Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Konak Şube Başkanlığı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Konak Şube Başkanlığı."— Sunum transkripti:

1 Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Konak Şube Başkanlığı

2 İsa Tuğrul SAYGIN Şube Başkanı

3 AFET HABERLEŞMELERİNDE AMATOR TELSİZCİLER

4 TAKDİM PLANI Yasal dayanaklar Radyo Amatörlerinin organizasyonu
Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Haberleşme Kolaylıkları Afet ve Acil Durum Yönetiminde Telsiz Haberleşmesinin Değerlendirilmesi

5 Yasal Dayanaklar

6 Yasal dayanak 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu 43 nci Md. ( ) 27482 Sayılı Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yön. 03 Şubat 2010 Sivil Sav. Gnl. Md.lüğü ve TRAC arasında tarihinde imzalanan protokol. TRAC,  Bakanlar Kurulu'nun tarih ve 91/1741 sayılı kararı ile “kamu yararına çalışan dernek” statüsü

7 Acil durum ve afet haberleşmesi:
Yasal dayanak Acil durum ve afet haberleşmesi: (27482 Sayılı Amatör Telsizcilik Sınav ve Belg. Yön ) Amatör telsizcilerin afet, beklenmedik olaylar ya da can ve mal emniyeti, milli güvenlik ile ilgili durumlarla bunların tatbikatlarında olağanüstü hal ve acil durum haberleşmesinde görevli kuruluşlara yardımcı olmak üzere ilgili birimlerle veya kendi aralarında yaptıkları telsiz haberleşmesidir.

8 Afet ve acil durum haberleşme operatörü:
Yasal dayanak Afet ve acil durum haberleşme operatörü: (27482 Sayılı Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yön. 03 Şubat 2010) Afet ve acil durum yönetiminde görev alan ilgili kuruluş akreditasyonu ile gönüllülük esasına dayalı olarak afet ve acil durum haberleşmesinde yer alan amatör telsizci.

9 Radyo Amatörlerinin Organizasyonu

10 Organizasyon Ülkemizde yaklaşık 5 bin civarı oldukları tahmin edilen radyo amatörlerinin birçoğu pasif konumdadır. Ülke çapında 50 civarında şubesi ile TRAC derneği Radyo Amatörlerine ait diğer dernekler. (Tek veya 2 şubeli) Bağımsız çalışan amatör radyocular.

11 Haberleşme Kolaylıkları

12 Haberleşme Kolaylıkları
Telsiz cihazları ile haberleşme HF Haberleşme Sistemleri VHF-UHF Haberleşme Sistemleri Bilgisayar destekli telsiz sistemleri ile haberleşme Echo Link Sistemleri APRS Sistemleri Yer Dalgaları Gök Dalgaları Direk Dalgalar

13 Telsiz cihazları ile haberleşme
HF Cihazlar Amatör Telsizcilere tahsis edilen 0-30 MHZ frekanslarda SSB, CW ve diğer digital Modlarda Uzak mesafe haberleşmesi sağlanmaktadır.

14 Telsiz cihazları ile haberleşme
VHF-UHF cihazlar Kısa mesafe haberleşme amacıyla kullanılan, aktarıcılar (Röle) aracılığı ile iletişim alanı genişletilmeye çalışılan sistemlerdir.

15 Bilgisayar Destekli Haberleşme Sistemleri
Echo-Link Sistemleri VOIP (Voice-over-Internet Protocol) teknolojisini kullanan bir yazılımdır. Kısaca VOIP, ses trafiğinin paket anahtarlamalı IP ağı üzerinde iki yönlü taşınmasına anlamına geliyor.

16 Bilgisayar Destekli Haberleşme Sistemleri
Echo-Link Sistemleri

17 Bilgisayar Destekli Haberleşme Sistemleri
APRS Sistemleri Otomatik Mevki Bildirim Sistemi diye tercüme edilebilir. Temel olarak Amatör telsiz vasıtasıyla bulunulan yerin bildirilmesi ve o anda ne yapıldığının ikonlarla belirtilmesidir. Genellikle VHF frekansı kullanılır, ancak HF bandından da APRS sinyalleri yayımlanmaktadır. APRS Sisteminde yaygın olarak VHF bandında Avrupa: , Amerika: MHz frekansları kullanılır. 

18 Şube Cihaz Durumları S/N CİHAZ ADI CİHAZ MODEL ÇIKIŞ GÜCÜ MİKTAR
TAHSİSİ PLANLANAN YER 1 HF SSB Sabit Telsiz ICOM-718 100w İl Kriz Ynt.Mrk. 2 HF SSB Mobil Telsiz ICOM 706 MK-II Mobil Araç 3 VHF,UHF Sabit Telsiz YAESU FT-8900R 50W 4 VHF ,UHF Mobil Telsiz MUHTELİF 5 UHF Aktarıcı ( Röle) EL YAPIMI 25w 6 VHF Aktarıcı (Röle)

19 Cihaz Durumları Sabit /Mobil İstasyon sahibi TRAC üyeleri Sabit /Mobil İstasyon sahibi diğer amatör telsizciler Bilgi birikimlerini ve ekipmanlarını her zaman kamuya hizmet edebilecek şekilde hazır tutmaktadırlar.

20 Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ve
Amatör Telsizciler

21 AADYM Organizasyonunda Amatör Telsizciler
Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Haberleşme Hizmetleri birimine bağlı olarak çalışırlar. Uzak Mesafe Haberleşmesi için HF İstasyonu aktif eder. VHF-UHF Telsiz haberleşme sistemlerini kurar ve çalıştırır. İnternet destekli sistemlerden yararlanır. Echolink vb.

22 AADYM Organizasyonunda Amatör Telsizciler
Uzak Mesafe Haberleşmesi için HF İstasyonu: Yurt içi AFAD merkez, Bakanlıklar arası haberleşme AFAD Ortak çevrimlerine katılım. Yurtdışı yardım kuruluşları ile haberleşme

23 AADYM Organizasyonunda Amatör Telsizciler
Kısa Mesafe Haberleşmesi için VHF-UHF İstasyonu: İlçe AADYM, sahadaki görevliler Diğer yardım kuruluşları STK.lar

24 Afet ve Acil Durum Yönetiminde Telsiz Haberleşmesinin Değerlendirilmesi

25 AADYM Telsiz Haberleşmesinin Yararları
Mobil ve elektrik şebekesinden bağımsız çalışabilme Olası bir afet anında şehir merkezinin dışında kurulacak bir kriz merkezinin hemen bütün haberleşme ihtiyacını telsiz ile sağlamak mümkündür. Aynı anda çok kişi tarafından dinlenebilme. Bu sayede koordinasyon haberleşmesi için ideal alternatiflerden birini oluşturur. gizlilik gerektiren konular için bir dezavantaj

26 AADYM Telsiz Haberleşmesinin Geliştirilmesi
Radyo amatörlerinin ortak tatbikat yapması Görevli listelerinin güncel tutulması Çevre il radyo amatörleri ile ortak çalışmalar Eğitim Çalışmaları

27 73! Teşekkürler. TRAC Konak Şube Başkanlığı


"Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Konak Şube Başkanlığı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları