Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar; verileri kabul eden, saklayabilen, değerlendiren ve sonuçları kullanıcının istediği biçimde verebilen elektronik cihazlardır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar; verileri kabul eden, saklayabilen, değerlendiren ve sonuçları kullanıcının istediği biçimde verebilen elektronik cihazlardır."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar; verileri kabul eden, saklayabilen, değerlendiren ve sonuçları kullanıcının istediği biçimde verebilen elektronik cihazlardır. Verileri, program adı verilen bir dizi komuta göre işleyip bunun sonucunda insanlara bilgi üretir.

2 BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
İnsanoğlu, M.Ö yıllarında paralı alışverişin başlaması ile sayma işlemine ihtiyaç duydu. M.Ö yıllarında ise bu işlemlerde kullanılmak üzere Abaküs adı verilen hesaplayıcılar bulundu.

3 BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
İngiliz Matematikçisi Charles Babbage 1812 yıllarında fark makinası üzerinde çalışmaya başladı yılında öldüğünde, bu Analitik makinası istenilen seviyeye gelememişti. Babbage'ın yaptığı hesaplar ve çizimleri, hesap makinalarının ve bilgisayarların temelini oluşturur.

4 BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Bugün bilgisayarlar ikili sayı sistemine göre çalışmaktadır. İkili sistemi ise 1854 yılında Matematikçi George Boole tarafından bulunmuştur.

5 BİLGİSAYARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ
VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar.

6 BİLGİSAYARDA VERİ AKIŞI
GİRİŞ İŞLEM ÇIKIŞ

7 MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ (MİB)
Ekran, vb. GİRİŞ BİRİMİ ANA BELLEK (RAM) Klavye Fare, vb. Hard Disk, CD Sürücü Flopy Disk YARDIMCI BELLEK

8 BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur, gözle görülür tüm parçaları olarak da tanımlayabiliriz.

9 Ana Kart Ana kart, diğer donanım elemanlarının üzerine takıldığı elektronik devre kartıdır. Ana kart üzerinde belli işlemleri düzenleyici ve hızlandırıcı birleşik devreler, donanım birimlerinin takılabileceği genişleme yuvaları ve bazı donanım birimlerinin takılabileceği giriş- çıkış uçları bulunur.

10 Mikroişlemci (CPU) Bilgisayarda yapılan işlemler mikroişlemci (CPU) tarafından yönetilir ve bu birimde işlenir. Bilgisayarın tanımında belirtilen aritmetik ve mantık işlemleri bu birimde yapılır.

11 Ana Bellek(RAM) Ana bellekteki bilgiler, bilgisayar kapandığında ya da elektrik kesildiğinde yok olur. Bilgisayar açıkken üzerinde çalışılan programlar ya da bilgiler RAM üzerinde tutulur.

12 ROM Bellek ROM bellek, bilgisayardaki bir takım temel bilgileri içeren ve hiç silinmeyen bellektir. Üretici firmalar tarafından programlanırlar. ROM’da bilgisayarın temel bilgileri saklanır.

13 Güç Kaynağı (Power Supply)
Bilgisayarın çalışması için gerekli olan elektrik gücünü sağlayan birimdir. Bir kişisel bilgisayarın güç kaynağı watt’dır.

14 Klavye Klavye, üzerinde rakam, harf ve özel işaretlerden oluşturulmuş tuş takımı bulunan ve kullanıcının bilgisayara veri girmesini sağlayan birimdir.

15 Ekran(Monitor) Klavyeden girilen verilerin, bilgisayarın ürettiği sonuçların görüntülendiği ve bilgisayar açıkken her şeyi görüntüleyen birimdir. Ekran bir çıkış birimidir.

16 Disket Sürücü Bir disket sürücünün görevi, disketten veri okumak ve diskete veri yazmaktır. Disketler manyetik ortamlardır. Bilgilerin uzun süre saklanabilmesini sağlar.

17 Sabit Disk (Hard Disk) Sabit diskler, verileri geçici olarak saklamak için kullanılır. Sabit diske binlerce diskete sığacak bilgi kaydedilebilir. Depolayabileceği bellek miktarına göre isimlendirilir.

18 Fare (Mouse) Grafik tabanlı işletim sistemleri ve programlarda komut verme işlemi fare ile yapılır. Bir giriş elemanıdır. Farenin tuşlarına basılarak bu simgelere ait programların veya düğmelere ait komutların çalışması sağlanır.

19 Yazıcı (Printer) Yazıcı, bilgisayardaki bilgilerin kağıda aktarılmasını sağlayan birimdir. Yazıcıların baskı hızı dakikada yazdıkları karakter sayısı ile ölçülür.

20 Tarayıcı (Scanner) Tarayıcı, kağıt üzerinde bulunan resimleri, fotoğrafları, yazıları bilgisayarın belleğine aktarır. Kağıt üzerindeki bilgiler sayısallaştırılır ve bilgisayarda kullanılabilir hale gelir.

21 CD-ROM Sürücü Bir veri saklama birimidir. Görüntü veya ses kayıtları gibi kaydedicilerle yüklenmiş bilgilerin sadece okunabildiği disk birimidir. CD-ROM sürücüleri, CD-ROM’lardaki sayısal bilgileri okuyan bir araçtır.

22 Modem Modem, bir bilgisayarın telefon hattını kullanarak diğer bir bilgisayarla iletişim kurmasını sağlar. Bilgisayardaki verileri elektrik sinyallerine dönüştürüp diğer modeme gönderir. O da bu sinyalleri sayısal veriye dönüştürüp bilgisayara iletir.

23 Ağ Kartı (Network Card)
Bilgisayarların kablolarla birbirine bağlanmasında ağ kartları kullanılır. Sayısal verileri elektrik sinyallerine dönüştürüp kablolarla diğer bilgisayarlardaki ağ kartlarına iletirler. O da bu sinyalleri sayısal veriye dönüştürüp bilgisayara iletir.

24 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Günümüzde bilgisayarın kullanılmadığı alan ve meslek hemen hemen yoktur. Bilgisayarların bu kullanım alanları aşağıda özet olarak verilmiştir: Evlerde: Ev bütçesinin hazırlanması (gelir-giderler), telefon, fiyatlar, vergiler vs girilerek sonradan tekrar kullanılması ve diğer bilgilerin kaydı.

25 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Eğitimde: Eğitimin (yabancı dil öğreniminden, astronomi, fizik, tıp'tan bilimsel araştırmalara kadar) bilgisayar destekli yapılması. Ekonomik araştırmalarda: Ekonomik verilerinin hesaplanması, yorumlanması vs.

26 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Trafik kontrolünde: Trafik ışıklarının zamanlaması ve diğer trafik işlemlerinin tamamlanması vs. Askeri alanda: Nükleer silahların kontrolü ve uzay çalışmalarında.

27 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
İmalatta: Üretim esnasında kalite kontrol ve otomatik üretim amacıyla (robotik üretim). Kamusal hizmetlerde: Devlet hizmetleri, sağlık hizmetleri, banka hizmetleri, planlama hizmetleri vs.

28 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
İletişimde (internet): Uzak mesafeler arasında bilgi alış verişinde. Ticaret ve yönetimde: Muhasebe, bordro, satış, rezervasyon, stok kontrolü vs.

29 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Masa üstü yayıncılıkta:(Desktop, Publishing, DTP) Bilgisayarın daktilo gibi kullanılmasıdır. Böylece; yazılan yazı ekrandan takip edilebilir, yanlış yazılan yazı düzeltilebilir, üzerinde istenilen değişiklikler yapılabilir, saklanabilir ve çıktısı alınabilir.

30 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Ofis otomasyonunda: Bir işletmenin veya işletmeler arası ofis hizmetlerinin bilgisayar aracılığıyla yürütülmesidir. Başlıca türleri;

31 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Kelime işlem: Yazı yazmak ve bununla ilgili işlemler için kullanılır. Yaygın kullanılan kelime iş;lem programlar; Word For Windows, Ami Pro, Windows Write, PW, WS

32 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Hesap tablosu: Aritmetik işlemler yapmak ve hesaplama yöntemlerini (formülleri) belirleyerek sonuca ulaşmak için kullanılır. Yaygın kullanılan hesap tablosu programları MS-Excel, Lotus I-23,Quatro Pro, Improve, Moonstar vs.

33 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Elektronik-posta Mesaj gönderilmesi ve doküman iletimi amacıyla kullanılır. Bilgisayarlı konferans :İki uzak mesafe arasında görüntülü konferans (Tele konferans) düzenlenebilmektedir. Görüntüler, büyük ekranlara yansıtılarak daha rahat görünmesi sağlanır.

34 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Veri tabanı yönetimi: Her türlü bilginin istenildiğinde ve istenildiği şekilde ulaşılmak üzere düzenlendiği veri koleksiyonudur. Yaygın olarak kullanılan programlar; MS Access, Windows Kart dosyası, Paradox, dBase.

35 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Sunum: Toplantı ve konferanslarda anlatılanların daha etkili olması için görsel ve işitsel sunumlara imkan verilebilir. Böylece sunucu, anlattıklarını bilgisayar vasıtasıyla daha anlaşılır ve düzenli yapabilir.

36 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Mühendislik Uygulamaları: Mühendislerin ve mimarların çizim ve tasarımlar için, elektrik mühendislerinin endüstriyel tasarımları için bilgisayar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Buna Bilgisayar destekli dizayn (Computer Aided Design - CAD) denmektedir. En yaygın kullanılan program ise AutoCAD yazılımıdır.


"BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar; verileri kabul eden, saklayabilen, değerlendiren ve sonuçları kullanıcının istediği biçimde verebilen elektronik cihazlardır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları