Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir."— Sunum transkripti:

1 Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
C- ÜÇGÜL (Trifolium L.) CİNSİ Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir. Üçgül cinsine bağlı türlerde yaprak üçlüdür. Ancak, yonca ve taşyoncalarının aksine, üç yaprakçık sapı birbirine eşittir. Ayrıca, yaprakların uç kısmında mucronate belirgin değildir. Kulakçıklar, oldukça iyi gelişmiştir ve kenarları düzdür. Çiçekler genellikle kömeç, bazen sık salkım, nadiren tek çiçekler halinde bulunur. Meyvelerinde bir veya birden fazla tohum bulunabilir.

2 Çayır Üçgülü (Trifolium pratense L.)
Kısa ömürlü, çok yıllık, ekim nöbeti için çok uygun bir yem bitkisidir. Genellikle 3-4 yıl yaşar. Buğdaygillerle karışım şeklinde yetiştirilebilir. Çayır üçgülü kıraca dayanıklı değildir. Sulanabilen ve yıllık yağışı yüksek ve düzenli bölgelerde, otlatmak ve kuru ot amacıyla yetiştirilir.

3 Bitkisel Özellikleri Saplar ince narindir. Bitki yarı dik olarak gelişir ve cm kadar boylanabilir. Olgunlaşmanın ileri devrelerinde bile, saplar fazla kabalaşmaz. Bitkide ana kök, yonca ve taşyoncaları gibi kalınlaşmaz. Kökleri daha ince ve yüzlektir.

4 Çiçek Durumu Çiçek topluluğu kömeç, durumu ise terminaldir. Taç yapraklar genellikle mor ve menekşe, bazen pembe, nadiren beyaz renklidir. Çayır üçgülünde taç yaprak borusu oldukça uzundur. Bu nedenle baklagillerde tozlama yapan böcekler, çayır üçgülünden bal özü almak istemezler.

5 Bitkide Yaprak Yapraklar üçlüdür. Yaprakçık sapları birbirine eşit ve çok kısadır. Yaprakçıklar üzerinde hilal şeklinde beyaz bir leke vardır. Kulakçıklar, oldukça iri, kenarları düz ve uç kısımları sivridir. Bu organdaki kırmızı renkli damarlar çayır üçgülü için karakteristiktir.

6 Bitkinin Tohumları Meyve çok küçüktür. İçerisinde tek, bazen iki tohum bulunur. Tohum 2 mm uzunluğunda eldiven veya kalp şeklinde donuk sarı renklidir. Bayatlayan tohumlarda renk alacalı-mor renge döner.


"Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları