Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VAAZIN KONUSU:İSLAMDA KADIN VAAZI HAZIRLAYAN: GÜLAY AYAR UZMAN VAİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VAAZIN KONUSU:İSLAMDA KADIN VAAZI HAZIRLAYAN: GÜLAY AYAR UZMAN VAİZ"— Sunum transkripti:

1 VAAZIN KONUSU:İSLAMDA KADIN VAAZI HAZIRLAYAN: GÜLAY AYAR UZMAN VAİZ

2 İSLAMDA KADIN Yüce dinimiz islama göre Rabbimiz her varlığı kadın ve erkek olarak çiftler halinde yaratmıştır.Bu yüce Rabbimizin kurduğu sistemdir.İnsanda bu sistem gereği kadın ve erkek olarak yaratılmıştır.Bu konuda yüce Rabbimiz Kuranı Kerimde şöyle buyuruyor: يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى(hucurat;13) Biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık. Allah insanları kulluk bakımından eşit yaratmış,kadını da erkeği de ibadetlerle, dini emirlerle sorumlu tutmuştur.

3 Daha huzurlu,mutlu bir hayat sürmeleri için de kadın ve erkeği birbirine eş ilan etmiştir.Bu gerçeği Kuran şöyle vurgular: وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ Sizi tek bir nefisten varetmesi,yanında huzur bulsun diye eşini yaratması ve aranıza sevgi ve rahmet koyması onun varlığının delillerindendir.Bunda düşünen bir kavim için ibretler vardır.(Rum;21)

4 İslamda kadın ve erkek bir bütünün parçalarıdır
İslamda kadın ve erkek bir bütünün parçalarıdır.Biri diğeri için vazgeçilmez hayat arkadaşıdır.İslamdan önce toplumda hak ettiği değeri bulamayan kadın islamla toplumdaki müstesna yerine kavuşmuş oldu. İslama göre kadın, Allahın emaneti, korunması kollanması gereken bir varlıktır.Kadın ailenin temelidir.Çocuklarının ilk öğretmeni,evinin yöneticisidir.

5 İslam'ın kadına verdiği değeri anlamak için peygamberimizin kadınlara olan davranışlarına bakmamız gerekir.Fahri Kainat Efendimiz, hem kendi hanımlarına, hem de sahabe hanımlarına değer verir,onlara kötü muamelede bulunmazdı.Ashabına da hanımlarına güzel muamelede bulunmalarını tavsiye etmiştir. Bu konu ile ilgili olarak Efendimiz şöyle buyuruyor:Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi davrananınızdır. (Tirmizi Rada ,11)

6 Bir başka hadisinde de Efendimiz şöyle buyuruyor:Size kişinin sahip olabileceği en hayırlı hazineyi söyleyeyim mi?Kocası yüzüne baktığında ona huzur veren,ondan bir şey istediğinde yerine getiren ve kocasının yokluğunda onun saygınlığını koruyan saliha bir kadın. Efendimizin bu hadisinde saliha bir eş dünyanın bütün hazinelerinden üstün tutulmuştur.

7 Efendimizin hanımlara olan davranışlarını somut örneklerle ortaya koyalım:
Veda haccı için yola koyulmuşlardı.Kalabalığın arasında peygamberimizin sevgili eşleri de vardı.Hanımları taşıyan develer,adeta kendilerini yönlendiren Enşecenin güzel sesine Adımlarını uyduruyorlardı.Bu ritim ve heyecan develeri coşturmuş,hanımlar sarsıntıdan rahatsız olmuşlardı.Efendimiz endişelendi.Enşeceye

8 Seslenerek:Enşece aman sakin ol. Kristallere dikkat et dedi
Seslenerek:Enşece aman sakin ol.Kristallere dikkat et dedi.Efendimizin burada kristal benzetmesi kullanması,hanımların narin,hassas ve kırılgan yapılarına işaret olduğu gibi,onların kıymet ve değerlerine bir işarettir. Peygamberimizin gerek sözleri gerekse davranışlarıyla kadın konusunda insanlığa verdiği mesaj Kuran ayetlerinin özü niteliğindedir.

9 Kadınlar erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarıdır der Allah Rasulü.Kadını erkeği bölmez birini yüceltip diğerini görmezden gelmez. Bütünleştirir, kaynaştırır,insan bütününün diğer yarısı ilan eder. Asırlar boyunca adet dönemlerinde pis kabul edildiklerinden,erkeklerle aynı sofraya oturamayan,aynı yatakta yatamayan,hatta kıyafetlerine dokunulmayan hanımları, bayram

10 namaz kılamasalar bile,cemaatin dualarına eşlik etmeleri için namazgaha çağıran bir peygamberimiz var. Asrı saadette kadın,cemaate katılır, ilim öğrenir,savaşlarda Allah Rasulü ve sahabenin yanında yer alırdı.Kadın toplumun her alanında idi.Hz peygamber hanımları bu konularda teşvik etmiştir.Erkeklere de bu konularda tavsiyelerde bulunmuştur.

11 Bir hadislerinde efendimiz şöyle buyuruyor:
Allahın kadın kullarının mescitlere gelmelerine engel olmayın. Bir başka ifade de Ümmü Atıyye şöyle demiştir:Rasulüllah ile birlikte yedi gazveye katıldım.Askerlerin geride bıraktıkları yüklerine bakıyor,onlara yemek yapıyor,yaralıları tedavi ediyor,hastalarla ilgileniyordum.

12 Hanımlar çoğu kere küçük çocuklarını da yanlarına alıp mescide gelerek vakit namazlarına katılıyorlardı.Allah Rasulü hanımların mescit gibi sosyal hayatın odağı olan yerlerden uzak kalmamaları için onları rahat ettirmeye çalışıyordu. Medinede ilimle meşgul olan hanımlar vardı.Gülsüm B.Ukbe,Şifa Binti Abdullah,Hz.Aişe,gibi hanımlar islamın doğru olarak gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmuşlardır.

13 Medine de çarşı pazarda ticaret yapan kadınlar vardı
Medine de çarşı pazarda ticaret yapan kadınlar vardı.Esma Binti Mahreme güzel koku satardı.Şifa B.Abdullah çarşı Pazar denetlerdi. Hanımlarına sevgisini ifade eden bir peygamberimiz vardı.Bugün erkeklerin söylemeye çekindiği sevgi sözcüklerini efendimiz eşlerine kullanır,her fırsatta sevdiğini söylerdi.Sevgi sözcükleri aradaki ülfeti muhabbeti artırır.Bundan dolayı ashabına da bunu tavsiye ederdi.

14 Bir keresinde Hz. Aişe Efendimize beni ne kadar seviyorsun
Bir keresinde Hz. Aişe Efendimize beni ne kadar seviyorsun?diye sormuştu.Hz peygamber:Seni kördüğüm gibi seviyorum.demişti.Aradan biraz zaman geçince Hz.Aişe tekrar sordu:kördüğüm ne alemde .Cevap ondört asır önceden bize ışık tutacak güzellikte:İlk günki gibi ey Aişe.

15 Dinimizde kadın eş olarak ,anne olarak toplumsal hayatın her aşamasında rol almalıdır.Kadın, evine kapanması gereken bir varlık değildir.Bazı yanlış anlayışlarda olduğu gibi evinin hizmetçisi,yada erkeğe hizmet etsin diye yaratılmış bir varlık değildir.Kadın Allahın kulu, Rasülün ümmeti,hayatın odak noktasında yer alması gereken sosyal bir varlıktır.

16 Kadın, anne olarak cennetin ayakları altına serildiği ,şefkat abidesi ,Allahın rahman ve rahim sıfatının yeryüzündeki yansıtıcısıdır. Horlanan,sokağa atılan,şiddet gören,maddi manevi işkence gören ,hatta eski kocası tarafından öldürülen kadın dinimizin arzuladığı kadın tipi değildir.

17 KAYNAKÇA Kuranı Kerim Meali Hadislerle islam syf:209 İslamda kadın .Mehmet Dikmen


"VAAZIN KONUSU:İSLAMDA KADIN VAAZI HAZIRLAYAN: GÜLAY AYAR UZMAN VAİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları