Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME"— Sunum transkripti:

1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖZCAN PALAVAN

2

3

4 ÖLÇME KAVRAMI Ölçme; herhangi bir niteliği gözlemek ve gözlem sonucunu sayılarla yada başka sembollerle ifade etmektir.

5 ÖRNEKLER -Bir kumaşın boyunun cetvel ile ölçülmesi
-Bir odanın boyunun bir ip ile ölçülmesi -Bir kova suyun sıcaklığının termometre ile ölçülmesi -Bir çocuğun zekasının renkli küpler ile ölçülmesi

6 3 TÜR ÖLÇME YÖNTEMİ VARDIR
1. Doğrudan Ölçme Ölçülen nitelik ile ölçmede kullanılan aracın niteliği aynı ise bu tür ölçmelere doğrudan ölçme denir. Örneğin: Bir bahçenin enini metre ile ölçmek, bir kütleyi terazi ile ölçmek, öğrencileri boy sırasına dizmek gibi…

7 2. Dolaylı Ölçme Ölçülen özellik ile ölçmede kullanılan aracın özelliği birbirinden farklı ise bu tür ölçmelere dolaylı ölçme denir. Örneğin, sıcaklık ve zeka-başarı doğrudan değil dolaylı olarak ölçülür.

8 3. Türetilmiş Ölçme Bazı durumlarda ölçmek istediğimiz özellik, bir araç yardımıyla ölçülemez ve başka ölçme işlemlerine ihtiyaç duyulur Örneğin, üçgen alanını ölçmek için bir araç yoktur. AMA Taban alanı x yükseklik ile bulabiliriz.

9 ÖLÇMEDE BİRİM ÖLÇÜLECEK ÖZELLİĞİN ÖLÇME STANDARDIDIR. İKİ TÜRÜ VARDIR
1. DOĞAL BİRİM: BİR DEĞİŞENİN HANGİ NİTELİĞİNE YA DA MİKTARINA BİR BİRİM DENLECEĞİ TANIMLANMAMIŞ BİRİMLERDİR. SINIFTA SIFIR ÖĞRENCİ VAR DERSEK BU YOKLUKTUR.

10 2. TANIMLANMIŞ BİRİM: DEĞİŞKENİN NE KADARLIK MİKTARINA BİR BİRİM DENİLECEĞİ UZMANLAR TANIMLANMIŞ BİRİMLERDİR. SAAT, KİLO, SICAKLIK GİBİ ÖZELLİKLERİ ÖLÇEN ARAÇLARDA YER ALAN BİRİMLER UZMANLARCA BELİRLENİR. ÖRNEĞİN, SICAKLIK ÖLÇÜMÜ YAPARKEN SANTİGRAD YA DA FAHRENHEIT KULL.

11 BİRİMİN 3 TEMEL ÖZELLİĞİ VARDIR
HER ARALIK (ÖRNEK CM) BİRBİRİNE EŞİTTİR 1.EŞİTLİK AĞIRLIK KİLOGRAM İLE ÖLÇÜLÜR. 2. GENELLİK YOLLARIN UZUNLUĞUNU ÖLÇERKEN KM KULLANILIR. TERZİ MEZURASI DEĞİL. 3. KULLANIŞLIK

12 ÖLÇME HATALARI Ölçülen nesnenin gerçek değeri ile gözlem ya da ölçme sonucunda elde edilen değer arasındaki farka “ÖLÇME HATASI”denir. Eğitimdeki ölçmelerin genellikle dolaylı olması, eğitimdeki ölçme sonuçlarında daha çok hata çıkmasına neden olabilmektedir.

13 HATA TÜRLERİ 1. Sabit Hata 2. Sistematik Hata
Ölçüm aracındaki bir hatanın tüm ölçümleri aynı şekilde etkilemesi (cetveldeki bir santimlik kısalık) 2. Sistematik Hata Miktarı; ölçülen büyüklüğe, ölçme koşullarına ve ölçmeciye bağlı olarak değişen hatalar (yazı güzelliğinin tarih sınav puanını etkilemesi) 3. Tesadüfi (Rasgele) Hata Kaynakları, miktarı ve yönü önceden bilinemeyen hatalar

14 HATA KAYNAKLARI Ölçmeyi yapan kişiden kaynaklanan hatalar.
Ölçme aracından kaynaklanan hatalar. Ölçmenin yapıldığı ortamdan kaynaklanan hatalar. Ölçülen özellikten kaynaklanan hatalar. Ölçmenin yönteminden kaynaklanan hatalar.


"ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları