BİBER ÇİÇEK YAPISI Atilla ATA
Familya : Solanaceae Cins : Capsicum Tür : Capsicum annuum (Dünyada en yaygın yetiştirilen tür) Anavatanı Güney Amerika Dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilir Çok yıllık odunsu bir bitki fakat soğuktan etkilenmesinden dolayı tek yıllık otsu bir bitki olarak yetiştirilir.
Çiçeklenme için yaklaşık 10 saatlik gün uzunluğu Çiçekler C. annuum’ da dal veya yaprak diplerinde teksel olarak, bazı türlerde bir noktada birden çok çiçek Bir bitkide yaklaşık 100 çiçek olabilir
Çiçekler erselik yapıda ovaryum üst durumlu (hypogin) Çiçekler beşli yapıda 5 çanak, 5 taç yaprak ve 5 erkek organ ve bir dişi organ Çiçek çapı 1-1,5 cm Güneş doğduktan 2 saat sonra açılır Bir günden daha az bir süre açık kalır Pedisel 10-20 mm uzunluğunda Çanak yapraklar çanak veya sürahi şeklinde, 2 mm uzunluğunda ve 5 dişli
Taç yapraklar 1-2 cm uzunluğunda beyaz, kirli beyaz renkte Antherler mavimsi gri renkte ve genellikle uzun meyveli çeşitlerde stigmadan daha aşağıda Antherler 1,2-2 mm genişliğinde ve 2-4 mm uzunluğunda Flamentler beyaz veya menekşe renkli ve 1,8-3,5 mm uzunluğunda Polenler antherlerin üst kısımlarının açılmasıyla serbest kalır Polenler eliptik şekilli, üç segmentli ve açık sarı renkli
Bir antherde 11-18 bin adet arası polen bulunur Polenler ağır ve yapışkan olduğundan hava hareketiyle en fazla 1 metre uzağa gidebilir Polen stigma üzerine geldikten sonra kendi normal büyüklüğünün yaklaşık iki katına ulaşır Polen çimlenmesi için optimum sıcaklık 20-25 o C Sıcaklık 30 o C’nin üzerine çıktığında polen çimlenmesi güçleşir Stigmadan yumurta hücresine ÇTÇB’nin ulaşması için 6-42 saat süreye ihtiyaç vardır
Dişi organda stil 3,5-6,5 mm uzunluğunda Stigma huni şeklinde ve segmentli yapıda Stigma üzerinde papilla denen tüycükler yer alır Stigmanın reseptif kalma süresi 5-7 gün Yumurtalık uzunluğu 2-5 mm, genişliği 1,5-5 mm Yumurtalık 2-4 karpelli, tohum taslakları çok sayıda ve bir plesenta üzerinde yer alırlar Plesenta oleoresin ve capsaicin üretim yeri Yumurtalık şekli meyvenin alacağı şekle göre konik, prizmatik veya eliptik
Biberler genellikle kendine verimli olmakla birlikte % 35-40 oranında yabancı döllenme olmaktadır Bu durum daha çok dişi organ boyunun erkek organdan daha uzun olduğu durumlarda ve böcek faaliyetinin fazla olduğu zamanlarda meydana gelir Özellikle yerli çeşitlerde antherler çiçek açıldıktan 10-12 saat sonra patlamakta ve bu arada gelebilecek yabancı çiçek tozları tozlama yapabilmektedir Bazı çeşitlerde “cleistogami” görülmekte olup taç yapraklar açılmadan tozlanma olmaktadır
16 o C’nin altında ve 32 o C’nin üzerinde meyve tutumu olmamakta 24 o C’nin üstündeki gece sıcaklıklarında çiçek dökümü meydana gelmekte En iyi meyve tutumu 16-21 o C arası gece ve gündüz sıcaklıklarında meydana gelmekte Tozlanmadan yaklaşık 35-50 gün sonra meyve olgunlaşmakta
Teşekkürler…