Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTANBUL’UN FETHİ (1453) İHSAN DOĞRAMACI VAKFI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTANBUL’UN FETHİ (1453) İHSAN DOĞRAMACI VAKFI"— Sunum transkripti:

1 İSTANBUL’UN FETHİ (1453) İHSAN DOĞRAMACI VAKFI
ÖZEL BİLKENT ERZURUM LABORATUVAR LİSESİ GÜLAY ERYENTÜ 10 FB-B 31 20/01/2010 10.Sınıf -Tarih Dersi- E-portfolio İSTANBUL’UN FETHİ (1453)

2

3 İSTANBUL’UN FETHİ İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis (Constantinople) şehrini Sultan II. Mehmed Han'ın komutanlığında fethetmesidir.

4

5 SEBEPLERİ İstanbul’un ticari (Boğazlarla Karadeniz Ticaret Yolları) ve kültürel yönden önemli bir yer olması, -Hz. Muhammed’in, İstanbul’u fethedecek komutan ve askerleri yücelten bir Hadis’inin bulunması, Bizans’ın avrupa devletlerini ve anadolu beyliklerini kışkırtması, Balkana geçişlerde zorluk yaşanması, Toprak bütünlüğünün sağlanmasına engel olması

6

7

8 YAPILAN HAZIRLIKLAR Karamanoğulları meselesinin çözülmesi,
“Şahi“ adı verilen toplar, Tekerlekli kuleler , Aşırtma güllelerinin üretilmesi (havan topu) , Anadolu Hisarının (Yıldırım Beyazıt) karşısına, Rumeli Hisarı (Boğaz kesen) inşa edilmesi, (boğaz kontrolü ve yardımların engellenmesi)

9

10

11 400 parçadan oluşan donanmanın oluşturulması,
Mora’ya donanma gönderilmesi(yardım engellemek), Eflak ve sudan barış antlaşmasının yenilenmesi, Macarlarla 3 yıllık antlaşmanın yapılması,

12 BİZANS’TA YAPILAN HAZIRLIKLAR
Surların sağlamlaştırılması, Şehre yiyecek depolanması, Haliç’e zincir gerdirmesi (burdan gelecek tehlikelerin engellenmesi için),

13 Haçlı dünyasından yardım istemesi,
Papa buna karşılık ortodoks ve katoliklerin birleştirilmesini istedi fakat Ortodoks Rumlar: “ İstanbul’da Kardinal Külahı görmektense, Türk Sarığı görmeye razıyız“

14 Tarih: 2 Nisan - 29 Mayıs Yer: İstanbul (Bizans dönemi ismi: Constantinople) Sonuç: Osmanlı'lar İstanbul'u ele geçirdi, Bizans İmparatorluğu yıkıldı. II. Mehmed, Fatih (fetheden) ilan edildi. Bizans İmparatorluğu kumandanı: XI Konstantin Palaiologos Osmanlı kumandanı: Fatih Sultan Mehmed (İkinci Mehmet)

15

16

17 DÜNYA TARİHİ BAKIMINDAN SONUÇLARI
Ortaçağ kapandı Yeniçağ başladı. Bin yıllık Bizans İmparatorluğu tarihe karıştı. Osmanlı bir dünya devleti oldu. Bizans’tan kaçan bilim adamları Avrupa’da reform ve rönesans hareketlerini başlattı. Feodalite çözülmeye başladı. Güçlü surların top gülleleri ile yıkılabileceğini kanıtladı.

18

19 TÜRK TARİHİ BAKIMINDAN SONUÇLARI
Osmanlı yükselme dönemine girdi. Başkent Edirne’den İstanbul’a taşındı. Toprak bütünlüğü sağlandı. Rumeli’ye geçiş kolaylaştı. Deniz ticaret yolu Osmanlı’nın eline geçti. İslam dünyasında önemi ve itibarı arttı. Henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmed, fatih unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başlanmıştır.

20 FETİH SONRASI Yabancı gemiler kaçtı,
Hristiyan halka can ve mal güvenliklerinin sağlanacağı açıklandı, Ayasofya camiye dönüştürüldü (1 Haziran), Manastır ve kiliseler, cami ve medrese ye dönüştürüldü. cami, medrese, imaret,han,hamam,bedesten gibi binalar yaptırıldı. Anadolu’dan İstanbul’a gelenlerin yerleştikleri evlerin kendilerine bağaşlanacağı duyuruldu(Türk Nüfusu)

21

22

23 Kutsal emanetlerin İstanbul’a getirilmesi,
Fatih’in halife unvanını da alması, İstanbul’un islam dünyasının merkezi olması, 1454’te Rumlar için bir patrik, 1461’de Ermeniler için bir patrik Yahudiler için bir hahambaşı atadı.

24

25

26

27

28

29 KONSTANTİNOPOLİS’İN DÜŞÜŞÜ
İstanbul Fetih edildikten sonra Orta Çağ kapanmış ve 1789 Fransız ihtilali'ne kadar sürecek olan Yeni Çağ başlamıştır.

30

31 Arif Nihat Asya'nın Fetih Marşı
Bu kitaplar Fatih'tir, Selim'dir, Süleyman'dır. Şu mihrap Sinanüddin, şu minare Sinan'dır. Haydi artık uyuyan destanını uyandır!.. Bilmem, neden gündelik işlerle telaştasın Kızım, sen de Fatihler doğuracak yaştasın!.. Delikanlım, işaret aldığın gün atandan Yürüyeceksin... Millet yürüyecek arkandan! Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan'dan Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın; Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!.. Bırak, bozuk saatler yalan yanlış işlesin! Çelebiler çekilip haremlerde kışlasın! Yürü aslanım, fetih hazırlığı başlasın... Yürü, hala ne diye kendinle savaştasın? Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!.. Arif Nihat Asya'nın Fetih Marşı Bu kitaplar Fatih'tir, Selim'dir, Süleyman'dır. Şu mihrap Sinanüddin, şu minare Sinan'dır. Haydi artık uyuyan destanını uyandır!.. Bilmem, neden gündelik işlerle telaştasın Kızım, sen de Fatihler doğuracak yaştasın!.. Delikanlım, işaret aldığın gün atandan Yürüyeceksin... Millet yürüyecek arkandan! Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan'dan Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın; Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!.. Bırak, bozuk saatler yalan yanlış işlesin! Çelebiler çekilip haremlerde kışlasın! Yürü aslanım, fetih hazırlığı başlasın... Yürü, hala ne diye kendinle savaştasın? Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!.. Milliyetçi kişiliği ile tanınan Arif Nihat Asya'nın yazdığı bu şiir, Yıldırım Gürses tarafından bestelenmiştir. Yelkenler biçilecek, yelkenler dikilecek; Dağlardan çektiriler, kalyonlar çekilecek; Kerpetenlerle surun dişleri sökülecek Yürü, hala ne diye oyunda oynaştasın? Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!.. Sen de geçebilirsin yardan, anadan, serden.... Senin de destanını okuyalım ezberden... Haberin yok gibidir taşıdığın değerden... Elde sensin, dilde sen, gönüldesin baştasın... Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!.. Yüzüne çarpmak gerek zamanenin fendini... Göster: Kabaran sular nasıl yıkar bendini? Küçük görme, hor görme, delikanlım kendini Şu kırık abideyi yükseltecek taştasın; Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!..

32 Kaynaklar: http://www.istanbulunfethi.com/
10. Sınıf Tarih kitabı

33 TEŞEKKÜRLER


"İSTANBUL’UN FETHİ (1453) İHSAN DOĞRAMACI VAKFI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları