Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR AĞLARI Neden var?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR AĞLARI Neden var?."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR AĞLARI Neden var?

2 BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? Ağ, paylaşım amacıyla iki ya da daha fazla cihazın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yapıdır. Yüzlerce iş istasyonu veya kişisel bilgisayardan oluşabileceği gibi, iki bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla da elde edilebilir.

3 AĞLA AMAÇLANANLAR Kaynak Paylaşımı Donanım Yazılım Veri Paylaşımı

4 AĞ TÜRLERİ Bilgisayar ağları genellikle boyutuna, kapsadığı alana veya yapısına göre sınıflandırılır. WAN(Geniş Alan Ağı) MAN(Metropol Alan Ağı) LAN(Yerel Alan Ağı) a.Doğrusal Yerleşim b.Halka Yerleşim c.Yıldız Yerleşim

5 YEREL ALAN AĞI(LAN) Bina veya ofis içi gibi sınırlı alanlar dahilinde kurulurlar. Diğer ağ tiplerine göre daha hızlı çalışırlar. Ağ içindeki bilgisayarların fiziksel düzenine ağın yerleşimi (topoloji) denir. a.Doğrusal Yerleşim(Bus Topoloji) b.Halka Yerleşim(Ring Topoloji) c.Yıldız Yerleşim(Star Topoloji)

6 DOĞRUSAL YERLEŞİM(BUS TOPOLOJİ)
Bu tip topolojide tek bir hat tüm bilgisayarları dolaşır. Veri kablo boyunca ilerler. Kurulumu kolay ve maliyeti düşüktür. Kablonun her iki ucuna özel sonlandırıcı takılır. Tüm terminalleri tek bir kablo dolaştığı için, kablonun herhangi bir noktasındaki problem (temassızlık, kopukluk, kısa devre vs.) tüm sistemi çökertir.

7 HALKA YERLEŞİM(RİNG TOPOLOJİSİ)
Ağ üzerindeki bilgisayarlar halka şeklinde yer alan bir kablo sayesinde haberleşirler. Bu halka şeklindeki kablo üzerinde veriler tek yönde hareket eder ve halka üzerinde daire çizerler. Halka yapı ağlar, maliyet bakımından diğer yerel ağlara göre biraz daha pahalıdır. İletişim hızları kablolama sisteminize bağlıdır.

8 YILDIZ YERLEŞİM(STAR TOPOLOJİSİ)
Yıldız yapıda ise ağa bağlı tüm bilgisayarlar doğrudan hub/switch‘e bağlıdır. Herhangi bir bilgisayarda hata oluştuğunda hatanın belirlenmesi ve hatalı bilgisayarın ağdan ayrılması kolaydır. Diğer topolojilere göre daha uzun kablo kullanmak gerekir. Bu yüzden maliyeti yüksektir.

9 METROPOLİTAN AĞ(MAN) Orta ölçekli ağ sistemidir. Bir kampus içerisinde veya şehir içerisindeki ağlar metropolitan ağ sistemine dahildir. Birden çok LAN sistemini barındıran ve birbirine bağlayan ağ sistemidir.

10 GENİŞ ALAN AĞI(WAN) Birbirlerine çok uzak yerel ağların bir araya gelerek oluşturduğu geniş ağlardır (WAN- Wide Area Network). Ağlar arası bağlantı fiber optik bir kablo ile olabileceği gibi uydular üzerinden de sağlanabilir. Bilgisayarlar çok geniş bir coğrafi alana yayılmıştır

11 İNTERNETİN TARİHÇESİ


"BİLGİSAYAR AĞLARI Neden var?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları