Dr. Şadan ÖZDEN (TA4ASO) Fizik Bölümü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. KADEME E ANTRENÖRLÜĞÜ İÇİN
Advertisements

HAYIR HAYIR HAYIR Staj Yeri Buldun mu? EVET EVET
Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği
ADAY ÖĞRENCİ BAŞVURU BELGELERİNİN HAZIRLANMASI Adet Aday Öğrenci Başvuru Formu (Duyurular Bölümündeki linkten indirebilirsiniz) 2- 2 Adet Transkript.
SINAV VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ
Erasmus Koordinatörler Toplantısına Hoşgeldiniz
ORTAK 9. SINIF DURUMU Tüm Ortaöğretim kurumları 9. sınıflarında okutulan dersler ortaktır. 9. sınıf öğrencileri Eğitim Öğretim yılı sonunda başarı durumuna.
RADYO AMATÖRLÜĞÜ (Amatör Telsizcilik)
AFETLERDE HABERLEŞME Erhan ERBAŞ TA2DJ Leonardo RAGNO TA1FR
AMATÖR TELSİZCİLİK. AMATÖRLÜK NEDİR? ➔ Amatör telsizcilik, haberleşme elektroniğine meraklı kişilerin bir hobisidir. ➔ Amatörlük işin kalitesini değil.
Yusuf izzet Gökçe İlkokulu Müdürlüğü
Haberleşme ve Amatör Radyoculuk Topluluğu HÜ-HAM Hedeflenen Projeler.
DENETÇİ İŞE BAŞLAMA. Bakanlığımızın Tarih ve 1315 sayılı yazısına istinaden denetçi, kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elamanlarının yapı.
Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Konak Şube Başkanlığı.
AFET VE ACİL DURUM HABERLEŞME HİZMET GRUBU
SODES BİS SİSTEMİ.
9. SINIFLARIN DİKKATİNE.
TÜRK CUMHURİYETLERİ İLE TÜRK VE AKRABA TOPLULUKLARI SINAVI (TCS)
Adres:Fevzipaşa Cad. Tlf: Elektronik Ağ:erzincan.meb.gov.trTwitter:erzincanmem.
9. SINIFLARIN ALAN SEÇİMİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
MEB tarafından açıklanan YENİ SINAV SİSTEMİ Eğitim-öğretim yılında,  8.Sınıf öğrencilerine Kasım ve Nisan ayının sonunda, 6 dersten Merkezi.
Nizip Rehberlik ve Arastırma Merkezi – Rehberlik Hizmetleri Bölümü Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları.
ANADOLU TEKNİK PROGRAMI (ATP) / ANADOLU MESLEK PROGRAMLARINDA (AMP) ALANA GEÇİŞ, TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU.
Mehmet ÖZDEMİR Rehber Öğretmen. Bize neler söylendi? Biz neler söylüyoruz? “Meslek seçimi çok önemlidir..” “Bu karar bütün hayatını etkiler..” “Yaşamda.
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
1. SINAV İTİRAZLARI. 2 MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesinin Sınav itirazları konulu 20. maddesi; Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen,
MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği RG Değişiklik Sayı Tarih
HAZIRLAYAN NURGÜL İZMİRLİ REHBER ÖĞRETMEN VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
KİLİMLİ CUMHURİYET ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ 2013 ORTAK SINAV UYGULAMALARI.
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI. Mevlana Değişim Programı, Türkiye’de yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG)
Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği. Sınavlar: Bir dersin yarıyıl sonu veya yılsonu sınavına girebilmeniz için; a) O derse kaydınızı yaptırmış olmanız,
BİLSEM TANILAMA SÜRECİ
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ
ÖĞRENCİ YEMEK BURSU İŞLEMLERİ İŞ AKIŞ SÜRECİ
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015/2016 BAHAR DÖNEMİ PROGRAMLARI.
ŞEHİT ORHAN DURUKAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Bilişim Teknolojileri Alanı.
Bandırma Rehberlik ve Araştırma Merkezi
 5, 6, 7 inci sınıflara yönelik olarak Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı, 28 Mayıs 2016 tarihinde Türkiye saatiyle saat 10.00’da yapılacaktır.
Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) Sistemi.
Sunum : Uzm. Hanifi POLAT. Öğrenciler aşağıdaki belgeleri hazırlar : Öğrenci Başvuru Formu (2 Adet) Öğrenci Başvuru Formu Öğrenim Protokolü (3 Adet) Öğrenim.
T.C. HALİLİYE KAYMAKAMLIĞI Profilo İlkokulu Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU.
T.C. HALİLİYE KAYMAKAMLIĞI Profilo İlkokulu Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU.
Şükran Sinangil Psikolojik Danışman Yasemin Karakaya Ortaokulu 2013.
(ÖSYS) KILAVUZU. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri 6-20 OCAK 2016 ÜCRET ÖDEME İÇİN SON GÜN, 21 OCAK 2016.
DERS KAYIT SUNUMU Üniversitemize yeni kaydolmuş ve ilk defa ders kaydı yapacak olan öğrenciler için ders kayıt sunumu.
ÖĞRENCİ İŞLERİ SIKÇA SORULAN SORULAR
ULUSLARARASI AFET VE ACİL TIP KONGRESİ 2016
Erasmus+ ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ
HAVA HARP OKULUNA NASIL GİRİLİR?
Staj Bilgilendirme 2017 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
Erasmus+ ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
FATMA CAN REHBERLİK SERVİSİ
STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
STAJ NEDİR? Öğrencilere, belli zaman dilimi ve süreler içinde öğrenim gördükleri meslek ile ilgili işyerlerindeki uygulamalarla karşı karşıya gelmelerini.
Kayıtta kullandığınız mail adresine gelen bilgileri giriniz E-Posta:
DENİZ HARP OKULUNA NASIL GİRİLİR?
KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRILMASI İŞLEMLERİ İŞ AKIŞ SÜRECİ
ÖDÜLLÜ KİTAP OKUMA YARIŞMASI
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI SUNUMU
REHBERLİK YÖNETMELİK-2
BİLİM SANAT MERKEZİ TANILAMA SÜRECİ
Staj Bilgilendirme 2018 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
RADYO AMATÖRLÜĞÜ (Amatör Telsizcilik) Hazırlayan Emin ÖZER ( TB8COE )
BİLİM SANAT MERKEZİ TANILAMA SÜRECİ
İÇERİK Giriş Parçalı Geçiş Sistemi
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİNE YURT DIŞINDAN BAŞVURU YAPACAK ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN BAŞVURU İŞLEMLERİ.
Sunum transkripti:

Dr. Şadan ÖZDEN (TA4ASO) Fizik Bölümü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AMATÖR TELSİZCİLİK Dr. Şadan ÖZDEN (TA4ASO) Fizik Bölümü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Amatör Telsizcilik Nedir ? Herhangi bir menfaat gözetmeksizin ve beklemeksizin kendilerine ayrılmış frekans bandlarında haberleşme yapan kimseye ”amatör telsizci”, bu hobiye de ”amatör telsizcilik” denilir. Amatör telsizciler "radyo amatörü" olarak da adlandırılmaktadırlar. Amatör telsizciliğin başlangıcı 19. yüzyılın sonlarına dayanmakla birlikte günümüzde bilinen şekliyle 20. yüz yıl başlarında yaygınlaşmaya başlamış ve 1909 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde’ki amatör telsizcileri gösteren ilk kitap “The First Annual Official Wireless Blue Book of the Wireless Association of America” yayınlanmıştır. International Amateur Radio Union (IARU)’ya göre dünya üzerinde günümüzde lisanslı 2,6 milyon amatör radyo operatörü bulunmaktadır.

Dünyada ülkelere göre amatör telsizci belgesine sahip olan kişi sayısı Ülkemiz için bu sayı 9000 - 10000 civarındadır. 5 Nisan 1983’de 2813 sayılı Telsiz kanunun kabulü.

Nasıl Amatör telsizci olabiliriz ? Amatör telsizci olmak için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sınavlara girmek ve başarılı olmak gerekmektedir. Sınavlar her yıl Mayıs ve Kasım aylarında yapılmaktadır. Amatör Telsizcilik Sınavının yer ve zamanı sınav tarihinden en az 30 gün önce KEGM’nün internet sayfasından duyurulmaktadır. Amatör telsizcilik sınavı için başvuruda bulunacakların on iki yaşından büyük ve temyiz kudretine sahip olması zorunludur.   Sınav giriş ücretini yatıranlar amatör telsizcilik sınav başvurularını KEGM web sayfasından elektronik ortamda yapabilecekleri gibi web sayfasından edinebilecekleri başvuru formlarını doldurarak şahsen veya posta yoluyla yapabilir.   Sınav giriş ücretinde KEGM’ce Yönetim Kurulu kararı ile öğrenci ve engelliler için %50’ye kadar indirim yapılabilir. Şehit eş ve çocukları ile gazi, eş ve çocukları sınav ücretinden muaftır. Başvuruların değerlendirilmesi neticesinde sınava girme hakkı kazanan adaylara sınav giriş belgesi verilir ve sınava girme hakkı kazanan adayların listesi KEGM web sayfasında ilan edilir. Kabul edilmeyen başvurular gerekçeleri ile müracaatçılara bildirilir.

Amatör Telsizciler belge sınıfına göre A, B ve C sınıfı olarak üçe ayrılır.   A sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz istasyonları’nın Tablo-1’inde belirtilen tüm frekans bantlarında, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar,   B sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz istasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirtilen frekans bantların, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar.   C sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirlenen Spektrumun bir bölümüne düşük güç seviyelerinde kısıtlı erişimi sağlar  Sınavda A ve B sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 75 puan alanlar A sınıfı, 60-74 arası puan alanlar B sınıfı; C sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 60 puan alan adaylar C sınıfı amatör telsizcilik belgesi almaya hak kazanırlar.

Sınav çoktan seçmeli elli sorudan oluşur ve tek oturumda yapılır. Engelli adaylar için sınav komisyonu gerekli önlemleri alır. Kopya çektiği tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılır ve bir sonraki sınav başvurusu kabul edilmez.  Haberleşme, elektrik, elektronik ve fizik dallarından birinde en az lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş olan adaylar, teknik konulardan sınava tabi tutulmazlar.     Amatör telsizcilik sınavında başarılı olan ve sınavdan sonra en geç bir yıl içerisinde;  1) T.C. kimlik numarası, sabıka kaydının olmadığı beyanını içeren yazılı başvuru, 2) Son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf,  3) Amatör telsizcilik belgesi ücretinin ödendiğine dair belgenin aslı veya fotokopisi,  4) 18 yaşından küçük olanlarda veli ya da vasi oluru, İle başvuruda bulunanlara amatör telsizcilik belgesi verilir. Eksik belgelerle yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz. 

T A 4 ASO Amatör Telsizci Belgesi Çağrı İşareti Son Ek Bölge Numarası Belge Sınıfı Ülke Kodu

Çağrı İşareti Verilme Kuralları (1)Ön ek; TA, TB, TC veya YM harf grubundan; a) A sınıfı amatör telsizcilik belgesine sahip gerçek kişilere TA, b) B ve C sınıfı amatör telsizcilik belgesine sahip gerçek kişilere TB, c) Amatör telsizciler veya org. tarafından; yarışma, özel günler, kutlama v.s. TC, ç) Analog veya dijital aktarıcılar ile röle istasyonlarına YM, ön eki (2) Bölge numarası; çağrı işaretinin üçüncü karakteri (3) Son ek; bölge no’dan sonra gelen en az bir, en çok üç harften oluşur a) Amatör telsiz derneklerine, ilk harfi K olan ve en az iki en fazla üçlü harf b) Eğitim ve öğretim kurumlarına, ilk harfi X olan ve en az iki en fazla üçlü harf c) Afet ve acil durum h. görev alan kuruluşlara, ilk harfi E olan ve en az iki en fazla üçlü harf ç) İzcilik kuruluşlarına, ilk harfi S olan ve en az iki en fazla üçlü harf grubundan d) Araştırma kurumlarına, ilk harfi R olan ve en az iki en fazla üçlü harf e) Bunlar dışında kalan organizasyonlara ilk harfi V olan ve en az iki en fazla üçlü harf grubundan oluşan son ek tahsis edilir.

Fonetik Alfabe

Amatör Telsiz İstasyonu

Frekans Spektrumu

Modülasyon Türleri Genlik Modülasyonu (AM) Tek Yan Bant Genlik modülasyonu (SSB) Frekans Modülasyonu (FM) Mors (CW) Frekans Kaydırmalı Anahtarlama (FSK) Faz Kaydırmalı Anahtarlama (PSK)

Yayılım (Propagasyon)

VHF – UHF Telsizler 2m Bandı : 144 – 146 MHz 70cm Bandı: 430 – 460 MHz

Röleler

Kısa Dalga Telsizler HF - 1,8 MHz – 28 MHz arası

QRP Cihazlar 5W ve altında çıkış gücüne sahip

Antenler

Phone – Ses Haberleşmesi

CW - Mors

Dijital Modlar PSK, MFSK, RTTY, HELL, JT65, JT9, PACTOR THROB, OLIVIA, CONTESTIA, HAM DRM, ROS, WSPR, DOMINO,

SSTV

Uydu Haberleşmesi

Görüşme Kayıtları (LOG)

Görüşme Teyitleri (QSL)

Ödüller & Sertifikalar (DXCC, WPX, WAC v.s.)

Kulüpler & Sosyal Ortam

Teknik & Kendin Yap

Yarışmalar (Contest)

Afet – Acil Durum Haberleşmesi

Konum Belirleme (APRS v.s.) APRS (Automatic Packet Reporting System )

İnternet Tabanlı Servisler, Mesajlaşma (Echolink, e-mail v.s.)

Ünlü Amatör Telsizciler

KAYNAKLAR http://www.trac.org.tr ANTRAK Amatör Telsizcilik Sınav Kılavuzu ve Başvuru Kitabı http://www.tamsat.org.tr/tr http://tr.wikipedia.org/ www.google.com www.arl.org www.darc.de www.qrz.com

TEŞEKKÜRLER 73…