindeki ayna, banyonuzda gerçeklerinden farksız bir ayna gibi durmasına rağmen, dokunmanızla birlikte fütürist filmlerde gördüğümüz bir bilgisayara dönüşüveriyor.

14 Uygulama Örnekleri Cybertecture Ayna
Cybertecture, Hong Kong’daki herhangi bir evde görebileceğiniz sıradan bir aynaya benziyor. Buhara dirençli olan 80x50 cm ölçülerindeki ayna, banyonuzda gerçeklerinden farksız bir ayna gibi durmasına rağmen, dokunmanızla birlikte fütürist filmlerde gördüğümüz bir bilgisayara dönüşüveriyor.

15 Uygulama Örnekleri Bir akıllı telefonla geniş ekran televizyon karışımı bir teknoloji sunan Cybertecture, internet erişimi sağlıyor, hava durumu ve borsadaki değişimleri aktarıyor, sosyal medya ağlarına bağlanıyor, kilo ve yağ oranınız gibi çeşitli vücut değerlerinizi gösteriyor. Tabii bunlar yapabildiklerinin çok az bir kısmı.

16 Videolar https://www.youtube.com/watch?v=7OEQKj0xbBQ

17 Kaynakça [Erişim Tarihi: ]


"Artırılmış Gerçeklik Hafta 4 Halil Güvel Emre Karakaş Okan Yigit" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları