Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞYERİ HEKİMLİĞİ Alİ özer.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞYERİ HEKİMLİĞİ Alİ özer."— Sunum transkripti:

1 İŞYERİ HEKİMLİĞİ Alİ özer

2 Çalışma hayatının sağlık üzerinde önemli etkileri vardır.
Bu etkilerin incelenmesi ve olumsuz etkilenimlerin önlenmesi konuları “İş Sağlığı ve Güvenliği” biliminin ilgi alanını oluşturur. İş Sağlığı ve Güvenliği biliminin ilgi alanları; İş hekimliği İş hijyeni

3 İş Hekimliği (Occupational Medicine):
Çalışanların sağlık sorunlarının incelenmesi, bu sorunların tanı ve tedavisi şeklinde tıbbi çalışmaları içerir. İnsan gücü hekim ve diğer sağlık personelidir. İşyeri Hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği belgesine sahip hekim (Yönetmelik)

4 İşyeri Hekiminin Görevleri
1. Rehberlik 2. Risk değerlendirmesi 3. Sağlık gözetimi 4. Eğitim, Bilgilendirme, Kayıt 5. İlgili birimlerle işbirliği

5 1)Rehberlik Sağlık gözetimi ve çalışma ortamının gözetimi ile ilgili işverene rehberlik yapmak. İşin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi konularının iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş sağlığı kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunmak. Sağlığının geliştirilmesi Ergonomik ve psikososyal riskler

6 Kantin, yemekhane, yatakhane, kreş ve emzirme odaları ile soyunma odaları, duş ve tuvaletler genel hijyen şartlarını sürekli izleyip denetlemek Çalışanlara yürütülen işin gerektirdiği beslenme ihtiyacının ve uygun içme suyunun sağlanması konularında tavsiyelerde bulunmak. iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.

7 2)Risk değerlendirmesi:
Tanım: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalardır.

8 NEDEN RİSK ANALİZİ YAPMALIYIZ?
YASAL NEDENLER ETİK NEDENLER FİNANSAL NEDENLER Üretim kaybı İşçilerin sağlık ve güvenliği işverenin sorumludur. Kamu Hukukunun Gerekleri Hukuki Gerekler Hizmette Aksamalar Tazminatlar 8

9 İŞYERİ RİSK FAKTÖRLERİ
Fiziksel faktörler Kimyasal faktörler Tozlar Biyolojik faktörler Psikososyal faktörler Ergonomik faktörler

10 Fiziksel faktörler Sıcaklık- soğukluk Gürültü Radyasyon Aydınlatma
Basınç Titreşim *işyeri ortam faktörleri arasında en sık karşılaşılanlar fiziksel faktörlerdir

11 Kimyasal faktörler Metaller Solventler (çözücüler) Gazlar
Asit ve alkaliler Pestisitler

12 Kimyasal faktörler Gazlar Pestisitler Basit boğucu gazlar (CO2)
Kimyasal boğucu gazlar (CO) Pestisitler İnsektisit Herbisit Rodentisit Fungisit

13 Tozlar Toz: Havada asılı durabilen ve genel olarak büyüklüğü 100 mikrondan daha küçük olan parçacıklar Tozlar: inhalable toz: çapı 10 mikrondan fazla, alveollere gitmez Respirable toz: çapı 10 mikrondan az, alveollere gider Tozlar : organik toz: pamuk tozu, şeker kamışı tozu İnorganik toz: silis tozu, demir tozu

14 İşyeri ortamında herhangi bir etkenin saptanması durumunda çalışan sağlığının etkilenip etkilenmediğinin değerlendirilmesi gerekir. Bu konuda oluşturulmuş standartlar vardır. Bunlara «MAK ve ESD-TLV» değerleri denir. Kimyasal maddelerle ilgili tüzükte 300’den fazla maddeyle ilgili MAK-MAC ve ESD-TLV miktarları ile tozlara ait sınır değerler belirlenmiştir. «Tüzük; Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük’ün ekli çizelgesinde»

15 İş yeri ortamının bir metreküp havasında herhangi bir gazın santimetreküp olarak kapsadığı hacim, milyonda kısım olmaktadır. Tozlar veya kurşun vb. metaller için ise bir metreküp havada kaç miligram bulunduğu anlamına gelen mg/m³ ölçüsü kullanılmaktadır. Metaller (Kurşun) ve Tozlar için : mg/m³ Gazlar için : cm³/m³ (Milyonda) Gazlar için : mm³/m³ (Milyarda)

16 MAK–MAC (Maximum Allowable Concentration)
MAK – MAC «Müsaade Edilen Azami Konsantrasyon» MAK düzeyinin aşılması durumunda akut olarak toksik (zehirlenme) belirtilerin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Bu nedenle MAK değerinin akut toksik belirtilere yol açan maddeler için kullanılması daha uygun olmaktadır.

17 ESD-TLV (Eşik Sınır Değer - Treshold Limit Value)
ESD-TLV; Günlük ortalama değeri yada eşik değeri gösterir. Etkisi uzun dönemde ortaya çıkacak (kronik) maddelerin ölçümünde tercih edilir. Çalışma süresi içinde bazı zamanlarda aşılması akut tehlike oluşturmaz. İşyerinde günlük/haftalık ortalama değerlerin eşik düzeyi aşmaması önemlidir. Gün ya da hafta boyunca değişik zamanlarda yapılan ölçümlerde bazen öngörülen sınır değerleri aşan değerler bulunabilir, ancak ölçümlerin ortalama değeri belirlenen sınır değerin altında olmalıdır.

18 Tanımlar Kabul edilebilir risk seviyesi: Yasal yükümlülüklere ve işyerinin önleme politikasına uygun, kayıp veya yaralanma oluşturmayacak risk seviyesini, Ramak kala olay: İşyerinde meydana gelen; çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olayı, Risk: Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimalini, Tehlike: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyelini, ifade eder.

19 İşveren yükümlülüğü MADDE 5 – (1) İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. (2) Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması; işverenin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. (3) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere risk değerlendirmesi ile ilgili ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin eder.

20 Risk değerlendirmesi ekibi
a) İşveren veya işveren vekili. b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri. c) İşyerindeki çalışan temsilcileri. ç) İşyerindeki destek elemanları. d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar. e) İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabilir.

21 İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK – 29-12-2012
İş güvenliği uzmanlarının görevleri MADDE 9 a) Rehberlik b) Risk değerlendirmesi; İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak. c) Çalışma ortamı gözetimi; ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt; d) İlgili birimlerle işbirliği;

22 b) Risk değerlendirmesi;
İŞYERİ HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK – 20 Temmuz 2013 Tarihli R.G. Sayı: 28713 MADDE 15 b) Risk değerlendirmesi; 1) İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak   2) Gebe veya emziren kadınlar, 18 yaşından küçükler, meslek hastalığı tanısı veya ön tanısı olanlar, kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, malul ve engelliler, alkol, ilaç ve uyuşturucu bağımlılığı olanlar, birden fazla iş kazası geçirmiş olanlar gibi özel politika gerektiren grupları yakın takip ve koruma altına almak, bilgilendirmek ve yapılacak risk değerlendirmesinde özel olarak dikkate almak.

23 Risk değerlendirmesinin yenilenmesi
(1) Yapılmış olan risk değerlendirmesi tehlike sınıfına göre; Çok tehlikeli işyerlerinde en geç iki yılda bir, Tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde en geç dört yılda bir, Az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç altı yılda bir yenilenir.

24 Risk değerlendirmesinin yenilenmesi
(2) Aşağıda belirtilen durumlarda ortaya çıkabilecek yeni risklerin, işyerinin tamamını veya bir bölümünü etkiliyor olması göz önünde bulundurularak risk değerlendirmesi tamamen veya kısmen yenilenir. a) İşyerinin taşınması veya binalarda değişiklik yapılması. b) İşyerinde uygulanan teknoloji, kullanılan madde ve ekipmanlarda değişiklikler meydana gelmesi. c) Üretim yönteminde değişiklikler olması. ç) İş kazası, meslek hastalığı veya ramak kala olay meydana gelmesi. d) Çalışma ortamına ait sınır değerlere ilişkin bir mevzuat değişikliği olması. e) Çalışma ortamı ölçümü ve sağlık gözetim sonuçlarına göre gerekli görülmesi. f) İşyeri dışından kaynaklanan ve işyerini etkileyebilecek yeni bir tehlikenin ortaya çıkması.

25 YENİ YAKLAŞIM Tespit bazlı, reaktif Risk bazlı, proaktif
GELENEKSEL YAKLAŞIM YENİ YAKLAŞIMI Tespit bazlı, reaktif Risk bazlı, proaktif Sınırlı noktada çalışan katılımı Her konuda geniş çaplı çalışan katılımı Sertifikasız uzman Sertifikasyon ve geniş uzman desteği kullanımı Sınırlı bilgilendirme Haberdar etme ve diğer kişileri kapsama Yetersiz eğitim Programlı, nitelikli eğitim ve belgeleme Sadece koruma anlayışı Önleme ve korumaya dayalı anlayış YENİ YAKLAŞIM

26 RİSK KAVRAMI Risk kavramıyla ilgili önemli bir boyut risk algılaması ‘dır.

27 RİSK ALGISI Farklı risk tanımlamalarının dışında, kişisel risk algılamasını şu sorulara verilen cevapların etkilediği gözlenmektedir. Tehlike ne ölçüde anlaşılabilmektedir? Tehlike ne denli eşit dağılmaktadır? Birey tehlikeyi ne derece önleyebilecektir? Birey riski gönüllü olarak üstlenmekte midir?

28 RİSK ALGISI

29 RİSK ALGISI

30 RİSK ALGISI

31

32 5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ
Adım-5 İzle ve tekrar et Adım-1 Tehlikeleri Tanı Adım-4 Kontrol tedbirlerini tamamla 5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ Adım-2 Riskleri Değerlendir Adım-3 Kontrol tedbirlerine karar ver

33 Tehlikelerin belirlenmesi
1 Bir işyerindeki tehlikeler şu yollarla tespit edilebilir : Geçmiş kayıtları inceleyerek Mevcut durumu inceleyerek Mevzuat ve literatürü inceleyerek

34 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ
MADDE 8 – (1) Tehlikeler tanımlanırken çalışma ortamı, çalışanlar ve işyerine ilişkin ilgisine göre asgari olarak aşağıda belirtilen bilgiler toplanır. a) İşyeri bina ve eklentileri. b) İşyerinde yürütülen faaliyetler ile iş ve işlemler. c) Üretim süreç ve teknikleri. ç) İş ekipmanları. d) Kullanılan maddeler. e) Artık ve atıklarla ilgili işlemler. f) Organizasyon ve hiyerarşik yapı, görev, yetki ve sorumluluklar. g) Çalışanların tecrübe ve düşünceleri. ğ) İşe başlamadan önce ilgili mevzuat gereği alınacak çalışma izin belgeleri. h) Çalışanların eğitim, yaş, cinsiyet ve benzeri özellikleri ile sağlık gözetimi kayıtları. ı) Genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu.

35 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ
MADDE 8 – (1) Tehlikeler tanımlanırken çalışma ortamı, çalışanlar ve işyerine ilişkin ilgisine göre asgari olarak aşağıda belirtilen bilgiler toplanır. i) İşyerinin teftiş sonuçları. j) Meslek hastalığı kayıtları. k) İş kazası kayıtları. l) İşyerinde meydana gelen ancak yaralanma veya ölüme neden olmadığı halde işyeri ya da iş ekipmanının zarara uğramasına yol açan olaylara ilişkin kayıtlar. m) Ramak kala olay kayıtları. n) Malzeme güvenlik bilgi formları. o) Ortam ve kişisel maruziyet düzeyi ölçüm sonuçları. ö) Varsa daha önce yapılmış risk değerlendirmesi çalışmaları. p) Acil durum planları. r) Sağlık ve güvenlik planı ve patlamadan korunma dokümanı gibi belirli işyerlerinde hazırlanması gereken dokümanlar.

36 RİSKİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2 RİSKİN DEĞERLENDİRİLMESİ L TİPİ MATRİS METODU RİSK SKORU = O x Ş O = Bir olayın meydana gelme olasılığı Ş = Şiddet

37 OLASILIK 5. İş yapıldığı sürece (çok yüksek olasılık)
4. Her gün (yüksek olasılık) 3. Haftada bir (orta dereceli olasılık) 2. Ayda bir (küçük olasılık) 1. Yılda bir (çok küçük olasılık)

38 Tesis / Ekipmana Yönelik (Derecesi büyük olan dikkate alınır.)
ŞİDDET Şiddet Derecesi İnsana Yönelik 5 Ölüm, Ciddi yaralanma, meslek hastalığı 3 İş günü kaybı yok, ilk yardım gerektiren 4 Hafif yaralanma, tedavi gerekir 2 Birden çok ölüm, sürekli iş göremezlik 1 İş saati kaybı yok, ilkyardım gerektiren Tesis / Ekipmana Yönelik Zararın maliyeti $’a eşit veya $’dan büyüktür. Zararın maliyeti ila $ arasındadır. Zararın maliyeti ila $ arasındadır. Zararın maliyeti ila $ arasındadır. Zararın maliyeti $’dan azdır. Olası Sonuç (Derecesi büyük olan dikkate alınır.)

39 RİSKİN DERECELENDİRİLMESİ
Olasılık 1 2 3 4 5 Çok hafif seviye risk Düşük seviye risk 6 Orta seviye risk 8 10 9 12 Yüksek seviye risk 15 16 20 Çok yüksek seviye risk 25 Şiddet

40 Riskin Sonuçlarına Karar Verme
Risk Seviyesi Faaliyet ve Zamanlama Çok hafif risk 1 Ek bir faaliyet, dokümantasyon ve kayıt tutulması gerekmemektedir. Düşük seviye risk 2-6 Tolere edilebilir risk. Ek kontroller gerekmiyor. Çabalar mali olarak daha etkin çözümlere veya iyileştirmelere yoğunlaştırılmalıdır. Önlemlerin mevcudiyetinden emin olmak için izleme gereklidir. Orta seviye risk 8-10 Risk seviyesini azaltmak için çaba harcanmalıdır. Fakat önleme maliyeti dikkatle ölçülmeli ve sınırlandırılmalıdır. Risk azaltma önlemleri belirlenen en kısa zaman periyodunda uygulanmalıdır. Şiddeti çok yüksek olabilecek orta seviye riskler söz konusu olduğunda; daha iyi önlemler alınabilmesi için olasılık değerlendirmesi bir kez daha yapılmalıdır. Yüksek seviye risk 15-20 Çalışma risk azaltılmadan başlatılmamalıdır. Riskin azaltılması için dikkate değer kaynak ayrılması gerekebilir. İşin bu riske rağmen devam etmesi gerekiyorsa acil önlemler alınmalıdır. Çok yüksek seviye risk 25 Tolere edilemez. İş, risk azaltılıncaya kadar başlatılmamalı veya devam ettirilmemelidir. Sınırsız kaynak kullanımı durumunda bile riskin azaltılması mümkün değilse; iş hiç başlatılmamalıdır. ÖRNEK FORM

41 Risk değerlendirme derecelendirme
25-15 : KABUL EDİLEMEZ RİSK Belirlenen risk kabul edilebilir bir seviyeye düşürülünceye kadar iş başlatılmamalı, eğer devam eden bir faaliyet varsa derhal durdurulmamalıdır. Gerçekleşen faaliyetlere rağmen riski düşürmek mümkün olmuyorsa faaliyet engellenmelidir. Bu riskler için acil önlem alınmalı ve bu önlemler sonucunda faaliyetin devamına karar verilmelidir. 12-8 : DİKKATE DEĞER RİSK Belirlenen riskleri düşürmek için hemen faaliyetler başlatılmalıdır. 6-1 : KABUL EDİLEBİLİR RİSK Belirlenen riskleri ortadan kaldırmak için ilave kontrol proseslerine ihtiyaç olmayabilir. Ancak mevcut kontroller sürdürülmeli ve bu kontrollerin sürdürüldüğü denetlenmelidir.

42 RİSK YÖNETİM PROSESİ (SÜRECİ)
Risk Kontrolünde Öncelik Sıralaması (Hiyerarşisi) Üretimin planlanması … dan sonra 1 Kaynakta Koruma Eliminasyon (Elimine Etmek) Riski yüksek olan zararlı etmenin, kimyasalın, riskin … ortadan kaldırılması 2 Substitusyon (Yerine Koyma-İkame Etme- Değiştirme) Riski yüksek olanın yerine, riski daha düşük bir etmen, makine seçimi, değiştirme Ortamda 3 Tecrit Etme (Yalıtım-Kontrol-İzolasyon) Tehlike kaynağı materyal, makina, ekipman veya proses izole edilmelidir 4 Yönetsel Önlemler (proses-süreç) Kurallar-politikalar (süre kısıtlaması, eşik değer, işaretlemeler, …) Kişide 5 Toplu Önleme (Koruma) Öncelikle toplu koruma yapılmalıdır. 6 Bireysel Önleme Risk engellenemiyorsa daha sonra bireysel koruma (KKD)…) yapılmalıdır. 42 42

43 DOKÜMANTASYON – RD YÖNETMELİĞİ 29.12.2012
MADDE 11 – (1) Risk değerlendirmesi asgarî aşağıdaki hususları kapsayacak şekilde dokümante edilir. a) İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı. b) Gerçekleştiren kişilerin isim ve unvanları ile bunlardan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olanların Bakanlıkça verilmiş belge bilgileri. c) Gerçekleştirildiği tarih ve geçerlilik tarihi. ç) Risk değerlendirmesi işyerindeki farklı bölümler için ayrı ayrı yapılmışsa her birinin adı. d) Belirlenen tehlike kaynakları ile tehlikeler. e) Tespit edilen riskler.

44 f) Risk analizinde kullanılan yöntem veya yöntemler.
DOKÜMANTASYON MADDE 11 – (1) Risk değerlendirmesi asgarî aşağıdaki hususları kapsayacak şekilde dokümante edilir. f) Risk analizinde kullanılan yöntem veya yöntemler. g) Tespit edilen risklerin önem ve öncelik sırasını da içeren analiz sonuçları. ğ) Düzeltici ve önleyici kontrol tedbirleri, gerçekleştirilme tarihleri ve sonrasında tespit edilen risk seviyesi. (2) Risk değerlendirmesi dokümanının sayfaları numaralandırılarak; gerçekleştiren kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve işyerinde saklanır.

45 ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER İŞVEREN/İŞVEREN VEKİLİ
RİSK DEĞERLENDİRME FORMU FİRMA ADI ,,,,,A.Ş. İLK YAYIN TARİHİ REVİZYON TARİHİ TEHLİKE SINIFI ÇOK TEHLİKELİ GEÇERLİLİK PERİYODU 2 YIL REVİZYON NO BÖLÜM MAMÜL DEPO GEÇERLİLİK TARİHİ SAYFA NO 1/48 NO TEHLİKE RİSK ETKLENECEK KİŞİLER MEVCUT KONTROLLER OLASILIK ŞİDDET RİSK SKORU RİSK DERECESİ 1 ÖNLEM ALMADAN ÖNCE ÖNLEM ALDIKTAN SONRA YASAL ŞARTLAR ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER ONAY/PARAF İŞVEREN/İŞVEREN VEKİLİ İG UZMANI İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ DESTEK ELEMANI DİĞER:……… DİĞER : ……….

46 3) Sağlık Gözetimi İşe giriş ve periyodik muayeneler
az tehlikeli sınıftaki işlerde en geç beş yılda bir, tehlikeli sınıftaki işlerde en geç üç yılda bir, çok tehlikeli sınıftaki işlerde en geç yılda bir, özel politika gerektiren grupta yer alanlardan çocuk, genç ve gebe çalışanlar için en geç altı ayda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır. iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapmak

47

48

49 Yıllık çalışma planını hazırlayarak işverenin onayına sunmak, uygulamaların takibini yapmak yıllık değerlendirme raporunu hazırlamak.

50

51 4) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek. (Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik / 15 Mayıs 2013) İşyerinde ilkyardım ve acil müdahale hizmetlerinin organizasyonu ve personelin eğitiminin sağlanması (1) İş sağlığı ve güvenliği kapsamında; a) Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı, b) Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, bulundurması zorunludur

52 İş sağlığı ve güvenliği eğitim konuları
1. Genel konular a) Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, b) Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, c) İşyeri temizliği ve düzeni, ç) İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar

53 İş sağlığı ve güvenliği eğitim konuları
2. Sağlık konuları a) Meslek hastalıklarının sebepleri, b) Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması, c) Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, ç) İlkyardım

54 İş sağlığı ve güvenliği eğitim konuları
3. Teknik konular a) Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri, b) Elle kaldırma ve taşıma, c) Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma, ç) İş ekipmanlarının güvenli kullanımı, d) Ekranlı araçlarla çalışma, e) Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri, f)İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması, g) Güvenlik ve sağlık işaretleri, ğ) Kişisel koruyucu donanım kullanımı, h) İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü, ı) Tahliye ve kurtarma

55 Bu eğitimler değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır: a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa. b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa. c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.

56 Eğitimin maliyeti ve eğitimde geçen süreler
İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.

57 Eğitim süreleri ve konuları
Çalışanlara verilecek eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde; a) Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat, b) Tehlikeli işyerleri için en az on iki saat, c) Çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat olarak her çalışan için düzenlenir.

58 Eğitimlerin belgelendirilmesi
Düzenlenen eğitimler belgelendirilir ve bu belgeler çalışanların özlük dosyalarında saklanır. Eğitim sonrası düzenlenecek belgede, eğitime katılan kişinin adı, soyadı, görev unvanı, eğitimin konusu, süresi, eğitimi verenin adı, soyadı, görev unvanı, imzası ve eğitimin tarihi yer alır.

59 İlgili birimlerle işbirliği
iş güvenliği uzmanı ile iş sağlığı ve güvenliği kuruluyla İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılacak araştırmalara katılmak İşyerinde görevli çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yapmak.

60 İşyeri hekimlerinin çalışma süreleri
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 5 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika. Az tehlikeli sınıfta yer alan 2000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 2000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir. Tehlikeli sınıfta yer alan  1000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her  1000  çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan  750 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her  750 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir

61

62 TEŞEKKÜRLER


"İŞYERİ HEKİMLİĞİ Alİ özer." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları