BÖLÜM 12 Etkileme Güç ve Politika. BÖLÜM 12 Etkileme Güç ve Politika.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Kübra Yavuz Kübra Yerli
Advertisements

İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
MESLEKİ EĞİTİM.
Liderlik ve Örgütsel Adalet
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
YÖNETİM Toplum içinde yaşayan insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. İhtiyaçları karşılayacak olan mal ve hizmetlerin.
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Örgütsel Davranış BUS-275/276 Instructor: Erlan Bakiev, Ph.D.
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
Doç.Dr. İnayet Pehlivan AYDIN
İGEP İş Tasarımı ve Hedef Belirleme
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
ÜSTÜN YETENEKLİLER EĞİTİM MERKEZİ. Misyonumuz Hedef kitlesindeki öğrencilerden zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasiteleri veya özel akademik alanlarda.
KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin.
STRES & STRESLE BAŞA ÇIKMA
İGEP Performans Yönetimi
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Performans ölçme ve değerlendirme güz
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR?
Örgütsel Davranış Prof. Dr. Cem Tanova.
Yönetim Fonksiyonları
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Öğretim Yılı Bahar Dönemi
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
Kariyer Yönetimi Uygulamaları
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Lİderlİk * Liderlik, belirli şartlar altında kişisel ve grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere, bir kimsenin başkalarının faaliyetlerini etkilemesi ve yönlendirmesi.
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
m Şenol KORKMAZ m Ahmet YELKOVAN
ÖRGÜT SOSYOLOJİSİ ÖRGÜTLER.
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS
SPOR YÖNETİMİNE GİRİŞ.
Yönetimin Fonksiyonları Örgütleme Yöneltme (Liderlik)
Örgütsel Kariyer Planlaması
Yrd.Doç.Dr. Volkan Unutmaz. Sporda yönetimi meydana getiren unsurların kuruluş ve işleyiş biçimini inceleyen, bu unsurların en iyi şekilde sevk ve idaresi.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Kamu Yönetiminin Yapısal Görünümü ve Sorunları. Organizasyon Sorunları Sistem coğrafi ve örgütsel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Bunu aşmak.
Stratejik Pazarlama 2. Hafta
KARİYER GELİŞTİRME.
İŞGÖREN BULMA Örgütler organizasyondaki çeşitli işleri iyi anlarlarsa o pozisyonu dolduracak kaliteli çalışanları daha kolay bulabileceklerdir. Kapsamlı.
Tanımlar ETKİLEME; Bir bireyin başka birine belli bir eylemi yaptırma yeteneğidir. Genellikle ikna, arkadaş baskısı ya da itaat teknikleri gibi informal.
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMI ve GELİŞİMİ
YÖNETİM VE YÖNETİCİLİK
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
OKUL YÖNETİMİNDE DİNAMİKLER
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
NETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ NEO-KLASİK EKOL (DEVAM)
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
9- Rekabet Koşulları Açısında İşletme Tipleri- Piyasa çeşitleri
Performans Değerlemesi
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
KURUM KÜLTÜRÜ.
Canadian Tenth Edition
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

BÖLÜM 12 Etkileme Güç ve Politika

Etkileme, Güç ve Politikayı Tanımlama Başkalarının davranışını etkilemek için sosyal güçleri kullanabilme yeteneği. Güç Bir başkasını direncine rağmen belli bir eylem biçimine zorlamak için iş ilişkilerinin kullanılmasıdır.

Etkileme, Güç ve Politikayı Tanımlama Örgütsel Politika Kişisel amaçlar uğruna başkalarının davranışlarını etkilemek üzere tasarlanmış kişinin kendine hizmet eden eylemler.

Bir kişinin başkalarının gözündeki kişisel cazibesini artırarak Etkileme: Sosyal Kontrolün Kullanımı Göze Girme Bir kişinin başkalarının gözündeki kişisel cazibesini artırarak onları etkilemesi.

Güç: Örgütlerde Ana Bir Unsur GÜÇ KAYNAKLARI Örgütsel Güç Kişinin örgütteki pozisyonundan ve önemli kaynaklar üzerindeki kontrolden gelen güç. Bireysel Güç Belirli bir uzmanlık ya da liderlik yeteneği gibi örgüt için değerli olan kişisel özelliklerden gelen güç.

Örgütte bireyin sahip olduğu güç kaynakları. Güç: Örgütlerde Ana Bir Unsur GÜÇ KAYNAKLARI Güç Temelleri Örgütte bireyin sahip olduğu güç kaynakları. Zorlayıcı Güç Başkalarının davranışlarını etkilemek için cezanın ya da ceza tehdidinin kullanılması.

Güç: Örgütlerde Ana Bir Unsur GÜÇ KAYNAKLARI Örgütteki bir pozisyona bağlı hak ve yetkiler. Yasal Güç İşle ilgili bilgi ve becerilerden gelen güç. Uzmanlık Gücü Bir kişinin başkaları tarafından sevilme, sayılma ve beğenilmesinden gelen güç. Referans Gücü

Güçlerini birleştirmek için bir araya gelen bir grup insan. Güç: Örgütlerde Ana Bir Unsur ÖRGÜTLERDE GÜÇ DİNAMİKLERİ Koalisyon Güçlerini birleştirmek için bir araya gelen bir grup insan.

Güç: Örgütlerde Ana Bir Unsur ÖRGÜTLERDE GÜÇ DİNAMİKLERİ Güce Tepki Her uygulanan güze karşı öznenin bir güç oyunuyla karşılık verme eğilimini gösteren kavramdır.

Örgütsel Politika İşlevsel Politika ÖRGÜTSEL POLİTİKAYI TANIMLAMA İşlevsel Politika Örgüte amaçlarını gerçekleştirmede yardımı olan politik davranışlar. İşlevsiz Politika Örgütü amaçlarına ulaşma yeteneğinden uzaklaştıran politik davranışlar.

Örgütsel Politika ÖRGÜTSEL POLİTİKAYI TANIMLAMA

Örgütsel Politika ÇALIŞANLARIN ÖRGÜTSEL POLİTİKA ALGILAMALARI

Örgütsel Politika POLİTİK DAVRANIŞ TÜRLERİ Muhbirlik Bir çalışanın kendi şirketinin politika ve uygulamalarını şirket dışındaki kişilere eleştirdiği politik davranış.

Örgütsel Politika Güç ve kaynaklar için rekabet ÖRGÜTSEL POLİTİKANIN NEDENLERİ Güç ve kaynaklar için rekabet Subjektif performans değerlendirmeleri İş çıktılarının ölçümünde gecikme Yetersizliklerin telafisi İş birliği ve karşılıklı bağlılığın eksikliği Grup kararlarında artış

Örgütsel Güç ve Politikaya Durumsallık Yaklaşımı