Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ"— Sunum transkripti:

1 ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ

2 ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİ NELERDİR?
Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma becerisi Yaratıcı düşünme becerisi Ayırt etme becerisi Tahmin etme becerisi Sınıflandırma becerisi İlişki kurma becerisi

3 Yorumlama becerisi Karşılaştırma becerisi Problem çözme becerisi (çözüm üretme/önerme) Sorgulama becerisi Çözümleme becerisi Çıkarımda bulunma becerisi Araştırma becerisi Değerlendirme becerisi

4 “HER ŞEY” METİNDİR (kullanma kılavuzu, fatura, gazete haberi, bir film, grafik ve şemalar, sözlü veya sözsüz karikatürler vs.)

5 3B NEDİR? BEKLENTİ OLUŞTURMA(Genellikle soru veya dikkat çekecek bir durumla başlayan bölüm. “Çocuk”) BİLGİYİ İNŞA ETME-KEŞFETME(Problemle karşılaşma, analiz, neden sonuç, …ifadeleriyle ne kastedilmek istenenler, anlamı bilinmeyen sözcükler bölümü) BİRLEŞTİRME(Elde edilen sonuçların sunulup, ana düşünceye ulaşılan yazma, canlandırma, şema ve grafiğe vs. dönüştürme bölümü)

6 Planlama sürecinde önce kazanım belirlenmeli, ardından kazanıma hizmet edecek materyal belirlenmelidir. Ayrıca “sahicilik” esasına dikkat edilmelidir! Müfredattaki her konu yerine daha önemli olduğunu düşündüğümüz konuları seçmek bize zaman kazandıracaktır.

7 METİNLER NEYE GÖRE SEÇİLMELİDİR?
Bilgi ve hatırlama düzeyindeki metinler Yorumlama, sorgulama becerisini ölçen metinler

8 BİR ÖRNEK Metin Ahmet evden okula giderken öykü kitabını yanına alıyor. Yolculuk boyunca kitabını okuyor. Okula geldiğinde kitabını otobüste unuttuğunu fark ediyor.

9 3. sınıf öğrencileri için hazırlanmış bu metinde ne gibi değişiklikler yapardınız?

10 2. Metin Ahmet evden okula giderken öykü kitabını yanına alıyor
2. Metin Ahmet evden okula giderken öykü kitabını yanına alıyor. Yolculuk boyunca kitabını okuyor. Okula geldiğinde kitabının yanında olmadığını fark ediyor.

11 Her iki metinde de “Ahmet kitabını nerede unuttu
Her iki metinde de “Ahmet kitabını nerede unuttu?” sorusunun cevabı vardır. Ancak 2.metinde öğrenci ipuçlarını takip etmek zorundadır.

12 Görselleri çocuk/çocukluk kavramlarını birbiriyle karşılaştırarak yorumlayınız.

13

14

15

16 Metinle hangi görseli niçin eşleştirirsiniz
Metinle hangi görseli niçin eşleştirirsiniz? Şair çocuğu şiirdeki hangi durumla karşılaştırmaktadır? …………………………………… Elindeki anahtar Onbir-Oniki Çalıştığı tamirhanenin malı Yaşı da Sekiz-dokuz olmalı Cihan Demirci/Şiir Küçüğün

17 Kural: En az iki sözcükten oluşan sayılar ayrı yazılır
Kural: En az iki sözcükten oluşan sayılar ayrı yazılır. Örnek: yetmiş beş, bin dokuz yüz yedi Yukarıdaki kurala rağmen “onbir-oniki” sayılarının bu şekilde yazılmasının sebebi ne olabilir?

18


"ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları