Danışmanlık Modelleri Alan Uzmanlığı Modeli Hasta-Doktor Modeli Süreç Yönelimli Danışmanlık Modelleri * Sistem Danışmanlığı *

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETİK KARAR VERME.
Advertisements

İNSAN KAYNAKLARI Ayşegül Akdeniz.
Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
REHBERLİK SERVİSİ PANOSU
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
İNSAN KAYNAKLARI TEMİN VE SEÇİMİ
İşletmelerde Eğitim İhtiyacının Belirlenmesi
Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Öğrenen Kişi ve Bağlam Analizi
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
KARAR DESTEK SİSTEMLERİ - KDS DECISION SUPPORT SYSTEMS-DSS
Bir konuda bilgi edinmek ya da problemi çözmek için araştırma yaparız. Veri toplamak ve bu verileri yorumlamak araştırma sürecinin başında gelir.
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI UYGULAMALI DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
PROGRAM TASARIMI
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
Aykut MANDUZ Onur ARABACIOĞLU UZAKTAN EĞİTİM İlteriş KOCAEFE.
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
YAPIM KUŞAĞINI TANIYALIM.
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
Katılım ve Katılımcılık Süreci A.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
GÖRÜŞME AŞAMALARI.
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
Probleme Dayalı Öğrenme (Problem Based Learning)
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
AKRAN DANISMANLIGI Şenel KARAMAN Psikolog
PROBLEM ÇÖZME YAZILIMLARI
AYDIN ÇOCUK MAHKEMESİ İSMAİL ÇEKİN PEDAGOG
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
MEHMET TEKİNALP ANADOLU LİSESİ 11/E SINIFI
M ATEMATIK ÖĞRETIMINDE Ö ZEL EĞITIM. Destek Özel Eğitim Hizmetleri ve Hizmetler Kaynak Oda Eğitimi Sınıf içi yardım Özel Eğitim Danışmanlığı.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Mentör Öğretmenlik.
Rehberlik Servisi Tanıtımı
E ğ itimde Kalite nedir? *Kalite, ko ş ullara uygunluktur. *Kalite, ko ş ullara uygunluktur. *Kalite, ögrencilerin ihtiyaçlarıdır. *Kalite, amaçlara uygunluktur.
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Rehberlik kavramından ne anlıyorsunuz?
Bireyi Tanıma Teknikleri
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS)
BURDUR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇÖZÜM ODAKLI KISA SÜRELİ TERAPİ. Yrd. Doç. Dr. Özlem TAGAY
Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı Danışanın Hazır Oluşu Psikolojik Danışman Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı.
GİRİŞ.
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
BİREY MERKEZLİ TERAPİ.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
KARİYER GELİŞTİRME.
Sistem Analizi ve Tasarımı
Psikolojik Danışma Basamakları ve Becerileri
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
TANILAMA.
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
BÖLÜM 5 ÖĞRETMEN VE GÖREVLERİ 1. Amaçlarımız Bu bölümde, yasal ve toplumsal temellere bağlı olarak öğretmenin görevleri ve bu görevleri yerine getirebilme.
BÖLÜM 5 ÖĞRETMEN VE GÖREVLERİ. BÖLÜM 5 ÖĞRETMEN VE GÖREVLERİ.
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
Sunum transkripti:

Danışmanlık Modelleri Alan Uzmanlığı Modeli Hasta-Doktor Modeli Süreç Yönelimli Danışmanlık Modelleri * Sistem Danışmanlığı * Süreç Odaklı Uzman Danışmanlığı * İnsan İlişkilerine Dayalı Danışmanlık

Alan Uzmanlığı Modeli “Etkileme ve Satma Modeli” “Çözüm arayanlara çözümü getirecek kişilerin” olmasına dayanmaktadır. Danışman örgüte kurum politikası, ekonomi, üretim veya strateji gibi konularda bilgi sunar, örgüt de bu bilgiyi alır. Çözüm arayan bir kurum, bir grup veya bir takım yöneticisi veya grup lideri sorunun kaynağa ve zamana sahip olmadığı sonucuna vardığı durumlarda çözümü bulacak kişi olarak danışmanı görür.

Alan Uzmanlığı Modeli Bu yaklaşımın özünde danışanların sorun tanılamasını doğru bir şekilde yaptığı ancak çözüm bulamadığı varsayımı vardır. Danışmanlar bu sorunun çözümünde yansız, nesnel, teknik yeterliğe sahip, duygusal anlamda nötr, resmi, kendi çıkarlarını gözetmeyen ve yetkinliği yüksek olan bir uzman olarak değerlendirilirler. Bu yaklaşımda danışmanın görevi, görüşmeler veya anketlerle verileri toplamak ve bu verilerin analizini yapmaktır.

Alan Uzmanlığı Modeli Danışan problemini doğru bir şekilde tanımlamış ve gereksinimlerini belirlemiş olmalıdır, Danışan gereksinimlerini danışmana en ince ayrıntısına kadar ve doğru olarak bildirmelidir, Danışman problemin çözümü için üst düzey alan bilgisi ve uzmanlık düzeyine sahip olmalıdır, Danışan, getirilen çözüm önerilerinin uygulanması sonucu kuruma getireceği yükümlülükleri ve sonuçları gözden geçirmelidir. Getirilen çözüm önerisinin bilimselliği ve transferindeki gerçeklikleri analiz edilmesi gerekir. Danışman uzman olarak bütün bilgi ve becerilerini bu “sorunun” altından kalkmak için seferber etmekle yükümlüdür.

Hasta-Doktor Modeli Danışman hem problemin tanılama sürecinde hem de çözümleme sürecinde görevlendirilir. Yönetici bir rahatsızlığın varlığını sezmiş ama nerede olduğunu ve nelerin neden olduğunu anlayamamıştır. Danışman örgüte bir doktor gibi örgütün rahatsızlığını teşhis etmek ve olası “reçeteleri” yazmak üzere gelir. Bu modelde yönetim tüm yetki ve gücünü danışmana devretmektedir. Çünkü danışman bu modelde “rahatsızlığı” teşhis eder, terapi için gerekli “reçeteyi” verir ve müdahale ederek “hastalığı” iyileştirmek için reçeteyi uygular.

Hasta-Doktor Modeli Danışman bu modele göre derinlemesine görüşmeler yapar, anket ve psikolojik testler uygular ve analiz eder. Ancak sosyal bir sistem olan kurumdaki üyeler danışmana şüphe ile yaklaşabilir, bir sorun varsa da kendileri için olumsuz sonuçlanabileceği düşüncesi ile görüşme sorularına, test ve anketlere gerçekçi cevaplar yerine her şey “yolundaymış” izlenimi veren cevapları vermeyi tercih edebilmektedirler.

Süreç Yönelimli Danışmanlık Modelleri Süreç yönelimli danışmanlık modelleri danışmanlık sürecinin şekillendirilmesine ağırlık vermektedir. Süreç yönelimli danışmanlık danışana yapısal değişimi kendisinin gerçekleştirmesine yönelik destek vermeyi kapsamaktadır. Dışarıdan hiç bir şekilde yorum yapılmaz, danışanın öznel yorumları ile başa çıkmada, denetlemede ve gelişimi sağlamada destek verilir.

Süreç Yönelimli Danışmanlık Modelleri Sistem Danışmanlığı Süreç Odaklı Uzman Danışmanlığı İnsan İlişkilerine Dayalı Danışmanlık