Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Görüntü Kayıt Formatları:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Görüntü Kayıt Formatları:"— Sunum transkripti:

1 Görüntü Kayıt Formatları:

2

3

4

5

6 RAW; sayısal fotoğraf makinelerinin kendilerine özel dosyalarına verilen genel bir isimdir.
Bir RAW dosyası, makinenin görüntü algılayıcısı tarafından yakalanan işlenmemiş bilgilerin kayıtlarını içerir, ama bu içerik; JPEG veya TIFF gibi, kullanılabilir bir dosya şekline dönüştürülmedikçe bir işimize yaramaz.

7 Görüntü Kayıt Formatları:
RAW çektiğimizde, RAW dosyasındaki piksellerin içerdikleri bilgileri etkileyen sadece üç değer vardır; ISO, perde hızı ve diyafram. Bunların dışındaki her değere, RAW dönüşümü sırasında müdahale edilebilir ve izin verilen limitler dahilinde değişiklik yapılabilir.

8 Raw dosyalar (ham/işlenmemiş) olarak kabul edilir
Raw dosyalar (ham/işlenmemiş) olarak kabul edilir. Kullanıma hazır hale gelmesi işlenmesi gerekir. İzlenmesi ve kullanılması için jpeg ya da tif dosyasına dönüştürülmesi gerekir. Çok az yazılım RAW dosyaları açabilir. Raw dosyaları açabilmek için RAW eklentisine ihtiyaç bulunmaktadır. Acil paylaşım gereken durumlarda Raw+Jpeg çekilebilir.

9

10 RAW işlemlerinde neler yapılır?
Beyaz Ayarı Renk düzeltmesi, Poz düzeltmesi Gürültü (Noise) azaltma, Keskinlik verme

11

12

13 Noise/Gürültü Orijinal

14 Noise Azaltma/İşlenmiş

15 Poz aralığı/İşlenmemiş

16 Poz aralığı/İşlenmiş

17

18

19 Jpeg Dosyaları: Fotoğraflarımızı JPEG olarak çektiğimizde, RAW dönüşümünde yapıldığı belirtilen işlemlerin tümü, makinenin içerisindeki RAW dönüştürücüsü tarafından yapıldıktan sonra, JPEG sıkıştırma yöntemiyle sıkıştırılır. JPEG, üzerinde çok fazla değişiklik yapılmasına uygun bir dosya değildir. RAW çektiğimizde ise; çekimden sonra, kalite kaybı oluşmaksızın birçok ayarı değiştirebiliriz.

20

21 Raw dosyaları hafıza kartında daha çok yer kaplarlar
Raw dosyaları hafıza kartında daha çok yer kaplarlar. Hızlı ve seri çekimlerde kameranın işlemcisini yavaşlatır.

22

23 RAW çekebilen hemen hemen her makine; kırmızı, yeşil ve mavi, her üç renk için en az 4096 ton kayıt edebilir. JPEG’de ise yine bu her üç renk için 256 ton sınırı vardır. JPEG çektiğimizde, ton sayısı, makinenin yaptığı dönüşüm sırasında 4096’dan 256’ya düşürülür

24 Raw çekimlerde 1 stop kadar (yani 1 pozlama değeri kadar) pozlama telafilerinde sorun çıkmaz. Kısacası fotoğraf işleme programları ile yaptığınız parlaklık ayarları fotoğrafın kalitesine etki ederken raw işleme de 1 stop (hatta kimisine göre 2 stop) telafi şansınız olur. Raw fotoğraflar adobe camera raw ile işlenirken yaklaşık 2.5 kat büyüme olanağı verir.

25

26

27

28 RAW Formatı Çekim sonrasında maksimum kontrole izin verir.
Çekim sonrasında fotoğrafların; kalite kaybı yaşamadan beyaz dengesi değiştirilebilir. Çekim sonrasında fotoğrafların; pozlama, doygunluk, keskinlik, vb. değerleri çok az kalite kaybı ile değiştirilebilir. Dosya boyutları çok büyüktür. Bu yüzden çekilen fotoğrafın karta yazılması ve sonrasında bilgisayara aktarılması daha uzun zaman alır. Dosya boyutları çok büyük olduğundan ard arda çekim hızı yavaş olur.

29 JPEG Formatı Dosya boyutları çok küçüktür. Bu yüzden fotoğrafların karta yazılması ve sonrasında bilgisayara aktarılması hızlı olur. Dosya boyutları çok küçük olduğundan ard arda çekimler hızlıca yapılabilir. Çekim sonrasında yapılacak ayarlamalarda (özellikle pozlama vb.) ciddi kalite kaybı yaşanır. Ham dosyları bitlik yoğunluk bilgisine sahipken JPEG dosyları 8-bitlik yoğunluğa sahiptir ve bu sayede ham dosyaları gölge, parlak ve doygun bölgelerde daha fazla hassas veriye sahiptir.

30 Ne zaman ham, ne zaman JPEG çekmeliyim?
Eğer çektiğiniz fotoğrafın kalitesi çok önemli değilse: JPEG Azami görüntü kalitesi önceliğinizse: Ham Fotoğraflar üzerinde işleme yapacaksanız: Ham Kartınızda yeterli yer yoksa ve fotoğrafı çekmeniz, kalitesinden daha önemliyse: JPEG Fotoğraflarla oynamayı ve buna zaman ayırmayı gereksiz görüyorsanız: JPEG Yüksek ISO kullanıyorsanız ve detay sizin için önemliyse: Ham Yüksek ISO kullanıyorsanız ama pürüzsüz olsun, benim olsun diyorsanız: JPEG

31

32

33

34

35


"Görüntü Kayıt Formatları:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları