KURBAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CANLILARIN YUVALARI.
Advertisements

Selçuk Dini Yüksek İhtisas Mrk. Öğrt. Gör.
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
KURBAN DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETİMİ HÜLYA SARIÇİÇEK.
KURBAN HİZMETLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA
Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet.
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
KURBAN ABDULLAH DEMİR DİYARBAKIR CEZAEVİ VAİZİ
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT VE SADAKA
Kurban Edilecek Hayvanlar Kurban Çeşitleri
KURBAN.
2013 Yılı Sadaka-ı Fıtır Miktarı
Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
8.SINIF II. ÜNİTE ZEKAT ,HAC VE KURBAN
5.SINIF 5.ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
Zekat, Hac ve Kurban ibadeti
HAC İBADETİ.
ZEKAT.
AKLIN DİNİ SORUMLULUKTAKİ YERİ VE ÖNEMİ
Sadakanın Miktarı, Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER
OSMANİYE ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
İSLAM’IN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMAYA VERDİĞİ ÖNEM
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
HAC İBADETİ.
NAMAZ NEDİR? GÜNDE BEŞ VAKİT YERİNE GETİRİLMESİ ALLAH TARAFINDAN EMREDİLEN BİR İBADETTİR. NAMAZ KUR’AN-I KERİM’DE NAMAZ YERİNE “SALAT” KELİMESİ KULLANILIR.
Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
Malların Zekât Miktarları Kimlere Zekât Verilmez?
Hac İbadeti Hac Nedir? Hac Niçin Yapılır? Hac Kimlere Farzdır?
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Hazırlayan:Erdost Yıldırım
ORUÇ İBADETİNİN KİŞİYE VE TOPLUMA KAZANDIRDIKLARI
Ramazan Orucu.
. . ..
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
HAC VE UMRE.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
4. Küçükleri Sevmek, Büyükleri Saymak
Paylaşma ve Yardımlaşma
YAŞADIĞIMIZ YER       Bütün canlıların yaşamak için bazı temel  ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlardan biri de barınma ihtiyacıdır. Her canlının sağlıklı.
KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR. KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR.
İBADET: ORUÇ İBADETİ.
İNSAN, ZENGİNLİĞİNİ KENDİSİMİ KAZANMIŞTIR ?!... De ki: "Şüphesiz benim Rabbim, kullarından rızkı dilediğine genişletip-yayar ve onu kısar da. Her neyi.
ÜNİTENİN İÇERİĞİ 1. Dua ve namaz 2. Oruç 3. Hac 4. Sadaka 5. Kurban
KURBANIN FIKHI BOYUTLARI Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP
MEHMET AKİF ERSOY İMAM HATİP ORTAOKULU AHMET ARSLAN KURBAN İBADETİ.
KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?
KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)
HAC.
ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA HÜKMÜ FARZ ŞARTI VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA.
ZEKAT. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekat Zekatın terim anlamı: Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını.
DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki.
8.SINIF II. ÜNİTE ZEKAT ,HAC VE KURBAN
KURBANLA ALAKALI SIKÇA SORULANLAR Recep ŞAHAN /Kurucaşile
KURBAN FIKHİ YÖNÜ.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
TEMİZLİK VE İBADET 9. SINIF 2. ÜNİTE BÜŞRA SELCEN YILDIZ.
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
aklın dini sorumluluktaki yeri
Ramazan Orucu. Oruç: Tan yerinin ağarmasından (imsak vaktinin başlamasından) başlayarak akşam güneş batıncaya kadar Allah rızası için yeme-içme başta.
Oruç ; 1.Ergenlik çağına gelmiş 2.Akıllı 3.Sağlıklı 4.Müslümanlara farzdır.
8. SINIF 2. ÜNİTE ZEKÂT VE SADAKA.
2. ÜNİTE ZEKAT ve SADAKA Zekat ve Sadaka ibadetini ayet ve hadislerle açıklar.
HAC İBADETİ.
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
8. SINIF 2. ÜNİTE ZEKÂT VE SADAKA.
Sunum transkripti:

KURBAN

KELİME ANLAMI: Yaklaşmak, yakınlaşmak KELİME ANLAMI: Yaklaşmak, yakınlaşmak. Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey. KURBAN DİNİ TERİM OLARAK; Allah’a yaklaşmak ve O’nun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla Kurban Bayramı günlerinde nitelikleri uygun bir hayvanı kesmektir.

Kimler kurban kesmelidir? Akıllı ve ergenlik çağına girmiş, Zekat verebilecek seviyede ekonomik durumu iyi olan her Müslümanın kurban kesmesi vaciptir.

Hangi Hayvanlar Kurban Olarak Kesilir? -Koyun, -keçi, -sığır, -manda, -deve kurban olarak kesilebilir.

Hangi Hayvanlar Kurban Olarak Kesilmez? Tavuk, horoz, hindi, kaz gibi kümes hayvanları ile yabani hayvanlar kurban olarak kesilmez.

1-7 kişi arasında ortaklaşa kurban edilebilir En az 2 yaşını KURBANLIK HAYVANLAR KAÇ KİŞİ ADINA KESİLİR HAYVANLARIN YAŞI Koyun, keçi 1kişiadına En az 1 yaşını doldurmuş olmalı Sığır manda 1-7 kişi arasında ortaklaşa kurban edilebilir En az 2 yaşını Deve 1-7 kişi arasında ortaklaşa kurban En az 5 yaşını  

Kesilen Kurbanın eti üçe bölünür: -Bir bölümü kurban kesemeyen fakirlere dağıtılır. -Bir bölümü gelen misafirlere ikram edilir. -Bir bölümü de aile için ayrılır. NOT: İsteyen kestiği kurbanın tamamını da fakirlere bağışlayabilir. Başka bölgelerdeki veya ülkelerdeki yardıma muhtaç kimselere de gönderebilir.

KURBAN KESİMİ İLE İLGİLİ NOTLAR: Kurban kesmek vaciptir. Kurban, kurban bayramı günlerinde kesilir (zilhicce 10- 11- 12, ) Kurbanı kendisi kesemeyenler başkasına vekalet vererek kestirilebilir. Kurban keserken Allah’ın adını anmak şarttır. Kurban edilecek hayvan kıbleye doğru yatırılır ve “Bismillahi Allahü Ekber” denilerek kesilir.

KURBAN ÇEŞİTLERİ 1. KURBAN BAYRAMINDA KESİLEN KURBAN: Zekat verebilecek seviyede ekonomik durumu iyi olan her Müslümanın Kurban Bayramı günlerinde kurban kesmesi vaciptir. 2. ADAK KURBANI: Bir işin veya isteğin olması halinde kesileceğine dair söz verilen kurbandır. Adak kurbanının etinden adağı adayan kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler yiyemezler. Şayet yerlerse yedikleri etin bedelini fakirlere dağıtırlar. Adak Kurbanını kesmek vaciptir. 3. ŞÜKÜR KURBANI: İnsanı mutlu edecek bir haber, yeni bir ev veya araba aldıklarında Allah’a şükür maksadıyla kesilen kurbandır. Zorunlu değildir. 4. AKİKA KURBANI: Çocuk sahibi olan her anne- babanın Allah’a şükür için kestiği kurbandır. İsteğe bağlı bir kurbandır. Zorunlu değildir.

KURBAN KESMENİN BİREYSEL FAYDALARI Kişi Allah’ın rızasını kazanır   Kişiyi bencillikten kurtarır, cömert olmaya yöneltir Kesen sevap kazanır Kesen Allah’a itaat etmiş olur Kurban kişiyi Allah’a yakınlaştırır Allaha verdiği nimetlerden dolayı teşekkür etmiş olur

KURBAN KESMENİN TOPLUMSAL/SOSYOLOJİK FAYDALARI Toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar.   Yapılan yardımlarla zenginle fakir arasındaki bağlar güçlenir. Toplumdaki fakirlere yardım edilmiş olur. Toplumda paylaşma yardımlaşma durumları artar.

Hazırlayan: Büşra nur ünlü