Ankara Doğal Besin Bilinçli Beslenme Grubu DBB

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Advertisements

Türkiye Permakültür Derneği ?
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
ORGANİK TARIM.
YENİ KOOPERATİFÇİLİK HAREKETİ
E Y L E M 1. 2 G e n ç l i k G i r i ş i m l e r i PROGRAMI.
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
Sektörün buluşma, tartışma ve planlama noktası. ÇKS bilgileri sektör ile paylaşılıyor. Tarım-Bilişim-Mobilişim-Finans paydaşları konseyi kuruluyor. İleri.
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Karpaz Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Mehmetçik, 10 Aralık 2010.
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
5. Dünya Su Forumu bir sonraki Forumun programını oluşturma ortaklık WWC-Türkiye-Uluslar arası paydaş başlangıç toplantısı İstanbul– 19 Mart 2007.
TÜRKİYE ARAŞTIRMA ALANI Fatoş T. Yarman Vural ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 6 Eylül 2002 Boğaziçi Üniversitesi.
Mesleki Uzmanlık Alanlarının Gelişiminde Kurumsallaşmanın Önemi
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
EGEV EGE EKONOMİYİ GELİŞTİRME VAKFI. EGEV’e Üye  Afyon  Aydın  Balıkesir  Çanakkale  Denizli  İzmir  Kütahya  Manisa  Muğla  Uşak  Valilikler.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Sivil Toplum ve Özel Sektör ‘Ortaklıkları’. Sivil Toplum Sektörü Kamu SektörüÖzel Sektör Ortaklık Alanları... 3.
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
7. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri 21 – 24 Mart 2009 Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece, İstanbul.
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Çocuklarımız için çocukça bir okul…
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları 15 Haziran 2011 Galatasaray Üniversitesi.
NASIL BİR ODTÜ ? 7 Mayıs NASIL BİR ODTÜ ?  Öncü ve farklılık yaratan bir ODTÜ  Demokratik ve laik cumhuriyetin değerlerini koruyan ve savunan.
ERASMUS+ GENEL TANITIMI Celil YAMAN Erasmus+ LdV Programı Koordinatörü 20 Ocak 2014.
ERASMUS+ Gençlik.
İKS İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
KASTAMONU HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı.
EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
DOĞU ANADOLU TARIMSAL ÜRETİCİLER VE BESİCİLER BİRLİĞİ DERNEĞİ.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
2016 Kayseri Ticaret Odası.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
HAYVANSAL ÜRÜNLER SEKTÖRÜNDE GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ
Strateji ve Öncelikler
SABANCI VAKFI 14 Kasım 2016.
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Kurumsal Kültür Yapılandırma Projesi
İLETİŞİM TÜRLERİ.
Sefa Şahin Konu: Yönetişim
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları
Tanıtım Çalışma Grubu
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
2018 Yılı Performans Sunumu
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Devlet Yardımları Şube Müdürlüğü 2019.
Sunum transkripti:

Ankara Doğal Besin Bilinçli Beslenme Grubu DBB Berna Çol Yeşil Düşünce Derneği, 12. Yeşil Diyalog GIDA TOPLULUKLARI 20 ARALIK 2015

Yemek yemek tarım kültürüne ait bir eylemdir Yemek yemek tarım kültürüne ait bir eylemdir. Yemek yiyerek tohum ekimi ve bitkilerin yetişmesiyle başlayan bir döngünün sonuna gelmiş oluruz. Maalesef toplumun büyük bir kısmı yemek yemeye devam etmesine rağmen bu gerçeğin farkında değil . Wendell Berry

«Gıda toplulukları gelenekler, kültürler ve hasatlar üzerinden bunları savunan insanları birbirine bağlar. Gıda topluluklarını oluşturan insanlar hem kadim hem de modern bir bilgeliğin emanetçileridir, bu yüzden adil ticarete dayalı yeni toplum sistemleri kurmada rolleri büyüktür. Aynı zamanda insanların beslenmesinde, doğa ve kültür arasındaki varoluşumuzun temelinde yatan o hassas dengede önemli bir rolleri vardır. Gıda toplulukları; tarım, balıkçılık, hayvancılık, sektörlerindeki insan emeğinin bir ifadesidir. Bu topluluklar sütü peynire, üzümleri şaraba, arpa ve mayayı biraya dönüştüren bir sanat icra ederler». Carlo Petrini,(«Gıda Toplulukları», Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar, 2012:13-14)

Gıda Toplulukları Gıda mirasını korumak ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak üzere yola çıkan gıda toplulukları, temelde, yemek, tarım, gelenek ve kültür ögelerini merkeze alarak yerel bir ekonomi oluşturmayı amaçlayan, küçük ölçekli üreticiler ve çiftçilerden oluşur. Gıda toplulukları kuruluş felsefeleri gereğince benimsedikleri, “iyi, adil ve temiz gıda” prensiplerini gözetirler.

Gıda Toplulukları Topluluk Destekli Tarım (TDT) Katılımcı Onay Sistemi (KOS)

Topluluk Destekli Tarım (TDT) “Gıda üretimi ve tüketimi arasında doğrudan bağlantı kuran, bir çiftlik ve destekçi topluluğu arasındaki karşılıklı bağlılığa dayalı ortaklık”. Destekçiler genelde hasattan pay satın alarak, bazen de çiftlik işlerine yardımcı olarak çiftliğin yıllık işletme giderlerini karşılarlar. Karşılığında, çiftlik mümkün olan en sağlıklı ve taze mevsimlik ürünü temin eder.

Topluluk Destekli Tarım (TDT)

Katılımcı Onay Sistemleri (KOS) Hareketin Kaynağı 2004 yılında Brezilya’nın Torres Şehrinde IFOAM (Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu) ve MAELA ( Latin Amerika Ekolojik Tarım Hareketi) ortaklığında bir alternatif belgelendirme atölyesi sırasında ortaya çıkmıştır.

Katılımcı Onay Sistemleri (KOS) Üretici ve alıcının (türetici) karşılıklı katılımlarına dayalı, yerele odaklı bir onay sitemidir. KOS’da üreticiler, üretici ve alıcının aktif katılımlarına dayanan bir yöntemle sertifikalandırılırlar. Sistem güven, ortak vizyon, katılımcılık, yataylık, şeffaflık ve karşılıklı öğrenme esaslarına dayanır. KOS üçüncü taraf sertifikasyonuna alternatif olarak, organik ürün arayan alıcılar, yerel pazarlar, ve kısa temin zincirleri için uygun bir modeldir. KOS üreticiler, alıcılar( türeticiler) ve diğer tarafların sürece doğrudan katılımını sağlar.

KOS Özellikler Halka yakın organizasyon Geçim koşullarını iyileştiren ilke ve değerler Çiftçilere destek olan mekanizmalar Çiftçi uyumunu doğrulayan mekanizmalar Organik duruma delil olarak mühürler veya etiketler Tüm paydaşlar tarafından tasarlanan normlar Belgelenen yönetim sistemleri ve prosedürleri Çiftçilerin vaatleri Uygunsuzluğun şeffaf, önceden tanımlanmış sonuçları Küçük işletmelere uygun tarım

Organik sertifikasyon Katılımcı Onay Sistemleri (KOS) Tablodaki bilgiler, http://toprakanaplatformu.wordpress.com/2013/05/03/katilimci-sertifikasyon-sistemleri-kss/, Cem Birder yazısından alınmıştır. Organik sertifikasyon Katılımcı Onay Sistemleri (KOS) Üçüncü parti kontrolör ♦ external (dışsal) Grup içinden kontrolör ♦ intern (içsel) Ulusal fonksiyon (bölgesel sınırlama yok) Bölgesel hizmet hedefi Tekil güç (kurallar ve uygulamalar açısından) Örgütsel ağ yaklaşımı (üretici, tüketici, STK, üniversite, vb) Devlet tarafından onaylı Devlet onaylı olma koşulu yok Resmi güvenilirlik Sosyal güvenilirlik Yasal yapı → düşük adaptasyon./ düşük dinamizm Yerel koşullar → yüksek adaptasyon / yüksek dinamizm Tanıtım ihtiyacı yok Tanıtım ve kabul edilebilirlik için emek yoğun Bedellendirme koşullarında üreticinin görüşü alınmaz Bedellendirme üretici koşullarına göre şekillenir Üreticinin bireysel sorumluluğu ve cezalandırma Toplumsal hak ve sorumlulukların sorgulanabilmesi Sertifikasyonda ispat esası Sertifikasyonda güven esası Öncelikli ve tek amaç: sertifikasyon Çiftçinin toplumsal saygınlığına destek oluyor Salt teknik bakış Yaşamsal (sosyal, kültürel, ekolojik) bakış Bilgi akışı hedefi yok Deneyim ve birikimlerin aktarılmını destekleyici yapı

Dünya’da KOS Örnekleri Japonya 1971 Hindistan 2007 Fransa 1964 Brezilya 2001 Amerika 2002

DBB, 2009 yılında Anadolu'dan çeşitli küçük ölçekli çiftçilerin ve gıda topluluklarının bir araya gelmesiyle kurulmuştur. “Doğal Besin, Bilinçli Beslenme” grubu, doğa-dostu yöntemlerle üretilen sağlıklı besinlere aracısız şekilde ulaşmak isteyen ve bunun için sorumluluk alan bireylerden oluşur. Bir ‘halk destekli üretim’ örgütlenmesi ve ‘katılımcı onay sistemi’ (KOS) modelidir. www.ankaradbbwordpress.com

DBB’nin Amaçları Kır-kent bağlantısı kurmak: Doğal üretim yapan duyarlı üreticilerle bilinçli alıcıları buluşturmak Aracısız ürün temini yöntemlerini mümkün kılacak güven ve iletişim ortamını sağlamak. Gerçek gıda ve aracısız ürün temini ile ilgili farkındalığı artırmak

DBB’ye Katılım Resmi statüsü yok. Katılım koşullarına uyan herkes gruba katılabilir E-posta listesi Forum Katılımcılar (üreticiler + alıcılar) grubun işleyişinde, üreticilerin denetiminde ve sipariş organizasyonlarında sorumluluğu paylaşır.

DBB Katılım Koşulları Kullanıcılar Üreticiler Ankara'da ikamet etmek Doğal üretim yaptığını beyan etmek Katılım ve İşleyiş İlkelerini kabul ettiğini beyan etmek Üretimini kolektif denetime açmak (Başvuran üreticilerden bir tanıtım dosyası istenir.)

DBB Katılımcıları 1000+ katılımcı (hepsi aktif değil) 32 DBB üreticisi İç Anadolu: 14 Marmara:1 Kuzey Ege: 4 Orta Ege: 6 Güney Ege: 4 Doğu-G.doğu Anadolu: 3

Moderasyon 4 kişilik moderatörler kurulu Gruba katılımları değerlendirir, onaylar veya reddeder (üreticiler + alıcılar) İletişimi (e-posta, forum ve diğer) gözetir ve kolaylaştırır İlkelerle ve işleyişle ilgili kararları alır ve bunları grupla paylaşır DBB Web sitesini yönetir

Katılımcılık İşleyişle ilgili sorumluluğun bütün katılımcılarca paylaşılması DBB katılımcılarının üreticileri ziyaret etmeye ve gözlemlerini paylaşmaya teşvik edilmesi Yılda bir kez geniş katılımlı “DBB Yönelim Toplantıları” DBB çalışma grupları

Tanıtım & Erişim Çalışma Grubu DBB’yi tanıtmak, alıcı kitlesini genişletmek ve ürünlere erişimi kolaylaştırmak için çalışmalar yapmak Restoranlarda veya şenliklerde DBB tadım günleri yapılması DBB’yi tanıtan seminerler, doğal beslenme / aracısız erişim gibi konularda toplantılar ve buluşmalar düzenlenmesi DBB siparişlerinin toplu şekilde teslim alınması için sürekli kullanılabilecek mekanlar bulunması

Kazanımlar «Gerçek» gıdaya erişim: iyi& sağlıklı beslenme Küçük ölçekli üretici (ve aile çiftçiliğinin) desteklenmesi Kır-kent bağlantısı Karşılıklı öğrenme süreçleri Eş-üreticilik/türeticilik pratiğinin tanınması& yaygınlaşması Üreticilerde kapasite geliştirme – ambalajlama, nakliye, konuk ağırlama, tanıtım, iletişim ...

Avantajlar Yasal yapı yok: Mali ve hukuki sorumluluk yok İlkelerin baştan iyi belirlenmesi ve açıklık Merkezi olmayan yapı/yatay örgütlenme: Görünmeyen alışveriş ve etkileşimler Gönülden destekler: üretici –türetici dayanışması Ankara’da ulaşım ve nakliyenin görece kolay olması Ankara çevresinde temiz üretim alanları

Zorluklar Üreticilerin üretim planlamasına yardımcı olacak güçlü mekanizmaların olmaması Üreticilerin Web sayfalarını düzenli güncelleyememesi Üreticilerin ürün listelerini düzenli gönderememesi Ürünlerin tesliminde yaşanan zorluklar İletişimde pasif kalan üreticiler Gözetim/denetim mekanizmalarının belirsizliği

Neler yapıldı... Aracısız ürün temini – çok çeşitli ürünler Ayrancı Organik pazaryerlerinde standlar Üretim alanlarına ziyaretler, geziler Üreticilerle şehirde buluşmalar, sohbetler Üreticiler arasında etkileşim Görünürlük:SolFaSol gazetesi, Cumhuriyet Çalıştaylar, Eko Yaşam Günleri, Konferanslarda yer alma İşbirliği: Güneşköy, Buğday Derneği, Doğa Derneği, Slow Food Ankara, …

Türkiye’de TDT & KOS Örnekleri ANKARA Doğal Besin, Bilinçli Beslenme Grubu (DBB) • ankaradbb.wordpress.com Güneşköy • www.guneskoy.org.tr BALIKESİR Yaşam Dostu Ürün Dayanışma Üretim ve Paylaşım Grubu • www.yasamdostu.org ÇANAKKALE Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi (ÇAYEK) • www.cayek.org GAZİANTEP Yeşil Ev Tüketim Kooperatifi Girişimi

Türkiye’de TDT &KOS Örnekleri İSTANBUL Bir Umut Derneği – Gıda Çalışma Grubu • www.birumut.org Boğaziçi Üniversitesi Mensupları Tüketim Kooperatifi • www.bukoop.org Nisan İmece Evi – TDT Sistemi • ozgurlukfelsefesi@gmail.com Yeryüzü Derneği Tüketim Birliği • tuketimbirligi@yeryuzudernegi.org Yeşil Tabak • yesiltabak.wordpress.com

Türkiye’de TDT &KOS Örnekleri İZMİR Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Topluluk Destekli Tarım Grubu • tayfun.ozkaya@ege.edu.tr Foça Yeryüzü Pazarı • www.focazeytindali.org/earth-markets İmece Evi Abone Aile Sistemi • www.imeceevi.org MUĞLA Bizim Bostan – Topluluk Destekli Tarım Grubu • Beyhan Aydın Gür – planortasarim@yahoo.com Bodrum Tohum Derneği • www.facebook.com/bodrumtohumdernegi – bodrumtohum@gmail.com

Türkiye’de TDT &KOS Örnekleri İZMİR Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Topluluk Destekli Tarım Grubu • tayfun.ozkaya@ege.edu.tr Foça Yeryüzü Pazarı • www.focazeytindali.org/earth-markets İmece Evi Abone Aile Sistemi • www.imeceevi.org MUĞLA Bizim Bostan – Topluluk Destekli Tarım Grubu • Beyhan Aydın Gür – planortasarim@yahoo.com Bodrum Tohum Derneği • www.facebook.com/bodrumtohumdernegi – bodrumtohum@gmail.com

Kaynaklar Petrini, Carlo, «Gıda Toplulukları», Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar, der. Vandana Shiva, Sinek Sekiz Yayınevi, İstanbul, 2012 www.ankaradbb.wordpress.com - Ceyhan Temürcü DBB tanıtımı - Görseller www.gidatoplulukları.org www.toprakanaplatformu.wordpress.com Cem Birder, KOS yazısı www.ifoam.org/pgs

Teşekkürler..