Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam"— Sunum transkripti:

1 ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
2. Hz. Muhammed’in Doğumu Çocukluğu ve Gençliği 3. Hz. Muhammed’e Vahyin Gelişi 4. Hz. Muhammed’in Hicreti 5. Hz. Muhammed’in Toplumsal Barışa Yönelik Etkinlikleri 6. Hz. Muhammed’in İslâm’ı Yayma Çabaları 7. Veda Hutbesi’nde Evrensel Mesajlar 8. Hz. Muhammed’in Vefatı

2 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
Arap Yarımadasındaki haksızlık, kötülük, adaletsizlik, ahlaki çöküntü, insanların putlara tapması, Peygamberimizi derinden etkiliyordu.

3 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
özellikle 35 yaşından sonra bu sıkıntılı ortamdan, kargaşadan uzaklaşarak yalnız kalıp düşünmeyi ve ibadet ile meşgul olmayı istiyordu.

4 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
Bu amaçla yanına yiyeceğini alıp Mekke yakınlarında bulunan Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası'na gider, burada yalnız başına günlerce kalır, evreni yaratan Allah'ın büyüklüğünü ve toplumun içinde bulunduğu kötü durumu düşünürdü.

5 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
610 yılının Ramazan ayında, bir pazartesi gecesi, Hira Mağarası'na çekilmiş düşüncelere dalmıştı.

6 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
Bu sırada Cebrail, Peygamberimize geldi ve ona "Oku!" diye seslendi. Peygamberimiz korku ve endişe içerisinde "Ben okuma bilmem!" dedi. Cebrail ikinci kez "Oku!" dedi.

7 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
Hz. Muhammed yine "Okuma bilmem!" dedi. Cebrail üçüncü kez aynı istekte bulununca Peygamberimiz "Ne okuyayım?" diye sordu. O zaman Cebrail, Alâk suresinin ilk beş ayetini ona okudu;

8 "Yaratan Rabbinin adıyla oku!
AYET "Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı aşılanmış bir yumurtadan yarattı. Oku, Rabb'in sonsuz iyilik sahibidir. Kalemle (yazmayı) öğreten odur. insana bilmediğini belleten odur."

9 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
Cebrail, bu ayetleri okuduktan sonra Hz. Muhammed bunları tekrarladı. Biraz korku biraz da heyecanla evine geldi. Hemen yattı ve eşi Hz. Hatice'den üzerini örtmesini istedi. Sakinleşince ona başından geçenleri anlattı.

10 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
Hz. Hatice: "Sen daima eli açık ve cömertsin, iyilik yaparsın; fakir ve muhtaçlara yardıma koşarsın, misafiri ağırlarsın. Böyle bir insanı Allah yalnız bırakır mı?" diyerek onu teselli etti.

11 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
Hz. Muhammede ilk ayetlerin gelmesinden bir süre sonra, ikinci kez vahiy geldi. Bu vahiyle Allah, Ona şöyle buyurdu;

12 AYET "Ey örtünüp bürünen (Peygamber!) Kalk da uyar, Rabbini yücelt. Elbiseni temiz tut. Kötülükten uzak dur."

13 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
İlk vahiy, Hz. Muhammed'in peygamber olarak seçildiğini ortaya koymaktaydı. İkinci vahiy ise ona, İslam dinini insanlara iletmeyi emrediyordu. Buna bağlı olarak Peygamberimiz insanları İslam dinine çağırmaya başladı. Ancak bu çağrıyı bir süre gizli bir şekilde yaptı.

14 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
İslam dinini öncelikle güvendiği kişilere, yakın çevresine anlattı ve onları Müslümanlığa davet etti. Bu insanların bir kısmı, onun çağrısını kabul ederek Müslüman oldular.

15 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
Hz. Muhammed, insanları İslam'a üç yıl boyunca gizli bir şekilde davet etti. Daha sonra Yüce Allah, Peygamberimize, artık çağrıyı açıkça yapmasını ve bütün insanları İslam'a davet etmesini emretti. Şu ayetin gelmesiyle İslam'a açıktan davet başlamış oldu;

16 AYET "Sana emrolunanı açıkça söyle ve Allah'a ortak koşanlara aldırış etme."

17 3. HZ. MUHAMMED’E VAHYİN GELİŞİ
Hz. Muhammed, önce yakınlarını evinde sonra da Mekkelileri Safa Tepesi'nde topladı. Allah'tan aldığı vahyi onlara bildirdi ve onları İslam'a davet etti. Ebu Leheb, Peygamberimize karşı çıkarak onu dinlemeye gelenleri engelledi.

18 HZ. HATİCE (PEYGAMBERİMİZİN EŞİ)
İLK MÜSLÜMANLAR HZ. HATİCE (PEYGAMBERİMİZİN EŞİ) HZ. ALİ (PEYGAMBERİMİZİN YEĞENİ) HZ. ZEYD B. HARİSE (PEYGAMBERİMİZİN HİZMETLİSİ) HZ. EBUBEKİR (PEYGAMBERİMİZİN ARKADAŞI)


"ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları