Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR AĞLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR AĞLARI."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR AĞLARI

2 BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir. Ağa bağlı tüm bilgisayarlar birbirleri ile iletişim kurabilirler, aynı kaynakları paylaşabilirler. Bir bilgisayarın ağa bağlanabilmesi için temel ağ gereksinimlerini yerine getirmesi gerekir.

3 AĞ TÜRLERİ LAN(Yerel Alan Ağı) MAN(Metropol Alan Ağı)
a.Doğrusal Yerleşim b.Halka Yerleşim c.Yıldız Yerleşim MAN(Metropol Alan Ağı) WAN(Geniş Alan Ağı)

4 YEREL ALAN AĞI(LAN) Bina veya ofis içi gibi sınırlı alanlar dahilinde kurulurlar. Diğer ağ tiplerine göre daha hızlı çalışırlar. Fiziksel yerleşimlerine göre çeşitleri vardır. a.Doğrusal Yerleşim(Bus Topolojisi) b.Halka Yerleşim(Ring Topolojisis) c.Yıldız Yerleşim(Star Topolojisi)

5 DOĞRUSAL YERLEŞİM(BUS TOPOLOJİSİ)
Bu tip topolojide tek bir hat tüm bilgisayarları dolaşır. Veri bu kablo boyunca ilerler. Ağ boyunca ortak veri kanalına yeni terminaller bağlanabilir. Kurulumu kolay ve maliyeti düşüktür. Kablonun her iki ucuna özel sonlandırıcı takılır. Tüm terminalleri tek bir kablo dolaştığı için, kablonun herhangi bir noktasındaki problem (temassızlık, kopukluk, kısadevre vs.) tüm sistemi çökertir.

6 HALKA YERLEŞİM(RİNG TOPOLOJİSİ)
Ağ üzerindeki bilgisayarlar halka şeklinde yer alan bir kablo sayesinde haberleşirler. Bu halka şeklindeki kablo üzerinde veriler tek yönde hareket eder ve halka üzerinde daire çizerler. Halka yapı ağlar maliyet bakımından diğer yerel ağlara göre biraz daha pahalıdır. İletişim hızları kablolama sisteminize bağlıdır.

7 YILDIZ YERLEŞİM(STAR TOPOLOJİSİ)
Yıldız yapıda ise ağa bağlı tüm bilgisayarlar doğrudan hub/switch‘e bağlıdır. Herhangi bir bilgisayarda hata oluştuğunda hatanın belirlenmesi ve hatalı bilgisayarın ağdan ayrılması kolaydır. Diğer topolojilere göre daha uzun kablo kullanmak gerekir. Bu yüzden maliyeti yüksektir.

8 METROPOLİTAN AĞ(MAN) Orta ölçekli ağ sistemidir. Bir kampus içerisinde veya şehir içerisindeki ağlar metropolitan ağ sistemine dahildir. Birden çok LAN sistemini barındıran ve birbirine bağlayan ağ sistemidir.

9 GENİŞ ALAN AĞI(WAN) Geniş alan ağları bir ülke içerinde olabildiği gibi ülkeler, kıtalararası bile olabilmektedir.

10 AĞ BAĞLANTISI TERİMLERİ

11 ETHERNET KARTI Network Interface Card (NIC)
Bilgisayarın bir bilgisayar ağına bağlanabilmesini sağlar. Onboard (tümleşik) ya da ayrı bir kart şeklinde olabilir.

12 SWİTCH LAN içerisindeki aygıtların ortak kullanım için birbirine bağlanmasını sağlayan ve LAN içerisindeki cihazlardan gelen veri paketlerini filtreleyerek sadece ilgili porta gönderen cihazdır.

13 HUB

14 SWİTCH İLE HUB ARASINDAKİ FARKLAR
Bir “hub”, genellikle küçük trafik ağlarında kullanılan şekilde bilgisayarları birbirine bağlar; bir hub, üzerinde bulunan diğer bilgisayarlara aldığı bütün paketleri yayımlar. Bu da ağın gereksiz yere meşgul olmasına ve yavaşlamasına sebep olur. Switch bir hub'ı andırır, ancak her bir bilgisayarın nerede olduğuna ilişkin belleğinde bir harita bulunur. Yani hub’lardan daha akıllı ve daha hızlıdır.

15 REPEATER(TEKRARLAYICI)
Elektronik sinyalleri güçlendiren aygıtlardır. Aldığı sinyali orijinal gücü ve durumuna getirir. Ağların etkinlik alanını genişletmek için kullanılırlar.

16 ROUTER(YÖNLENDİRİCİ)
Farklı ağlardaki cihazların birbirleriyle haberleşmelerini sağlar. Gelen dış bağlantıları iç bağlantılara yönlendirir.

17 MODEM Dijital-analog sinyal çevirimini yaparak verilerin kablo üzerinden iletilmesini sağlar.

18 İNTERNET NEDİR Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşan uluslar arası bilgi ve iletişim ağıdır. INTERNET, binlerce, milyonlarca bilgisayarın ve kullanıcının buluştuğu bir 'Buluşma Noktası'dır. Bu buluşma noktasına erişen her kimse istediği bilgiyi, görüntüyü veya sesi elde edebilmekte ve birbirlerine ileti veya mektup gönderebilmektedir. Bu ağda üniversiteler, özel şirketler, araştırma kurumları, devlet kuruluşları, kar amacı olmayan kuruluşlar, kişiler, özel ilgi grupları yani aklınıza gelen her türlü kullanıcı bulunmaktadır.

19 İNTERNETE NASIL BAĞLANILIR?


"BİLGİSAYAR AĞLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları