Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
TANER ÖĞÜNÇ Bilgisayar Mühendisliği Trakya Üniversitesi EDİRNE (

2 BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Bilgisayar Ağlarına Giriş BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ

3 Bilgisayar Ağlarına Giriş
Bilgisayar ağları; iki ya da daha fazla özerk bilgisayarı birbirine bağlar. Bilgisayarlar fiziksel olarak herhangi bir yere monte yerleştirilebilir.

4 Bilgisayar Ağlarına Giriş
LAN, MAN & WAN Küçük bir coğrafi konumdaki (Oda, Bina, Kampüs) ağ LAN (Local Area Network) olarak adlandırılır. Bir şehirde bulunan ağ MAN (Metropolitan Area Network) olarak adlandırılır. Daha geniş bi alana yayılan ağ (Ülke çapında) ise WAN (Wide Area Network) olarak adlandırılır.

5 Ağ Uygulamaları Kaynak Paylaşımı
Bilgisayar Ağlarına Giriş Ağ Uygulamaları Kaynak Paylaşımı Donanım (bilgisayar parçaları, diskler, yazıcılar) Yazılım (Uygulama Yazılımı) Bilgi Paylaşımı Herhangi bir yerden kolay erişim (dosyalar, veritabanları) Araştırma Yeteneği (WWW) İletişim Mesaj yayınlanması Uzaktan erişim Dağıtılmış İşlem (GRID Computing)

6 Bilgisayar Ağlarına Giriş
Ağ Topolojisi Ağ topolojisi bilgisayarların, yazıcıların ve diğer cihazların birbirlerine bağlantı yolunu tanımlar. Bir ağ topolojisi cihazları ve bağlantı kablolarının nasıl bağlanacağını tarif eder.

7 Bilgisayar Ağlarına Giriş
Bus Topolojisi Genel olarak doğrusal bir veri yoluna denk gelmektedir. Bu yoldaki bütün cihazlar tek bir kablo üstünde birbirlerine bağlıdır.

8 Yıldız & Ağaç Topolojisi
Bilgisayar Ağlarına Giriş Yıldız & Ağaç Topolojisi Yıldız topolojisi Lan Eternet mimarilerinde en yaygın kullanılandır. İnstall edildiklerinde, yıldız topolojisi bir bisiklet tekeri cantlarına benzemektedir. Daha büyük ağlar genişletilmiş yıldız ağları topolojisi kullanırlar. Bunlara ağaç topolojisi de denir.

9 Bilgisayar Ağlarına Giriş
Halka Topolojisi Herbir düğümde duran ve bir halka etrafında hareket eden bir iskelet yapısıdır. Bir düğüm veri yollamak istediğinde, veriyi ve gideceği adresi veriyoluna ekler. Bu yapıdaki hareket, verilen adres bulunana kadar devam eder. Tek halka – Ağdaki bütün cihazlar tek bir kablo üstüne bağlıdır. Veri tek bir yönde hareket eder. Çift Halka – Çift halka topolojisinde, verinin her iki yönde hareket etmesine izin verilir.

10 Çokgen Bağlantılı Ağ Topolojisi
Bilgisayar Ağlarına Giriş Çokgen Bağlantılı Ağ Topolojisi Çokgen bağlantılı ağ topolojisi, bütün cihazları (düğümleri) artıklık ve hata toleransı için birbirine bağlar. LAN’ları WAN’lar içinde birbirlerine bağlamak için kullanılır. (Genelde bankalar ve finansal şirketler için) Bu topolojiyi geliştirmek ve uygulamak pahalı ver zordur.

11 Ağ Bileşenleri Fiziksel Medya Cihazların Arabağlantısı Bilgisayarlar
Bilgisayar Ağlarına Giriş Ağ Bileşenleri Fiziksel Medya Cihazların Arabağlantısı Bilgisayarlar Ağ Yazılımı Uygulamalar

12 Bilgisayar Ağlarına Giriş
Ağ Medyası Ağ medyası basit anlamda bir bilgisayardan diğerine sinyallerin(verinin) yollanması olarak tanımlanabilir. (Bir kablo ya da kablosuz olarak)

13 Bilgisayar Ağlarına Giriş
Ağ Cihazları HUB, Switchler, Routerlar, Kablosuz Erişim Noktaları, Modemler vs.

14 Bilgisayarlar: Clienler ve Serverler
Bilgisayar Ağlarına Giriş Bilgisayarlar: Clienler ve Serverler Bir client/server ağ düzeninde, ağ servisleri fonksiyonları clintlerin isteklerini karşılamak olan bilgisayarların olduğu yere yerleştirilir. Serverlar, clintlerin istekleri üzerinde hizmet (yazma, uygulamalar, güvenlik ve diğerleri) veren uygulamaları içerir.

15 Bilgisayar Ağlarına Giriş
Ağ Protokolü: TCP/IP

16 Uygulamalar E-mail Aranabilen Veri (Web Sites) E-Ticaret
Bilgisayar Ağlarına Giriş Uygulamalar Aranabilen Veri (Web Sites) E-Ticaret Haber Grupları Internet Telefonu (VoIP) Video Konferansı Chat Grupları Anlık Mesajcılar (MSN) Internet Radyo


"BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları