5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NESİLLER BULUŞUYOR PROJESİ
Advertisements

OKULUMA GÜVENLİ GİDİYORUM PROJESİ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
OBEZİTE.
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
SAĞLIK.
WILL FUTURE TENSE ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI ZEYNEP BEKTAŞ.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
MAILAND. Proje Yeri: Maia, PortekizMaiaPortekiz Proje Ofisi: Studio DassStudio Dass Tasarım Ekibi: Studio DassStudio Dass Proje Yeri: Maia, PortekizMaiaPortekiz.
Eğitimde ____ ____ ____ ___ Yaklaşımlar Müge Çakır Yeni ___ Okulu __ Mart 2005.
Maddenin Değişimi.
Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları 1
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
ÇALIŞMA YAŞAMINDA ÖZEL RİSK GRUPLARI
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
4.1 GİRİŞ Manzaralar (landscapes) insanlar için önemlidir. Doğal çevre ile insan aktiviteleri arasındaki etkileşimin dinamik dışavurumu olarak günlük.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
ÖĞRENME AMAÇLARI Araştırma tasarımının ne olduğunu ve neden önemli olduğunu anlamak Araştırma tasarımındaki etik hassasiyet alanlarını kavramak.
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
ÖĞRENME AMAÇLARI Nicel ve nitel araştırma teknikleri arasındaki temel farklılıkları anlamak Gözlem tekniği yoluyla veri toplamanın avantaj ve.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
MESLEKİ ETİK ŞUBAT 2015 TOPLUMSAL YOZLAŞMA Mehmet ERDEM.
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
GİRİŞ.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
FARMAKOEPİDEMİYOLOJİ
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
DOĞAL MADDE VE YAPAY MADDE.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Risk faktörleri-koruyucu faktörler perspektifi
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
YAŞLANMA, YAŞLILIK PSİKOLOJİSİ VE PSİKOSOSYAL SONUÇLARI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Hazırlayan:Atahan Web
Sağlık Bilimleri Fakültesi
MÜZE EĞİTİMİ VE DÜNYADA MÜZE EĞİTİMİ UYGULAMALARI
EMPATİ-YARDIM ETME PROSOSYAL DAVRANIŞ
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
Neden kitap okuyoruz.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI ToplumSAL DEĞİŞME DOÇ
2018 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÇEVRE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ
EMPATİ-YARDIM ETME PROSOSYAL DAVRANIŞ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sanat dikey düzlemde (paradigmatik) gerçekleştirilen bir yaratıcılıktır, bir farklılıktır. Bu da güncel, herkesin söylediğinden, yaptığından farklı bir.
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını göstermek ya da ölçmek ihtiyacı hissetmemişlerdir.

5.2 SAĞLIK NEDİR VE NASIL ÖLÇÜLÜR? Batı toplumlarında sağlık geleneksel olarak ‘hastalıksız olma durumu’ olarak tanımlanmıştır. Bireyin ya da bir grubun sağlıklı olduğunu anlamak için bazı sağlık göstergelerinin (health indicators) ölçülmesi gerekir.

5.3 DOĞA NEDİR VE NASIL ÖLÇÜLÜR? Çevre psikolojisi içerisinde doğa, genel olarak doğal ortamlara ve bu ortamların ağaçlar, hayvanlar, bulutlar gibi doğal çevre ve özelliklerine geniş kategoride verilen addır.

5.4 DOĞA VE SAĞLIK İLİŞKİSİ

5.5 YEŞİL ALAN VE TOPLUMSAL SAĞLIK Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda (epidemiological studies) doğa ve sağlık arasındaki bağlantı, oturduğu yerin yakınlarında daha çok zaman geçiren emekliler, ev kadınları, yaşlılar ya da düşük gelir gruplarında daha kuvvetli bulunmuştur.

5.6 DOĞA VE SAĞLIĞI İLİŞKİLENDİREN MEKANİZMALAR

DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Doğa ve sağlık arasındaki ilişkiyi ampirik olarak doğrulamak neden önemlidir? 2. Biyomedikal/patojenik ve biyopsikososyal/salutojenik sağlık yaklaşımları arasındaki temel fark nedir? 3. Sağlık eşitsizlikleri nelerdir ve yeşil alan bu eşitsizlikleri nasıl azaltabilir? 4. Sağlık ve doğa arasındaki olumlu ilişki nasıl açıklanabilir? Doğanın sağlık faydalarını açıklamakta kullanılan mekanizmaları belirtiniz? 5. Doğa ve fiziksel aktivite arasındaki ilişki hakkında ne bilinmektedir?

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.