Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayara giris ders Notlari

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayara giris ders Notlari"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayara giris ders Notlari

2 Bilgisayarın Temel Yapı Taşları
Donanımlar Yazılımlar

3 Donanımlar İşlevlerine göre 4 ana grupta toplanırlar :
girdi aygıtları, işlemciler, depolama aygıtları, çıktı aygıtları. Her bir donanım farklı bir işlevi yerine getirmek üzere tasarlanmış olup, diğerdonanımlarla iletişim içerisinde çalışlırlar.

4 Girdi Aygıtları (Bilgi Giriş Aygıtları)
Bir bilgisayarda veri girmek için kullanılan aygıtlardır. Klavye, mouse, scanner, webcam, digital kamera vb bu grupta yer alırlar. Bazı aygıtlarda hem veri girişi, hem veri çıkışı için kullanılırlar. Örneğin, modemler, Ethernet kartı olarak bilinen ağ arabirimleri.

5 işlemciler Bilgi işlem Elemanları bilgisayarın temel işlevlerini gerçekleştiren ve çevre birimlerle ilişkilerini düzenleyen donanımlardır. Ana kart, Merkezi işlem birimi (CPU), depolama bellekleri (Ram,Rom), BIOS bilgi işlem elemanları arasında yer alır.

6 Depolama Aygıtları Depolama aygıtları, bilgisayara girilen ve işlenen verilerin geçici veya kalıcı olarak depolanmasını sağlayan aygıtlardır. Amacı veri depolamak olan ve hem girdi hem çıktı aygıtı olarak işlev gören donanımlar bu sınıfa dahil edilmelidir. Disket Sürücüler, Sabit Diskler (Hard Disk), CD/DVD/Bluray, Flash Bellekler, Harici Diskler, MP3 Çalarlar

7 Çıktı Aygıtları (Bilgi ÇıkışAygıtları)
Bu aygıtlar, bilgisayarda işlenen bilgilerin sonucunu görmemize, duymamıza veya kağıda dökmemize imkan sağlayan donanımlardır. Ekranlar (Monitörler), Yazıcılar, Hoparlörler, Sinevizyonlar.

8 Girdi – Çıktı Aygıtları (Hem Bilgi Giriş Hem Bilgi Çıkış Aygıtları)
Yapıları gereği hem bilgisayarın gönderdiği bilgileri alan ve çıktı üreten hem de girdi üreterek bilgisayara bilgi gönderen aygıtlardır. Ses Kartı, Modemler, Intranet kartı, Dokunmatik Ekranlar, Sayısal (Dijital) Kameralar, Kızıl Ötesi (Infrared) Alıcılar, Titreşim özellikli oyun aygıtları,

9 Yazılımlar Yazılımlar bir işin bilgisayar ve donanımları aracılığıyla yapılabilmesini sağlarlar. Bu nedenle,yapılmak istenen işin mantığı yazılıma yansıtılmalıdır. Yazılımlar dış ortamdan aldığı veya ürettiğiverileri bilgiye dönüştürerek çıktı aygıtlarına iletirler. Yazılımların temel amacı, bilgisayarların çalışmasını kullanıcıların anlayabileceği biçime dönüştürmek ve kullanıcının verdiği komutları bilgisayar diline çevirmektir.

10 1. Sistem Yazılımları Bir bilgisayar sisteminin işletimiyle ilgili tüm işlevlerin yerine getirilebilmesini ve donanım ile uygulama yazılımları arasındaki ilişkiyi sağlayan yazılımlardır. En bilinen sistem yazılımı işletim sistemi (operating system) adı ile anılır. İşletim sistemi, bilgisayar donanımının verimli ve kolay kullanılmasını sağlamak amacıyla hazırlanan programlardan oluşur. Genellikle bilgisayar ilk açıldığında, işletim sistemini oluşturan programlar otomatik olarak çalışırlar.

11 1. Sistem Yazılımları İşletim sistemleri, kullanıcılara “komut satırı” veya “grafiksel” ara yüz sunmak durumundadır. IBM-DOS, MS-DOS, UNIX işletim sistemi komut satırı ara yüzüne sahiptir. Windows, MAC-OS, LINUX, Novell ise grafiksel ara yüze sahip işletim sistemleridir. Bazı işletim sistemleri bir bilgisayar ağı üzerindeki çok sayıda kullanıcıyı yönetmek için geliştirilmiştir (Windows 2000, Windows 2003 , Unix, Linux vb).

12 2. Uygulama Yazılımları Yaygın olarak kullanılan uygulama yazılımları, kelime işlemciler, elektronik tablolama, veri tabanı, sunu programları, elektronik posta vb işlevleri olan yazılımlardır.

13 2. Uygulama Yazılımları Kelime işlemciler MS Word, Not Defteri gibi doküman oluşmayı sağlayan, yazılımlardır. Elektronik tablolama yazılımları, MS Excel gibi çeşitli hesaplamalarda yapılabilen, verilerin satır sütunlar halinde sunulduğu yazılımlardır. Veri tabanı ise, MS Access gibi, verilerin sistematik olarak düzenlenmesini ve sorgulanmasını sağlayan yazılımlardır. Sunu programları, panel ve seminerlere sunular hazırlamayı sağlayan MS Power Point gibi uygulama yazılımlarıdır. Elektronik posta gönderip, almayı sağlayan MS Outlook vb Uygulama yazılımları da vardır.

14 2. Uygulama Yazılımları Bunların yanı sıra, çizimler yapmayı, fotoğraf düzenlemeyi sağlayan Corel Draw, Adobe Photoshop, Autocad vb yazılımlar da yaygın olarak kullanılır. Bu genel amaçlı uygulama yazılımları yanında, özel amaçlara yönelik, Muhasebe entegre, Personel Yönetimi, Öğrenci İşleri, Otel Rezervasyon Sistemi vb Uygulama yazılımları kullanılmaktadır.

15 Bilgisayar Virüsleri Uygulama programları her zaman iyi bir amaç için hazırlanmazlar. Kimi zaman kötü niyetli kişiler tarafından, üzerinde çalıştıkları bilgisayara zarar vermek üzere yazılmış programlar da bulunabilir. Truva atı (trojan horse) olarak adlandırılan ilk gruba girenler, olağan uygulama programları içine gizlenmiş program parçalarıdır. İçine gizlenmiş oldukları programlar çalıştırıldıkları zaman bilgisayara zarar verebilirler.


"Bilgisayara giris ders Notlari" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları