Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KURBAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KURBAN."— Sunum transkripti:

1 KURBAN

2 KURBAN İBADETİNİN FAYDALARI HANGİ HAYVANLAR KURBAN EDİLİR?
KURBAN’IN TARİHİ KESMENİN VAKTİ ÇEŞİTLERİ KİMLER KESER? KURBAN İBADETİNİN FAYDALARI KURBAN NASIL KESİLİR HANGİ HAYVANLAR KURBAN EDİLİR?

3 Kurban Nedir? Kurban, kelime olarak, yakın olmak, yaklaşmak demektir. Dini bir terim olarak Kurban; Cenab-ı Hakka yaklaşmak niyeti ile belli günlerde (Zilhicce Ayı günleri) kesilen hayvana verilen addır.

4 " Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz
" Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah'a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele!" ( Hac suresi,37)

5 «Ve onlara Adem'in iki oğlunun haberini hakkıyla oku, Allah'a yaklaştıracak kurban sunmuşlardı, ikisinin birinden kabul edilir ve diğerinden ise kabul edilmez. “Seni mutlaka öldüreceğim” dedi. O da, “Allah sadece takvâ sahiplerinden kabul eder”dedi.»(Maide Suresi -27.)

6 Erginlik çağına gelmiş olan
KİMLER KURBAN KESER? Erginlik çağına gelmiş olan Zengin olan Akıllı olan Müslüman olan Yolcu Olmayan Hür

7

8

9 Kurban Çeşitleri VACİP ADAK AKİKA ŞÜKÜR

10 Adak Kurbanı Allah rızası için kurban kesmeyi aday-an veya “şu işim şöyle olursa bir kurban keseceğim’’ diyen bir kimsenin, işi dilediği gibi olursa kurban kesmesi vacip olur.

11 Akika Kurbanı Yeni doğan bir çocuk için, Allah'a karşı bir şükran ifadesi olarak kesilen kurbana Akika Kurbanı denir.

12 Şükür Kurbanı İnsanlar kendilerini mutlu edecek bir haber, yeni bir ev veya araba aldıklarında Allah’a şükür maksadıyla bazen kurban keserler. Buna “şükür kurbanı” denir.

13 Kurban kesimi Kurbanın Kesilmesi

14

15 Kurbanın Etinin Dağıtılması

16 Kurban İbadetinin Birey Ve Toplum Açısından Faydaları
Allah’ın nimetlerini anmış, şükür görevini yerine getirmiş olurlar. Kurban kesen kişi kazancı ile aldığı ya da yetiştirdiği bir hayvanı sadece Allah'ın emri olduğunu düşünerek ve hiçbir maddî karşılık beklemeksizin kurban eder.

17 Bu ibadet bize başkalarını da düşünme ve onlara yardım etme alışkanlığı kazandırır.
Kurban ibadeti, toplumsal bilincin canlanmasına, toplumda dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

18 Kurban kesen kişi, Hz. İbrahim ve oğlu İsmail arasında geçen o olayı yeniden yaşamaktadır. Böylece kendisinin de Hz. İbrahim ve İsmail gibi Allah'a itaat sınavına hazır olduğunu simgesel bir davranışla göstermektedir.

19 Kim sütununa Kurban kesmesi gereken kişinin özelliklerini
Ne Zaman Ne Niçin 1) Hangi bayram? 2) 3) Kaçıncı günleri? 4) 5) Hangi ay? 6) Hangi günler? Kim sütununa Kurban kesmesi gereken kişinin özelliklerini Ne zaman sütununa Kurban ibadetinin zamanını Ne sütununa da Kurban kesilebilecek hayvanın özelliklerini Niçin sütununa da Kurban ibadetinin amacını yazmaları beklenir. Hür Deve Allah’ın rızasını kazanmak için Kurban kesilir Ergen Kurban Bayramı Sığır Akıllı Koyun Zengin günleri Müslüman Zilhicce Ayı Yolcu olmayan günleri

20 KAYNAKÇA terimler/3658-kurban-nedir.html nasil-kesilir-grafik-anlatim/ ders-islenis-ornegi.html karikaturleri/

21 Büşra DERİNOĞLU Emine TOSUN Emine SELÇUK


"KURBAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları