Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Zararlı / Yararlı Cemiyetler
Advertisements

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
GENELGELER VE KONGRELER
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET ANLAYIŞI
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
Yeni Osmanlılar Fuat Paşa ve Ali Paşa Süveyş Kanalı’nın Açılması(1869) İngiltere ve Fransa için Mısır’ın önemi.
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ.
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN I. DÜNYA SAVAŞINA GİRİŞİ
TANZİMAT DÖNEMİ.
Bağımsızlık Savaşı
ÖNCÜ GAZETELER Takvim-i Vakayi II. Mahmut tarafından,
TANZİMAT VE ISLAHAT FERMANLARI
Tanzimat ve Islahat Fermanları
I.Dünya Savaşı Öncesi ve Savaş Dönemi Sorular
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
ULS1040 Türk Sİyasal HayatI - I
TÜRK MODERNLEŞME TARİHİ
I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DÜNYANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ
AİT Ders - Çalışma Soruları
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
TC İNKİLAP TARİH.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
NAMIK KEMAL.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
XIX. Yy Sonu ve XX. Yy Başında Osmanlı Devletinde Fikir Hareketleri
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
GÜZ-VII: OSMANLI DEVLETİ’NDE YENİLEŞME HAREKETLERİ Tanzimat Dönemi İngilizlerden yardım istiyoruz, iki şart: 1- Balta Limanı Ticaret Anlaşması (1838) Osmanlı.
19. Yüzyılın Sonlarında Osmanlı Devleti 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde Osmanlı sınırları içinde.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal’in Şehirleri
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI (19 MAYIS 1919)
2.Ünite Milli uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler
I.BALKAN SAVAŞI.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
TANZİMAT FERMANI (3 KASIM 1839)
Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler – Milli Cemiyetler
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908.
TANZ İ MAT FERMANI. TANZ İ MAT NED İ R ?  Tanzimat kelimesi “düzenleme” anlamına gelmektedir.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU=TANZİMAT FERMANI KONU=TANZİMAT FERMANI HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
OSMANLı DEVLETININ SON DÖNEMLERINDEKI FIKIR AKıMLARı VE BU AKıMLARıN ÖNCÜLERININ ESERLERI.
Sunum transkripti:

Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlanmasını savunan siyasi görüştür. Osmanlıcılık, Osmanlı İmparatorluğu içindeki bütün ulusları ve unsurları Osmanlılık ruhu içinde birleştirmeyi amaçlayan bir fikir akımıdır.

Osmanlıcılık ideolojisinin ortaya çıkışının ilk belirtileri 2. Mahmut dönemi Tanzimat Fermanı (1939) Islahat Fermanı (1956) Koca Mustafa Reşit Paşa Islahat Fermanını hazırladı

Osmanlıcılık İdeolojisinin Fiilen Toplumda Ortaya Çıkışı: Genç Osmanlılar Cemiyeti Genç Osmanlılar Cemiyeti 1865 yılında kurulmuştur. Suphi Paşazade Ayetullah, Ahmet Beyzade Mehmet, Yusuf Paşazade Hacı Nuri,İskender Beyzade gibi isimler cemiyetin ilk kurucularıdır. Daha sonra Namık Kemal, Şinasi ve Ziya Paşa da bu cemiyete katılmışlar ve cemiyetin öncüleri olmuşlardır

Osmanlıcılık ideolojisi toplumda nasıl gelişiyordu? Genç Osmanlılar, halka hizmet etmek, halk tarafından anlaşılmak ve halka hitap etmek için basın ve gazete yoluyla görüşlerini halka iletmeye çalışıyorlardı. Tasvir-i Efkar, Tercüman-ı Ahval, Muhbir ve Hürriyet gibi gazetelerde devletin parçalanmasını önlemek için İttihat-ı Anasır (unsurların birliği) politikasını yaymak istediler. ZİYA PAŞA paş

Osmanlıcılık ideolojisi ortaya çıkmadan önceki siyasi ortam İç politikada siyasi istikrarsızlık : Sürekli değişen sadrazamlar Tüm uluslarda meydana çıkan milliyetçilik akımı Rusların desteği ile etkili ola Pan-slavizm akımı Askeri başarısızlıklar Dış borç: Duyun-u Umumiye Siyasi yalnızlık : İngiltere’nin artık Osmanlı’yı Rusya’ya karşı korumaması

Osmanlıcılık İdeolojisinin Uygulamadaki Siyasi Etkileri Kanun-u Esasinin kabulu (23 Aralık 1876) Meclis-i Mebusanın açılması (20 Mart 1877) (Meşrutiyet yönetimi,ilk anayasa, ilk meclis)

Osmanlı İçindeki Etnik Unsurların I Osmanlı İçindeki Etnik Unsurların I. Meşrutiyet’in İlanı Hususundaki Tutumları Müslüman kesim (Olumlu) Gayri Müslümanlar: Rum, Ermeni, Yahudi (Olumsuz) Müslüman ama kendine has milliyetçi : Arnavutlar (Önce kararsız sonra Olumsuz)

II. Meşrutiyet döneminde Osmanlıcılık Fikrinin Siyasi Etkileri Kısa süren dostluk ortamı Balkanlar’daki kanlı çetelerin ayaklanmaları Bulgaristan’ın bağımsızlığını ilan edişi Adana’da Ermenilerin Türklere karşı tecavüzleri, katliamları (14 Nisan 1909)

II. Abdulhamit’in Meşrutiyet ilanı ve Osmanlıcılık ideolojisi hususundaki tutumu Meclis-i Mebusanın hükümete karşı sert eleştirileri Osmanlı – Rus savaşı ve Balkanlar’da müslümanlara karşı yapılan zulümler ve müslüman halkın tepkisi II. Abdulhamit’in Meclis-i Mebusanı kapatması Osmanlıcılık akımının yerini İslamcılık akımının alması

I. Dünya Savaşı sonrası Osmanlıcılık Fikrinin Siyasi Etkileri Yönetime geçen İttihad ve Terakki partisi mensuplarının Türkçülük hatta Turancılığı ilke edinmeleriyle Osmanlıcılık fikrinin rafa kaldırılması İttihad ve Terakki mensuplarının Turancılık fikrinin I. Dünya savaşı yenilgisi sonucu yok olması ve onlara muhalefet olan kesimleri tekrar Osmancılık fikrini canlandırması Hürriyet ve İtilaf Fırkası

Osmanlıcılık İdeolojisinin Etkisini Yitirmesi Hürriyet ve Îtilâf Fırkası 1919’da yapılan Meclis-i Mebûsân seçimine katılmamıştır. Anadolu’daki millî mücâdele hareketlerine karşı çıkan Hürriyet ve Îtilâf Fırkası ve savunduğu Osmanlıcılık ideolojisinin siyasi etkisi, bu milli mücadele hareketinin başarıya ulaşması üzerine kendiliğinden ortadan kalkmıştır.