Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI."— Sunum transkripti:

1 AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI

2 Bireysel olarak kullandığımız bilgisayarımızda bulunan kişisel dosyalarımızı diğer arkadaşlarımızla da paylaşmak istediğimizi düşünelim. Yapacağımız işlem; bu dosyaları disket, CD ya da hafıza kartlarına kopyalamak ve arkadaşımıza vermek olurdu.

3 Bir de işyerlerinde bu durumun oluştuğunu düşünelim
Bir de işyerlerinde bu durumun oluştuğunu düşünelim. Hemen yan masada oturan iş arkadaşımıza işle ilgili dosyaları her seferinde CD ya da diğer depolama aygıtlarına kopyalayıp vermek nasıl bir zaman kaybına sebep olurdu? Ya dosyaları vereceğimiz iş arkadaşımız başka bir ilde, başka bir şubede çalışıyorsa ne olacaktı? İşte, temelinde bu tür bir gereksinim bulunduğundan dolayı “Bilgisayar Ağları“, yani Network’ ler oluşturulmuştur.

4 Ağ ve Ağ Yapısı Network; birbirine kablolarla ya da son yıllardaki teknolojik gelişmenin sonucu kablosuz iletişim aygıtlarıyla birbirine bağlanıp yazıcı, tarayıcı ve modem gibi birçok haberleşme ekipmanının en ekonomik ve verimli yoldan kullanılmasıdır. Bu sayede Network, insanların bireyselce değil, ortak çalışmalarını sağlar. Network; veri, yazılım ve ekipman paylaşımıdır. Küçük bir ağ iki bilgisayardan oluşabileceği gibi; büyük bir ağ binlerce bilgisayar, Fax-modem, CD-ROM sürücü, printer ve bunun gibi ekipmanlardan oluşabilir.

5 Ağ ve Ağ Yapısı Network zaman ve para kazancı sağlar. Başarı için isletmenin sadece ofis içinde değil, tüm dünya ile haberleşmesi gerekir. Paylaşım söz konusu olduğundan donanım tüm personel tarafından kullanılabilir, her bir birey için ekstra printer, modem, disk ünitesi gerekmez. Internet erişimi de bir ağ üzerinde paylaştırılabilir.

6 Local Area Network (LAN)
Yerel ağ (LAN), aynı yapı içindeki sınırlı bir alanda birbirine bağlanmış bilgisayarlardan oluşur. Örneğin, İnternet kafeler, yerel ağın oluşumuna güzel bir örnektir. LAN’ lar da temel amaç, aynı yapı içinde kullanılan bilgisayarların bazı donanımları paylaşmasını, ortak çalışma ortamını sağlayarak zamandan tasarruf edilmesi sayesinde bilginin hızlı bir şekilde okunması ve işlenmesini sağlamaktır. Örneğin bir oda içersinde 10 bilgisayar olduğunu farz edelim. Her bir bilgisayarın sürekli yazıcı kullanması gereklidir.

7 Wide Area Network (WAN)
Coğrafi olarak uzak mesafelerdeki yerel ağları ve bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılır. Örneğin iki şehir arasındaki bilgisayarlar ya da iki ülke arasındaki bilgisayarlar WAN ağıyla birbirine bağlanabilir. WAN ağına en iyi örnek olarak Internet gösterilebilir. Bir Switch yardımıyla internete açılan LAN’ a bağlı bilgisayarlar, uzak bir konumdaki diğer LAN’ a bağlantı kurabilirler.

8 Wide Area Network (WAN)
İnternet, dünyanın en büyük ağı olan internetin en görülür parçası World Wide Web’ dir. Çoğu internet kullanıcısı LAN veya WAN yerine çevirmeli bağlantı üzerinden modemler kullanıyor olsa da , bütün kullanıcılar birer ağ kullanıcısıdır.

9 Ağ ve Ağ Yapısı

10 Ağ İçin Gerekenler Bilgisayarlar arsında fiziksel (kablo) veya kablosuz (Infrared veya radyo frekansı) bağlantılar Ağ Protokolü olarak bilinen bir grup iletişim protokolü. Ağ işletim sistemi, kaynakların diğer bilgisayarlarla paylaşılmasını sağlayan yazılım Yazıcı disk sürücüler gibi paylaşılacak kaynaklar. Paylaşılmış kaynakları olan bilgisayara, diğer bilgisayarların erişmesini sağlayan yazılım.

11 Ağ Topolojileri Bus Ring Star
Topoloji (yerleşim ve bağlantı biçimi), bilgisayarların birbirine nasıl bağlandıklarını tanımlayan genel bir terimdir. Yaygın olarak kullanılan topoloji türleri şunlardır: Bus Ring Star

12 Bus Topolojisi Bus yerleşim biçimi doğrusal bir hat olarak bilinir. Bütün makinelerin tek bir kabloya bağlı oldukları bir ağ türüdür.

13 Star Topolojisi Star yerleşim biçiminde bilgisayarlar merkezi biçimde konuşlandırılan bir hub'a bağlı olarak çalışırlar. Bilgisayarlar tarafından üretilen sinyaller önce hub'a ulaşırlar ardından diğer bilgisayarlara ulaştırılırlar.

14 Ring Topolojisi Ring (halka) yerleşim biçiminde bilgisayarlar bir halka biçiminde birbirine bağlıdır. Herhangi bir sonlandırma işlemi yapılmaz. Sinyaller bir döngü içinde dönerler. Bununla birlikte halka yerleşim biçimi aktif bir network'tür. Diğer bir deyişle halka üzerinde yer alan bilgisayarlar verinin ve sinyallerin iletilmesinden sorumludurlar. Bu nedenle halkada yer alan bir bilgisayarın arızalanması bütün network'ün çökmesi anlamına gelir. Ring yerleşim biçimi fiziksel olarak bir Star biçimindedir. Ama network mantıksal olarak Ring olarak çalışır. Bu işlem merkezi bir MAU aygıt tarafından yapılır.


"AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları