Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSAN, ZENGİNLİĞİNİ KENDİSİMİ KAZANMIŞTIR ?!... De ki: "Şüphesiz benim Rabbim, kullarından rızkı dilediğine genişletip-yayar ve onu kısar da. Her neyi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSAN, ZENGİNLİĞİNİ KENDİSİMİ KAZANMIŞTIR ?!... De ki: "Şüphesiz benim Rabbim, kullarından rızkı dilediğine genişletip-yayar ve onu kısar da. Her neyi."— Sunum transkripti:

1 İNSAN, ZENGİNLİĞİNİ KENDİSİMİ KAZANMIŞTIR ?!..

2 De ki: "Şüphesiz benim Rabbim, kullarından rızkı dilediğine genişletip-yayar ve onu kısar da. Her neyi infak ederseniz, O (Allah), yerine bir başkasını verir; O, rızık verenlerin en hayırlısıdır." (34/39) "Size Allah'ın rızık olarak verdiklerinden infak edin" denildiği zaman, o inkâr edenler iman edenlere dediler ki: " Allah'ın, eğer dilemiş olsaydı doyuracağı kimseyi biz mi doyuracakmışız ? Gerçekten siz, apaçık bir şaşkınlık içindesiniz." (36/47)

3 "Mü'minlerin Mallarında Dilenen Ve Dilenmeyen Fakirin Hakkı Vardır.“ (Ez-zâriyât, 19). % 2.5 ( KIRKTA BİR)

4 ZEKÂT NEDİR ? "MÜ'MİNLERİN MALLARINDA DİLENEN VE DİLENMEYEN FAKİRİN HAKKI VARDIR." (EZ-zÂRİYÂT, 19). Zekâtı ödenmemiş bir mal, temiz ve helâl olmaktan çıkar; içinde gasbedilmiş, sahibine verilmemiş bir hak bulunan gayr-i meşrû' bir servet hâlini alır. Ne zaman ki malın zekâtı ödenir, o zaman mal temizlenmiş, gayr- ı meşrûluktan kurtulmuş olur. Bu bakımdan zenginin, zekât verdiğinden dolayı fakiri minnet altında bırakmaya çalışması uygun bir davranış olmadığı gibi, zekât alan fakirin de zengine karşı bir eziklik ve zillet duyması, minnet yükü çekmesi asla söz konusu olamaz. Çünkü zekât onun öz hakkıdır. ZEKÂT NEDİR ? "MÜ'MİNLERİN MALLARINDA DİLENEN VE DİLENMEYEN FAKİRİN HAKKI VARDIR." (EZ-zÂRİYÂT, 19). Zekâtı ödenmemiş bir mal, temiz ve helâl olmaktan çıkar; içinde gasbedilmiş, sahibine verilmemiş bir hak bulunan gayr-i meşrû' bir servet hâlini alır. Ne zaman ki malın zekâtı ödenir, o zaman mal temizlenmiş, gayr- ı meşrûluktan kurtulmuş olur. Bu bakımdan zenginin, zekât verdiğinden dolayı fakiri minnet altında bırakmaya çalışması uygun bir davranış olmadığı gibi, zekât alan fakirin de zengine karşı bir eziklik ve zillet duyması, minnet yükü çekmesi asla söz konusu olamaz. Çünkü zekât onun öz hakkıdır.

5 Zekatla İlgili Ayetler Ve sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "İhtiyaçtan artakalanı." Böylece Allah, size ayetlerini açıklar; umulur ki düşünürsünüz; (2/219) Ve sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "İhtiyaçtan artakalanı." Böylece Allah, size ayetlerini açıklar; umulur ki düşünürsünüz; (2/219) Mallarını Allah yolunda infak edenlerin örneği yedi başak bitiren, her bir başakta yüz tane bulunan bir tek TOHUMUN örneği gibidir. Allah, dilediğine kat kat arttırır. Allah (ihsanı) bol olandır, bilendir. (2/261) Yalnızca Allah'ın rızasını istemek ve kendilerinde olanı kökleştirip- güçlendirmek için mallarını infak edenlerin örneği, yüksekçe bir tepede bulunan, sağnak yağmur aldığında ürünlerini iki kat veren bir bahçenin örneğine benzer ki ona sağnak yağmur isabet etmese de bir çisintisi (vardır). Allah, yaptıklarınızı görendir. (2/265) Ey iman edenler, kazandıklarınızın iyi olanından ve sizin için yerden bitirdiklerimizden infak edin. Kendinizin göz yummadan alamayacağınız bayağı şeyleri vermeye kalkışmayın ve bilin ki, şüphesiz Allah, hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır, övülmeye layık olandır. (2/267) (Sadakalar) Kendilerini Allah yolunda adayan fakirler içindir ki, onlar, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremezler. İffetlerinden dolayı bilmeyen onları zengin sanır. (Ama) Sen onları yüzlerinden tanırsın. Yüzsüzlük ederek insanlardan istemezler. Hayırdan her ne infak ederseniz, şüphesiz Allah onu bilir. (2/273)

6 Onlar ki, mallarını gece, gündüz; gizli ve açık infak ederler. Artık bunların ecirleri Rableri katındadır, onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır. (2/274) İman etmiş kullarıma söyle: "Alış-verişin ve dostluğun olmadığı o gün gelmezden evvel, dosdoğru namazı kılsınlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden gizli ve açık infak etsinler." (14/31) Öyleyse güç yetirebildiğiniz kadar Allah'tan korkup-sakının, dinleyin ve itaat edin. Kendi nefsinize hayır (en büyük yarar) olmak üzere infakta bulunun. Kim nefsinin bencil-tutkularından (ya da cimri tutumundan) korunursa; işte onlar, felah (kurtuluş) bulanlardır. (64/16) Onların hidayete ermesi, senin üzerinde (bir yükümlülük) değildir. Ancak Allah, dilediğini hidayete erdirir. Hayır olarak her ne infak ederseniz, kendiniz içindir. Zaten siz, ancak Allah'ın hoşnutluğunu istemekten başka (bir amaçla) infak etmezsiniz. Hayırdan her ne infak ederseniz -haksızlığa (zulme) uğratılmaksızın- size eksiksizce ödenecektir. (2/272)

7 PEYGAMBER’İN DİLİNDEN ZEKÂT ‘Malının zekâtını verdiğinde onun şerrini kendisinden gidermiş olursun.’ ‘Malınızı zekâtla koruyunuz.’ ‘Allah zekâtını vermeyene lanet etsin.’ ‘Bir toplum mallarının zekâtını vermezse, rahmetten mahrum edilirler.’ ‘Telef olan mal zekâtı verilmediği için telef olmuştur. Onun için malınızı zekâtla koruyun.’ -‘İslam beş temel üzerine bina edilmiştir. Bunlardan biri zekât vermektir.’ -‘’Zekâtı verilmeyen mal, yılan olarak kişinin boynuna dolanacaktır. ‘Ben senin zekâtını vermediğin malınım’ diyecektir.’’ ‘Malının zekâtını verdiğinde onun şerrini kendisinden gidermiş olursun.’ ‘Malınızı zekâtla koruyunuz.’ ‘Allah zekâtını vermeyene lanet etsin.’ ‘Bir toplum mallarının zekâtını vermezse, rahmetten mahrum edilirler.’ ‘Telef olan mal zekâtı verilmediği için telef olmuştur. Onun için malınızı zekâtla koruyun.’ -‘İslam beş temel üzerine bina edilmiştir. Bunlardan biri zekât vermektir.’ -‘’Zekâtı verilmeyen mal, yılan olarak kişinin boynuna dolanacaktır. ‘Ben senin zekâtını vermediğin malınım’ diyecektir.’’

8 ZEKÂT KİMLERE FARZDIR? 1-Müslüman 2-Akıllı 3-Ergenlik çağında olmak 4-Zengin Nisap miktarı mala sahip olana, (80.18 g altına sahip olana, bu değerde parası olana farz olur.) 5-Özgür 6-Üzerinden bil yıl geçmiş olacak 1-Müslüman 2-Akıllı 3-Ergenlik çağında olmak 4-Zengin Nisap miktarı mala sahip olana, (80.18 g altına sahip olana, bu değerde parası olana farz olur.) 5-Özgür 6-Üzerinden bil yıl geçmiş olacak

9 ZEKÂT KİMLERE VERİLİR? Tevbe Suresi’nin 60. ayetine göre zekat şu kimselere verilir. 1-‘İhtiyaç sahiplerine, yani yoksul olan kimselere’ 2-‘Yolda kalanlara’ 3-‘Düşkünlere’ (miskin ) 4-‘Zekât toplayan görevlilere’ 5-‘Gönülleri İslam’a ısınacak kimselere’ 6-‘Hürriyetine kavuşturulacak kölelere’ 7-‘Borçlulara’görevliler 8-‘Allah yolunca cihat edenlere’ verilir. Tevbe Suresi’nin 60. ayetine göre zekat şu kimselere verilir. 1-‘İhtiyaç sahiplerine, yani yoksul olan kimselere’ 2-‘Yolda kalanlara’ 3-‘Düşkünlere’ (miskin ) 4-‘Zekât toplayan görevlilere’ 5-‘Gönülleri İslam’a ısınacak kimselere’ 6-‘Hürriyetine kavuşturulacak kölelere’ 7-‘Borçlulara’görevliler 8-‘Allah yolunca cihat edenlere’ verilir.

10 ZEKAT KİMLERE VERİLMEZ ? Zengin Müslüman olmayan ?!... Anne –Baba Evlat Ve Toruna Zengin Müslüman olmayan ?!... Anne –Baba Evlat Ve Toruna Zekat verilmez.

11 ZEKATA TABİ PARA VERİLMES İ GERKEN ZEKAT TOPLAM ZEKAT 100.0002500 97.5002300 95.0002250 93.0002100 91.0002000 88.0001900toplam 86.000185014000 ZEKATA TABİ PARA VERİLMESİ GERKEN ZEKAT TOPLAM ZEKAT 100 0002500 125.0003800 158.0004500 178.00004900 200.0005500 255.0005800 280.000650038 000

12 ZEKÂTIN ( KAZANıMLARı) İkinci en önemli ibadettir Kulu Allah’a yaklaştırır önemli bir sınavı kazandırır. Malı temizler, haramdan arındırır. Şükür duygusunu kazandırır. Malı (ürünü) bereketlendirir Zenginle fakiri birbirine yakınlaştırır. Yoksulluk nedeniyle suç işlenmesini önler. Toplumda sosyal dengenin kurulmasını sağlar. -Malın sigortasıdır. Paranın atıl kalmasını önler,ekonomiye katkı sağlar üretimi teşvik eder. Faizi, tefeciliği ve sömürüyü engeller. İkinci en önemli ibadettir Kulu Allah’a yaklaştırır önemli bir sınavı kazandırır. Malı temizler, haramdan arındırır. Şükür duygusunu kazandırır. Malı (ürünü) bereketlendirir Zenginle fakiri birbirine yakınlaştırır. Yoksulluk nedeniyle suç işlenmesini önler. Toplumda sosyal dengenin kurulmasını sağlar. -Malın sigortasıdır. Paranın atıl kalmasını önler,ekonomiye katkı sağlar üretimi teşvik eder. Faizi, tefeciliği ve sömürüyü engeller.


"İNSAN, ZENGİNLİĞİNİ KENDİSİMİ KAZANMIŞTIR ?!... De ki: "Şüphesiz benim Rabbim, kullarından rızkı dilediğine genişletip-yayar ve onu kısar da. Her neyi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları