Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yazıcı (Printer) Nedir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yazıcı (Printer) Nedir?"— Sunum transkripti:

1 Yazıcı (Printer) Nedir?
Bilgisayar ortamındaki bilgileri kağıt üzerine aktarmak için kullanılır. Her yazıcı, kendine özgü bir mikroişlemci ve sınırlı sayıda karakter depolamasına olanak sağlayan bir tampon bellek taşır.

2 Yazıcı (Printer) Nedir?
Çeşitli türdeki yazıcılar bilgisayara paralel ya da seri olarak bağlanabilir. Bu bağlantıyı sağlayan arabirimler vardır. Seri bağlantı, halen bazı yazıcılarda kullanılmasına rağmen, çok yavaş olduğu için, daha hızlı olan paralel bağlantı tercih edilmektedir.

3 Yazıcı (Printer) Nedir?
Bir yazıcının kalitesini belirleyen ölçütler ise, baskı hızı ve birim alandaki nokta yoğunluğudur. Şimdi yazıcı çeşitleri ve çalışma şekillerinden bahsedelim. 3 çeşit yazıcı vardır

4 Printer Çeşitleri Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Lazer Yazıcılar

5 Nokta Vuruşlu Yazıcılar

6 Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Düşük kalitede çıktı alan ve çok gürültülü çalışan yazıcı çeşitidir. Sayfa basım maliyeti düşüktür. Hız düşüktür. Bu tür yazıcılarda şerit kullanılır.

7 Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Nokta vuruşlu yazıcıların renkli olanları da vardır. Yazma şeritleri birkaç renkten oluşan modeller, renk gerektiren grafikler için kullanılır. Renkli nokta vuruşlu yazıcılar sınırlı sayıda renkleri elde etmek için kullanılır.

8 Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Nokta vuruşlu yazıcılar kenarlarında delikler bulunan, “sürekli form” adı verilen kâğıtlara baskı yapabildikleri gibi normal kâğıt üzerine de baskı yapabilirler.

9 Yapısı ve Çalışma Prensibi
Nokta vuruşlu yazıcılar, kâğıt üzerinde bir karakteri belli sayıda nokta kalıbı basarak oluşturur. Baskı kalıpları yazıcının belleğinde tutulur.

10 Yapısı ve Çalışma Prensibi
Bir karakter basılacağı zaman kalıp bellekten alınır, daha sonra da yazma kafasına iletilir. Yazma kafası üzerinde bulunan iğneler, alınan karaktere bağlı olarak şerit üzerine baskı yapar.

11 Yapısı ve Çalışma Prensibi
Noktalardan Oluşmuş Bir Harf

12 Yapısı ve Çalışma Prensibi

13 Yapısı ve Çalışma Prensibi
Şerit (Kartuş üzerindeki siyah bant) Adım Motor (Yazma kafasını hareket ettirir.) Yazma Kafası( Üzerinde iğneler bulunur.) Güç Kaynağı(Sisteme enerji sağlar.) Silindir (Kâğıdı hareket ettirir.) Kâğıt (Çıktı alınacak form)

14 Avantajları - Dezavantajları
Karbon kopya yapabilirler. Sürekli form kullanılabilir. Seri port’tan bağlanabilirler. Sayfa başına baskı maliyeti düşüktür.

15 Avantajları - Dezavantajları
Baskı hızı yavaştır. Yazı kalitesi düşüktür. Gürültülü çalışırlar. Yazıcı kafa ve mekanik aksamda zamanla aşınma meydana gelir.

16 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar

17 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Günümüzün en yaygın yazıcıları olarak mürekkep püskürtmeli yazıcıları göstermek mümkündür. Mürekkebi püskürterek kağıt üzerine aktarır. Daha çok ev kullanıcılarının kullandığı yazıcı çeşididir.

18 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Kalite ve Basım maliyeti olarak orta düzeyde bir yazıcıdır. Bu yazıcılarda kartuş kullanılır. Mürekkep püskürtmeli yazıcı, ince nozüllerinden kağıda direk olarak küçük mürekkep damlaları fışkırtma ilkesine göre çalışır.

19 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Bu uygulama kaliteli metin ve grafikler elde etmek için pek pratik değildir. Mürekkep püskürtmeli teknolojisi o kadar gelişti ki baskı kalitesi bakımından bu yazıcılar alt düzey lazer yazıcılara rakip oluyor.

20 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Bu yazıcılar şerit kullanmazlar. Bunun yerine resmi ve karakterleri oluşturmak için vuruşsuz bir yöntem kullanırlar. Yazıcı kafası kağıda değmez. Bunun yerine kafa kağıda mürekkep damlacıkları püskürtür.

21 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Kafa adım motoru ile sağa sola hareket ettirilirken kağıt merdaneler yardımıyla sağa sola doğru hareket ettirir. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların ve lazer yazıcıların hızı bir dakikada basabildikleri sayfa sayısı ( page per minute, ppm) ile ölçülür. Her iki kategoride de basım hızı 4 ppm ile 24 ppm arasında değişir.

22 Çalışma Prensibi Mürekkebi kafadan ileri doğru püskürtmek için iki yöntem kullanılır. Isıl Kabarcık püskürtme yöntemi ve pieozoelektrik yöntemi.

23 Isıl Kabarcık püskürtme yöntemi
Püskürtme ağzının içinde bulunan küçük bir ısıtıcı kullanılır ve mürekkebi ani olarak ısıtır. Mürekkebin bir kısmı buharlaşır ve bu gaz kabarcığı haline gelir. Geri kalan mürekkebi ise kağıda doğru iter. Bu işlem saniyede birkaç bin defa yapılır.

24 Pieozo elektrik yönteminin Çalışması
Mürekkebi püskürtmek için püskürtücü ağzın tümünü ani olarak daraltır. Piezoelektrik nedeniyle bazı kristallere bir elektrik uygulandığında kristal büzülür.

25 Pieozo elektrik yönteminin Çalışması
Bunu için her püskürtme ağzına elektriğe duyarlı bir mürekkep kullanıldığında mürekkebin püskürtülmesini kolaylıkla kontrol edilmesini sağlayan bir piezoelektrik kristal yerleştirilmiştir.

26 Pieozo elektrik yönteminin Çalışması
Bu yöntemde saniyede binlerce mürekkep damlasının püskürtülmesine olanak sağladığı için yeteri kadar yüksek baskı hızlarına ulaşılır.

27 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı
Eski bir Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı

28 Avantajları - Dezavantajları
Sessiz çalışırlar. Renkli baskı yapabilirler. Baskı hızı yüksektir. Yazı ve grafik baskı kalitesi yüksektir.

29 Avantajları - Dezavantajları
USB veya Firewire port’dan bağlanabilirler. Kullandıkları mürekkep özel ve pahalıdır. Baskı kalitesi kullanılan kağıda göre değişebilir. Karbon kopya yapamazlar.

30 Lazer Yazıcılar

31 Lazer Yazıcılar Yazıcının kendi fiyatı çok pahalıdır. Ancak bir sayfanın basım maliyeti çok düşüktür. Hız ve kalite çok yüksek düzeydedir. Profesyonel iş yapan kullanıcıların kullandığı yazıcılardır.

32 Lazer Yazıcılar Lazer yazıcılar vuruşsuz bir yöntem kullanırlar. Lazer yazıcılarda kullanılan baskı yöntemi fotokopi makinesindekine benzer Lazer yazıcılar satır satır yazmak yerine sayfa sayfa yazarlar.

33 Lazer Yazıcılar Sıklıkla Lazer yazıcı üreticileri Fotokopi makinesi üreticilerinin mekanizmalarını kullanırlar. Örneğin Hewlett Packard lazer yazıcıları Canon Fotokopi makinelerinin baskı mekanizmalarını kullanarak yapılır.

34 Çalışma Prensibi Lazer yazıcı bütün sayfayı bir kerede basmak için geniş bir bellek kullanır. Lazer yazıcılardaki ROM basılacak dökümanın tam sayfa bir haritasını oluşturur.

35 Çalışma Prensibi Bir bit haritası lazer ışını darbeleri ile sonra bu lazer ışını bir sıra aynadan yansıyarak ışığa duyarlı dönen bir silindir üzerine düşürülür. Lazer ışını silindiri tarayarak basılı alanları elektriksel olarak nötr hale getirir.

36 Çalışma Prensibi Negatif yüklenmiş toner tozu nötr alanlara yapışır, negatif yüklü alanlara yapışmaz. Merdanenin sıcaklığı karakteri oluşturan noktaların kağıda geçmesini sağlar.

37 Çalışma Prensibi Lazer yazıcılar da çok sessizdir ve basım kaliteleri olağanüstüdür. Ama her güzel ve kaliteli şeyde olduğu, fiyatları da yüksektir. Fiyatları 700 Dolarla Dolar arasında değişir.

38 Avantajları - Dezavantajları
Hızlıdır. Sessizdir. Yüksek baskı kalitesine sahiptir. Renkli baskı yapabilir. Sayfa başına baskı maliyeti düşüktür.

39 Avantajları - Dezavantajları
Paralel, USB, Firewire veya Network Port’undan bağlanabilir. Karbon kopya yapamazlar. Sürekli forma baskı yapamazlar.

40 Aklınızda Bulunsun Lazer yazıcılar çalışmaları sırasında ozon gazı üretirler. Ozon gazı fazla alındığında beyinde tahribat yaratır. Bu yüzden lazer yazıcıların bulunduğu yerleri sık sık havalandırmak gerekir.

41 Yazıcının Özellikleri
Baskı Kalitesi Yoğunluk Yazı Tipi Çeşidi Hız Kağıt Beslemesi ve Kağıt Formatları Yazıcı Gürültü Seviyeleri Baskı Maliyeti

42 Baskı Kalitesi Baskı kalitesi, sıklıkla yazıcının çözünürlüğüne eşittir. Çözünürlük, belirli bir aralığa basılabilecek nokta sayısını temsil eder ve DPI (Dots Per Inch / Inch başına nokta sayısı) ile belirtilir.

43 Yoğunluk Yazıcı kalitesini belirleyen başka bir faktörde yoğunluktur. Lazer baskı yönteminde yada mürekkep püskürtmeli yazıcılarda toner ve mürekkep azalsa da aynı baskı yoğunluğu elde edilebilir.

44 Yazı Tipi Çeşidi Her yazıcıda değişik boyutlarda da basabilen yerleşik yazı tipleri vardır. Bir çok yazıcıda ek yazı tiplerine erişebilmenin yolları vardır. Bütün değişik yazı tiplerini Nokta vuruşlu Mürekkep püskürtmeli Lazer yazıcılara yükleyen ücretsiz dağıtılan birçok yazılım vardır.

45 Kağıt Beslemesi ve Kağıt Formatları
Tek kağıt besleme sistemleri hemen hemen her yazıcı için vardır. Ancak birçok PC sahibi daha hesaplı sürekli form sistemini kullanmaktadır. Yazıcılar her iki seçeneği de sunabilmektedir.

46 Kağıt Beslemesi ve Kağıt Formatları
Bu ihtiyaçtan ötürü, kağıt park etme özelliği tasarlanmıştır. Bu özellik sayesinde tek kağıda baskı yapılması sağlanmaktadır.

47 Yazıcı Gürültü Seviyeleri
Nokta vuruşlu yazıcılar en gürültülü yazıcılardır. Bu yazıcılar bir mürekkepli şeridin üzerine vurarak görüntüleri yazıcıya basarlar. Lazer yazıcıların havalandırma sistemleri bir PC nin vantilatöründen biraz daha gürültülü olabilir. Yeni Mürekkep püskürtmeli yazıcılar en sessizler arasındadır.

48 Baskı Maliyetleri En ucuz olanlar Nokta vuruşlu yazıcılardır. Lazer ve Mürekkep püskürtmeli yazıcılar biraz daha pahalıdırlar.

49 Termal Yazıcılar

50 Termal Yazıcılar Isıya duyarlı kâğıt üzerine baskı yapan yazıcılardır. Faks cihazlarında kullanılan yöntemle çalışırlar.

51 Termal Yazıcılar Hızlı ve sessizdirler, saklanması her zaman gerekli olmayan ve yüksek baskı kalitesi gerektirmeyen; ATM çıktıları, biletler, pos kâğıtları vb. baskı işlerinde kullanılırlar.

52 YAZICILARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

53 DPI Inch başına düşen nokta sayısı demektir. Üreticiler bununla baskı kalitesini belirtirler. Lazer yazıcılarda bu genellikle 600 X 600 dpi olur. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda ise bu 300 X 300 den 600 X 600’e kadar değişir.

54 POSTSCRİPT Bilgisayarlarla yazıcıların anlaşmasını sağlayan yaygın dillerden biridir. Adobe şirketi tarafından geliştirilen bu dil genellikle lazer yazıcılarda kullanılır.

55 Dithering Bant etkisini engellemek için kullanılan bir tekniktir. Ana renklerin çevresine çeşitli şekillerde yakın renklere ait noktacıklar basılır. Böylece renk geçişlerinin daha yumuşak olması sağlanır.

56 GDI Windows’un kullandığı standart grafiksel cihazlarla iletişim kurmaya yarayan bir dildir.

57 Isınma Zamanı Yazıcının düğmesi açıldıktan yazmaya hazır hale gelene kadar geçen süre

58 RGB(Red Green Blue) Bu yöntemde renkler elde edilirken kırmızı, yeşil, mavi çeşitli miktarlarda karıştırılarak elde edilir.

59 PCL HP tarafından standartlaştırılan ve PC’lerin yazıcılarla anlaşmasını sağlayan dil.

60 PDL Lazer yazıcılarda basılan bir sayfanın genel düzenini ve içeriği bilgisini taşıyan dil.

61 Yazıcı Portları Yazıcılarda en çok paralel portlar kullanılır. Bunun en büyük sebeplerinden biri seri port donanımın pahalı oluşudur. Bu yüzden de paralel portlar sürekli olarak gelişmesini sürdürdü.

62 Yazıcı Portları ECP daha çok yazıcılar için kullanılır; tarayıcılar ise daha yaygın olarak EPP kullanılmaktadır.

63

64 KARTUŞ Ink-jet yazıcılarda kâğıda basılacak mürekkebin doldurulduğu yer. Ayrıca ink-jet yazıcılarda kaç text sayfasından sonra kartuşu değiştirmek gerektiği yazıcıya göre değişir.

65 TONER Kâğıda baskı için çok ince bir toz kullanılır. Mürekkep diye adlandırılan madde bir kartuş içinde bütün bu mekanizmaya bağlı veya bu daha çevreci kendi ayrı kartuşunda bulunur. Bir karıştırıcı mürekkebi kartuşun içinde hareket halinde tutar ve taşıyıcı rulo ise mürekkebi aktarım rulosuna geçirir.

66

67 TARAYICILAR GİRİŞ Tarayıcılar içlerindeki özel düzenek yardımıyla herhangi bir nesneyi optik olarak tarayan, taranan bilgiyi sayısal bilgiye çeviren ve yazılım aracılığıyla elde edilen sayısal bilgiyi sıkıştırılmış resim türü olan JPEG ya da başka bir türe çeviren cihazlardır.

68 TARAYICILAR GİRİŞ Tarayıcıların bir önemli özelliği de OCR (Optical Character Recognition) denen yazılım tekniğiyle karakterlerin de taranıp bir metin dosyası olarak kaydedilmesini sağlamaktır.

69 Çeşitli Tarayıcı Modelleri

70 Bir Tarayıcıyı Kurmak Bir tarayıcıyı kullanmak için tarayıcı tarafından okunan bilgiyi PC’ye aktaracak özel bir arabirim kartına ihtiyaç vardır. Bu da 8 bitlik bir kart olduğundan tarayıcı kurmak için yeterli olacaktır. Farklı tarayıcı üreticileri tamamen farklı veri aktarma yöntemleri kullanmaktadırlar.

71 Bir Tarayıcıyı Kurmak Bu nedenle tarayıcıyı başka bir üreticinin ara birim kartıyla çalıştırmak mümkün değildir. Bir çok tarayıcı ara birim kartı DMA (Direct Memoıy Access / Doğrudan Bellek Erişimi) sistemini kullanır.

72 Bir Tarayıcıyı Kurmak Bunun anlamı kartın tarayıcının gönderdiği bilgiyi ayrılan bir bellek alanına yerleştirmesidir. Çalışan yazılım daha sonra veriye bu alandan erişir.

73 Bir Tarayıcıyı Kurmak Ne yazık ki bu işlem tarayıcıya bağlı olarak değişir. Bu nedenle varsayılan konfigürasyonu değiştirmeniz gerekirse tarayıcıyla verilen dokümanı okuyunuz.

74 Bir Tarayıcıyı Kurmak Eğer hangi konfigürasyonda çalıştırmanız gerektiğinden emin değilseniz çekinmeden değişik ayarları deneyiniz. Ancak bir değişiklik yapmadan önce mevcut ayarları bir kenara yazmayı unutmayınız

75 TARAYICI ÇEŞİTLERİ

76 TARAYICI ÇEŞİTLERİ Tarayıcılar yapısı bakımından ve bağlantı biçimlerine göre 2'ye ayrılırlar. 1) Yapısı Bakımından Tarayıcı çeşitleri 2) Bağlantı Biçimine Göre Tarayıcılar

77 Yapısı Bakımından Tarayıcı Çeşitleri
Yapısı bakımından dört çeşit tarayıcı vardır. Bunlar Handheld, Sheet-fed , Drum ve Flatbed tarayıcılardır.

78 Elle Tutulan Tarayıcılar

79 Elle Tutulan Tarayıcılar
Bu model tarayıcıların bir okuma kafası denilen bölümü ve bir de bilgisayara bağlanan kablosu vardır. Bu tarayıcılarda taranan nesne sabit kalmakla birlikte okuma kafası taşıyıcı bir düzenek tarafından değil elle hareket ettirilir.

80 Elle Tutulan Tarayıcılar
Tarama sırasında elin düzgün hareket et memesi nedeniyle tarama kalitesi düşüktür, ancak hızlı tarama işleminin gerçekleştirilmesi istenen durumlar için uygundur.

81 Yaprak Beslemeli Tarayıcılar

82 Yaprak Beslemeli Tarayıcılar
Okuma kafası durağandır ve taranacak sayfa besleme yuvasına verilir. Sayfa hareket ettirilerek tarama işlemi gerçekleştirilir. Bu durum yazıcıların çalışma yapısına benzetilebilir.

83 Tambur Tarayıcılar

84 Tambur Tarayıcılar Bu tip tarayıcılar çok gelişmiş olup masaüstü yayıncılık sistemlerinde ve modern baskı sistemlerinde kullanılır.Genelde gazetelerin, dergilerin, broşürlerin resimlerinin hazırlanmasında yaygın biçimde kullanılır.

85 Tambur Tarayıcılar Hassas, hatasız, kaliteli sonuçlar alabilmek ve bir de en önemlisi resmi orijinal boyutundan çok daha fazla büyütebilmek için kullanılır.

86 Düz yataklı-Masaüstü Tarayıcılar

87 Düz yataklı-Masaüstü Tarayıcılar
Taşıyıcı düzenek yardımıyla okuma kafasının hareket ettirildiği ve taranan nesnenin sabit bir yatak üzerine yerleştirildiği tarayıcı türüdür.

88 DÜZYATAKLI TARAYICILARIN YAPISI
En önemli öğeleri tarama yüzeyini aydınlatan fleuresan lamba, tarama yüzeyinden yansıyan ışığı CCD algılayıcıya yansıtan optik (ayna-mercek düzeneği) düzenek, CCD’nin çevirdiği elektrik sinyalini sayısal bilgiye çeviren mikroişlemci ve okuma kafasını(taşıyıcı) taşıyan kolu hareket ettiren adım motorudur.

89 Düzyataklı Tarayıcının Yapısı

90 Tarayıcının İç Görüntüsü

91 DÜZYATAKLI TARAYICILARIN YAPISI
Tarayıcılarda optik düzeneği ve ışığı elektriğe çeviren bir algılayıcı/dönüştürücü   bulunur.Düzyatak tarayıcılarda en sık  tercih edilen ışık algılayıcısı CCD (Charged - Couple Device) ’dir. Şekil’de optik düzeneğin ışığı CCD yüzeyine nasıl yansıttığı gösterilmiştir.

92 Işığın tarama kafası içinde hareketi ve CCD’ye ulaşması

93 Dijital Tarayıcılar Tarayıcının çalışma prensibi CCD veya CIS tipinde bir algılayıcıya dayandığı için, bu cihazlar genel olarak dijital bir fotoğraf makinesini hatırlatırlar. Ancak tarayıcı ile dijitalleştirme işlemi, ışığının yapay olması nedeniyle farklı özelliklere sahiptir. Öncelikle CCD yongasına sahip olan ürünlerin nasıl çalıştığına göz atalım...

94 Dijital Tarayıcılar Dokümanı cam yüzeye yerleştirip kapağı kapattığınızda, devreye ilk olarak ampul girer. Ampulün görevi, taranacak dokümanı aydınlatmaktır. Tarama işlemini gerçekleştiren mekanizmaya tarama kafası adı veriliyor.

95 Dijital Tarayıcılar Aynalar, filtre, mercek ve CCD yongasından oluşan kafa, metal bir çubuk üzerine yerleştiriliyor. Motor ise tarama kafasının bu çubuk üzerinde ileri-geri hareket etmesi sağlıyor.

96 Dijital Tarayıcılar Kafa hareket ettikçe, dokümanın görüntüsü de aynalardan yansıyarak merceğe ulaşır. Birçok tarayıcı 2 adet ayna ile bu işi tamamlayabilirken, 3 ayna kullanan modellere de sık sık rastlıyoruz. Ancak burada önemli olan kaç ayna kullanıldığı değil, son aynanın görüntüyü merceğe ulaştırabilmesi.

97 Bağlantı Biçimine Göre Tarayıcılar
Bağlantı biçimine göre USB girişli, paralel PORT girişli ve SCSI olmak üzere 3'e ayrılırlar.

98 SCSI Tarayıcılar SCSI sistemi hız ve bant genişliği açısından gelişmiş bir bağlantı olduğundan dolayı profesyonel tip tarayıcılarda en çok kullanılan arabirimdir.

99 SCSI Tarayıcılar Kaliteli ve yüksek çözünürlüklü tarayıcılar genelde SCSI olarak üretilir. Kurulumları biraz güçtür ama hız bakımından masaüstü tarayıcıların en hızlısıdır.

100 Paralel Port Tarayıcılar
Günümüzde ev ve ofis kullanıcıları açısından çokça kullanılan, pratikliği ve ekonomikliğinden dolayı birçok kişinin tercih ettiği, teknolojinin gelişmesi ve bilgisayarların güçlenmesiyle gündeme gelen tarayıcı tipidir.

101 Paralel Port Tarayıcılar
Görüntü kalitesi SCSI tarayıcılardan pek farklı olmasa da hız olarak SCSI bağlantılı tarayıcılara yetişemez. Paralel portun hızı SCSI bağlantıdan yavaştır. Bu tip tarayıcıların kurulumu son derece basittir.

102 Usb Tarayıcılar Son zamanlarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan USB (Universal Serial Port) portundan bilgisayara bağlantısı yapılan tarayıcılardır. Paralel porttan bağlanan tarayıcılar gibi bilgisayara tanıtımı ve kullanması çok kolaydır.

103 Tarayıcının Çalışma Prensibi
Tarayıcıların çalışma ilkeleri basittir. Taranacak nesne (kağıt),üst tarafından alta doğru satır satır ışığa duyarlı elektronik elemanlar tarafından taranarak sayısallaştırır. Tarayıcının daha iyi yapılabilmesi için nesne, bir ışık kaynağı ile aydınlatılır.

104 Tarayıcının Çalışma Prensibi
Taranması istenen görüntü, üzerinden ışık kaynağı geçtikten sonra bir mercek aracılığıyla, fotoelektrik hücrelerden oluşmuş bir görüntü algılayıcı üzerine düşürülür.

105 Tarayıcının Çalışma Prensibi
Sinyaller, görüntü dosyası formatında disk ortamına kaydedilir. Daha sonra bu dosya üzerinde görüntü programları ile işlem yapılabilir.

106 TARAYICININ ÖZELLİKLERİ
Çözünürlük Bit Derinliği Dinamik Sınır yada Optik Yoğunluk Hız

107 Çözünürlük Tarayıcılarda iki tip çözünürlükten bahsedilir; optik çözünürlük ve interpolated çözünürlük. Optik çözünürlük bir tarayıcı için daha önemlidir. Bir tarayıcının optik çözünürlüğü inch başına düşen nokta sayısı (dpi) ile ölçülür.

108 Çözünürlük Tarayıcının interpolated çözünürlüğü daima optik çözünürlüğünden büyüktür. Tarayıcı interpolated çözünürlüğü elde etmek için iki tane gerçek piksel bilgisini alır ve matematiksel algoritmalar kullanarak bunların arasında bulunan üçüncü pikseli oluşturur.

109 Bit Derinliği Bir görüntüde bulunan her bir piksel için tarayıcı belirli bir bit sayısı tutar bu sayıya bit derinliği adı verilir. Bit derinliği arttıkça tarayıcı; aynı rengin tonları arasındaki farkı daha iyi ayırt eder bu da daha yüksek resim kalitesi demektir.

110 Bit Derinliği Örneğin; 36 bitlik dahili yoğunluğa sahip (piksel başına 12 bit ile 68 milyon renk) bir tarayıcı 24 bitlik harici bir yoğunluğa (piksel başına 8 bit ile 16.6 milyon renk) sahip olabilir.

111 Dinamik Sınır yada Optik Yoğunluk
Eğer yüksek çözünürlüklerde tarama yapan iyi bir grafik tarayıcısına ihtiyacınız varsa dinamik sınır ve optik yoğunluk değerlerini göz önüne almalısınız.

112 Hız Kişisel amaçlar için tarayıcı alan çoğu kişi tarayıcının tarama hızını önemsemez. Ancak çok yavaş tarama yapan bir tarayıcının başında çakılıp kalmayı da istemezsiniz.

113 Hız Örneğin 600 dpi bir tarayıcı için ortalama bekleme süresi 100 sn iken 300 dpi bir tarayıcı için bu süre 30 sn dir.

114 YAZILIM Dos işletim sisteminin kullanıldığı zamanlarda her tarayıcı kendi özel tarama uygulaması ile gelirdi. Yapılması gereken resmi taratmak, diske kaydetmek ve çalışacağın uygulamayı çalıştırmaktı. Bunu değiştiren Twain oldu.

115 Twain ve Yazılım Bağdaştırıcıları
Tarayıcılar için standart programlama bağdaştırıcısı olan TWAIN; Hewlett-Packard, Kodeak, Daere, Aldus ve Logitech gibi tarayıcı ve yazılım üreticilerini kapsayan bir konsorsiyumla geldi. 175 in üzerinde şirket bir araya gelerek TWAIN nin özelliklerini kararlaştırdılar.

116 Twain ve Yazılım Bağdaştırıcıları
TWAIN tarayıcılarla haberleşen işletim sistemleri ve uygulamalar için bir standart haline gelmiştir. Bir diğer standart olan ISIS; film, arşiv dökümanları, drum tarayıcılar gibi genelde masaüstünde kullanılamayacak son teknoloji ürünü tarayıcılarda kullanılır.

117 0CR Optik Karakter Tanıma
Tarayıcıların getirdiği yeni bir olanak, görüntüler gibi yazıların da kağıttan bilgisayara aktarılmalarını sağlamalarıdır. Ancak, tarayıcı ile PC’ye aktarılan bir grafik dosyasına yazılan metinler, bilgisayar tarafından resim olarak görülür.

118 0CR Optik Karakter Tanıma
Bir fotoğraftan farkı olmayan grafik dosyasının içindeki yazılar, 0CR (Optical Character Recognition; Optik karakter tanıma) adı verilen programlar vasıtasıyla çözümlenip metin dosyalarına çevrilir.

119 0CR Optik Karakter Tanıma
Böylece kağıt ortamındaki bir yazı, insan eliyle herhangi bir müdahaleye ve klavyeden tekrar veri girişine gerek kalmadan bilgisayara aktarılabilir.

120 0CR Optik Karakter Tanıma
Daha yeni bir teknoloji ise, “maksimum entropi” ilkesine göre işliyor: Taranmış metinde varolan lekelere yenilerini ekleyerek eski anlamsız lekelerden kurtulabiliyorsunuz! Karakter tanıma, tek bir font söz konusu olduğunda çok daha kolay bir işlem.

121 0CR Optik Karakter Tanıma
Oysa günümüz teknolojisi, bilgisayarın el yazısı dahil, pek çok değişik fontu da algılayabilmesini sağlamaya çalışıyor: PC’nizin, her bir fontun harflerini belleğinde tutup, “bu acaba Helveticanın a’sı mı, yoksa Times’in b’si mi?” diye tarama yapması hiç de kolay değil...

122 0CR Optik Karakter Tanıma
Genelde, bizler, hangi fontla basılırsa basılsın, ne kadar güç okunur bir el yazısıyla yazılmış olursa olsun, harfleri tanırız ve karıştırmayız.

123 0CR Optik Karakter Tanıma
Neden, çünkü tek bir harfin “a” mı yoksa “o” mu olduğunu anlayamasak da, cümlenin gelişi, dilimizin kelime haznesi yardımımıza koşar. “Bilgisayar” diye bir sözcük olmadığı için, a harfini 1 diye görsek bile sorun çıkmaz...

124 0CR Optik Karakter Tanıma
Karakter tanıma yazılımları, hata ortamını sıfıra indirmek için karmaşıklaştıkça daha fazla güç daha fazla hız gerektiriyorlar. Bu nedenle, yeni kuşak PC’lerin, OCR uygulamalarında daha başarılı olacağı kesin. 124


"Yazıcı (Printer) Nedir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları