Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Polinizasyon = tozlaşma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Polinizasyon = tozlaşma"— Sunum transkripti:

1 Polinizasyon = tozlaşma
Polenler rüzgar, böcek, kuşlar vb. şekilde çevreye dağılırlar. Polenler alçak ve yüksek hava akımlarıyla ve bulutlarla uzak ya da yakın yerlere taşınırlar. Taşınmada polenlerin büyüklüğü ve yapısal özellikleri de önemli rol oynar. Döllenmenin olabilmesi için polen tanelerinin herhangi bir araçla erkek organın başcığından (anter), dişi organın tepeciğine (stigma) taşınması gerekir. Bu taşınma olayına polinizasyon (tozlaşma) denir.

2 Polinizasyon = tozlaşma
Tozlaşma, tozlaşma aracına bağlı olarak değişik isimler alır. Anemofili :Tozlaşma rüzgar aracılığıyla olmaktadır. Hidrofili :Su aracılığıyla meydana gelen tozlaşmadır. Entemofili :Tozlaşma böceklerle olur. Ornitofili :Tozlaşma kuşlar aracılığıyla olur. Polen tanesi dişi organın stigması üzerine konar. Polen çimlendikten sonra polen tüpü ya stigma papillerinin yüzeyinde veya çeperinin selüloz pektin tabakası içinde büyür.

3 Fertilizasyon = döllenme
Polen tanesi dişi organın stigması üzerine gelir ve orada çimlenir. Çimlenme sonucu oluşan polen tüpü stilusdan ilerleyerek, ovaryum boşluğuna ulaşır ve genellikle mikropilden embriyo kesesine girer. Embriyo kesesi çeperine ulaşan polen tüpü sinerjite ulaşınca büyümesini durdurur ve içeriğini boşaltır. Polen tüpü tohum taslağına ulaştıktan sonra farklı yollardan tohum taslağına girebilir. Mikropilden girerse porogamy, integümentlerden girerse mezogamy, kalazadan girerse kalazagamy olarak isimlendirilir.

4 Fertilizasyon = döllenme
Polen tüpündeki spermlerden biri yumurta çekirdeği ile diğeri kutup çekirdeğiyle birleşir. Bu olaya çift döllenme (ikili döllenme)denir. İki kutup çekirdeğinin bir erkek gametle birleşmesinden oluşan ve triploid sayıda kromozon içeren ilk hücre bölünerek endospermi meydana getirir. Bu doku tüm embriyo kesesini doldurur. Diğer taraftan döllenmiş yumurta hücresi ise, 2n kromozomlu zigotu verir.


"Polinizasyon = tozlaşma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları