Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI

2 DİKKAT Sunumda, yazım simgesi bulunan slaytlarda mutlaka not alınız.

3 İnternetin Tanımı İnternet, milyarlarca insana aynı anda hizmet eden ve sayısı sürekli artan bilgisayar ağları koleksiyonudur. Dünyadaki bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması sonucu ortaya çıkan dev bir küresel ağdır. İnternet’teki bilgi alışverişlerinde kişiler, önceden, ulaşımı ücretle sınırlandırılmış bilgiler dışında, her türlü görsel ve metin içerikli bilgiye erişebilirler.

4 İnternete Bağlanmak İnternete bağlanmak için aşağıdaki donanım ve bağlantılara ihtiyaç vardır. Telefon Duvar soketi Telefon Hattı Telefon Bağlantı kablosu (Modem)Telefon hattı modem girişi Modem güç kablosu Bilgisayar bağlantı kablosu (Etherhet kablosu) ADSL Splitter Bilgisayar ethernet girişi

5 Modem ve Çalışma Yapısı Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) Modem
Asymmetric Digital Subscriber Line [ Asimetrik Sayısal Abone Hattı ] Modem, verileri (Analog) ses sinyallerine, ses sinyallerini (Digital)verilere dönüştürerek verileri taşır. Bu sinyaller telefon hatları üzerinden taşınır ve bir başka alıcı modemde tekrar dijital veriye dönüştürülür. Analog Sinyal Digital Sinyal Analog Veri (ses sinyali) Digital (0-1’li Sayısal Değer)

6 İnternete Bağlanmak (Dahili & Harici Modem)
Aşağıdaki cihazlarda internet bağlantıları nasıl olabilir ? Laptop (Dizüstü Bilgisayar) (Wınn-tel hattı) Cep telefonu Sim Kart (tel.hattı) Tablet Sim Kart (tel hattı)

7 İnternete Bağlanmak İçin
ÖNCELİKLE GEREKEN TEMEL 2 HİZMETE İHTİYACIMIZ VARDIR. MODEM (Dahili veya Harici) TELEFON HATTI (Kablolu veya Kablosuz)

8 İnternet Bağlantısı Sorunları
Evinizde resimdeki gibi bir bağlantı sisteminiz var. Aşağıdaki durumlarda sorunun sistemin neresinde olabileceğini tartışalım. Annemiz laptop ile internete girebildiği halde, ablanız masaüstü bilgisayardan internete giremiyor ise hangi nokta veya noktalarda sorun olabilir? Her iki bilgisayarda da internete girilemiyor ise hangi nokta veya noktalarda sorun olabilir? Her iki bilgisayarda da internet varken, telefonunuza arama sesi gelmiyorsa hangi nokta veya noktalarda sorun olabilir?

9 İNTERNET Uzak mesafedeki Milyonlarca kablolu ve kablosuz bağlantıyı birbirine bağlar

10 Bilgisayar Ağları A. Yerel Ağ (LAN- Local Area Network)
Kısa mesafedeki birden çok bilgisayarın birbirine bağlanması ile oluşan ağ yapısıdır. Kablolu bağlantı ile yüksek hızda veri paylaşımı sağlanır. Aynı zamanda yazıcı, DVD-RW, tarayıcı vb çevre birimlerin ortak kullanımını sağlar.

11 Bilgisayar Ağları A. Yerel Ağ (LAN- Local Area Network)
Örnek : Bilgisayar odasındaki 30 bilgisayar SWITCH modeme bağlıdır. Dosya paylaşımı sağlanabilir. Ağdaki bir bilgisayarda paylaştırılan kaynak dosyalara ağdaki diğer tüm bilgisayarlar ulaşabilirler. Paylaşım sağlanarak yazıcının tüm bilgisayarlardan erişimi sağlanabilir. ** Bir ağa bağlı her bilgisayara TERMİNAL adı verilir.

12 Yerel Ağda Bağlantı Türleri (Ağ Topolojileri)
Bir ağın yerleşimi kablolama sistemine ve makinelerin birbiriyle iletişim biçimine göre düzenlenir. Ağ içindeki bilgisayarların fiziksel düzenine ağın yerleşimi topoloji denir. HALKA TOPOLOJİ ( RING ) DOĞRUSAL TOPOLOJİ ( BUS ) YILDIZ TOPOLOJİ ( STAR ) AĞAÇ TOPOLOJİ ( TREE)

13 Bilgisayar Ağları B. Geniş Ağ (WAN- Wide Area Network)
Coğrafi olarak birbirinden uzak yerlerdeki (şehirlerarası/ülkelerarası) bilgisayar sistemlerinin veya yerel bilgisayar ağlarının (LAN) birbirleri ile bağlanmasıyla oluşturulur. WAN’ lar üzerinde on binlerce kullanıcı ve bilgisayar çalışabilir.

14 Bilgisayar Ağları A. Geniş Ağ (WAN- Wide Area Network)
Örnek : Okulumuzun Ankara, İzmir ve İstanbul şubeleri bir WAN bağlantısı ile birleştirildiğinde, Ankara’da iken İstanbul’daki bir makine aynı şekilde yönetilebilir. Dosya paylaşımı sağlanabilir. Erişim izinleri verilmiş ve paylaşıma açılmış olmalıdır.

15 Ağ Erişim Sorunları Okulumuzun resimdeki gibi bir bağlantı sistemi var. Aşağıdaki durumlarda sorunun sistemin neresinde olabileceğini tartışalım. İzmir’deki yerel ağda bulunan bir bilgisayardan Ankara’daki bir bilgisayara bağlanabiliyor ama İstanbul’daki bir bilgisayara bağlanamıyorsak sorun hangi nokta/noktalarda olabilir? İstanbul’daki yerel ağda bilgisayarlar birbiri ile dosya paylaşabiliyor ama herhangi biri bir bilgisayardan diğer iki şehir ağına da bağlanamıyorsa sorun hangi nokta/noktalarda olabilir? Ankara İstanbul İzmir

16 E POSTA (ÖDEV) Önümüzdeki derse herkes eposta adresine girebiliyor olmalıdır. Hesabınız yoksa edininiz. Eposta adresiniz ve şifreniz ile maillerinize ulaşarak hesabınızı kontrol ediniz. Eposta adresi olmayanlar teneffüslerde veya öğlen arasında bilgisayar laboratuvarında oluşturabilirler. !!!!! Eposta adresinizle facebook vb yerlere giriyor olabilirsiniz ancak epostalara erişirkenki şifreniz farklı olabilir. MUTLAKA KONTROL EDİNİZ

17 ARAŞTIRMA KONUSU IP (Internet Protokol) Nedir? Araştırınız. Anlaşılır bir şekilde basit birkaç cümle ile kısaca yazınız. A4 kağıdında çıktı alabilir veya deftere yazabilirsiniz.

18 İnternet Sitelerine Erişim
Bir internet sitesine tıkladığımızda, aslında o sitenin dosyalarının bulunduğu sunucuya (SERVER) bağlanmış oluruz. Örnek : yazdığımızda, o sitenin dosyalarının yayınlandığı sunucuya bağlanıp, bilgisayarımızdaki browser sayesinde görüntüleriz. ** 2.Dönem bu konuyu daha detaylı öğreneceğiz. SERVER-SUNUCU www. Facebook.com SERVER-SUNUCU

19 Browser görüntüye dönüştürür.
İNTERNET KAVRAMLARI Web Tarayıcı (BROWSER) : İnternette yer alan belgelerin yazıldığı bilgisayar dilini (WEB KODLARINI) deşifre edip, bu belgeleri monitörümüzde yazılar, resimler ve benzeri belgeler olarak görmemizi sağlayan aracı programlardır. İnternet erişiminiz olsa bile, tarayıcılar (browser) olmadan internetten faydalanamazsınız.  Örnek tarayıcı programlar Mozilla Firefox Internet Explorer Google Chrome Opera Netscape Web kodları Browser görüntüye dönüştürür.

20 İNTERNET KAVRAMLARI Arama Motoru (SEARCH Engine) : İnternet üzerinde bulunan içeriği aramak için kullanılan bir mekanizmadır. Arama sonuçları genellikle sık tıklanan internet sayfalarından oluşan bir liste olarak verilmektedir. Bazı Arama Motorlarına site sahipleri, sitelerinin var olduğunu bunlara kayıt yaparak bildiriler. Bu işlem, sitelerin arama motorlarında daha kolay bulunmasını ve indekslenmesini sağlar. En çok kullanılan arama motorları

21 İNTERNET ADRESLERİ www.siteismi.uzanti
İNTERNET SİTELERİ VE EPOSTA ADRESİ YAZARKEN Boşluk bırakılmaz. Türkçe karakter kullanılmaz. (ş ğ ç ı ö ü) Büyük harf kullanılmaz. Küçük harfe çevirerek algılar. ? , ; : =() gibi simgeler kullanılmaz. Tire ( - ) veya Alt çizgi ( _ ) kullanılabilir. .. Birden fazla nokta yan yana kullanılmaz. ÖRNEKLER yarisiyor.com.tr

22 İNTERNET SİTESİ UZANTILARININ ANLAMLARI
ANLAMI Kullanım Hakkı ÖRNEK .com Genel ve Ticari kullanımlar Herkes Alabilir .net Network, Ağ ve örgütlenme .org Organizasyonlar Belge Gerekir .edu Üniversite, Kolej, Eğitim Birimleri .gov Hükümet kurumları .mil Askeri kuruluşlar .xxx.tr Türkiye siteleri ifadesi

23 AŞAĞIDAKİ UYGULAMALARI YAPALIM
İnternet Explorer ana sayfasını (açılış sayfasını) değiştirelim. Sık Kullanılanlar bölüne mevonlinegazete.com sitesini sınıf klasörümüz altında ekleyelim. Siteyi internet sayfası olarak kaydedelim. Google üzerinde Detaylı Arama yapalım, uygun sayfaları yeni sekmede açalım.


"BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları