SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORGANLARIMIZ VE GÖREVLERİ.
Advertisements

SOLUNUM SİSTEMİ.
Besin nedir?.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Erkek Üreme Sistemi -
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
MENOPOZ VE BESLENME.
Beslenme ve Performansa Etkisi
7. SINIF 1. ÜNİTE ÇALIŞMA KİTABI ETKİNLİKLERİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kan ve Bağışıklık Sistemi -
BESLENMEYLE İLİŞKİLİ DAVRANIŞLAR VE YEME BOZUKLUKLARI
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BOŞALTIM VE BOŞALTIM SİSTEMİ NE DEMEKTİR?
BESLENME VE DİYET UZMANI
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
ŞOK DOLAŞIM SİSTEMİ, KANIN TÜM HÜCRE VE DOKULARA ULAŞMASINI SAĞLAR. BU SİSTEM SAYESİNDE HER HÜCREYE OKSİJEN VE BESİN MADDESİ TAŞINIR VE HÜCRELERDEN METABOLİK.
FAYDALI BESİNLER.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim
S OLUNUM SISTEMI ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU GÜRKAN AKKAŞ 6/C MEHMET YAZICI ÖMER GÜNEŞ.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Sevdiğimiz sebze ve meyveler
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
SIVI-ELEKTROLİT BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİ
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
BÖLÜM-2: ŞİŞMANLIK, KİLO KONTROLÜ YAŞAM BOYU /HERKES İÇİN
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Boşaltım Sistemi.
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
SPORCU BESLENMESİ.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
SU Su; temel vazgeçilmez ve benzersiz bir besin ögesidir. Suyun vücuttaki önemli görevleri şunlardır: Tükürük ve mide sıvısı içerisinde yiyeceklerin.
SPORCU İÇECEKLERİ Spor içecekleri; sporcunun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerle birlikte karbonhidrat da sağlayan, antrenman öncesi ve sonrası ile yarışma.
İNSAN VÜCUDU.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Ozon Terapisi Yararları Nelerdir?
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Sunum transkripti:

SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ BÜKE ORCAN B120112042 ZEYNEP SENA SARIKURT B120112060 İBRAHİM BERBEROĞLU G100112060 UMUT ÖZTÜRK B120112104

SU Su; dünyada bol miktarda bulunan ve yaşam için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir bileşiktir.  Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalgaboylarındam ışığı hafifçe emmesi nedeniyle doğal bir mavi renge sahiptir.

Suyun İnsan Yaşamındaki Önemi Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürebilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Kanın %92'si, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudur.

Suyun İnsan Yaşamındaki Önemi Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı dengesini sağlamak için idrarla 1500, deri yoluyla 500, dışkı ve solunum ile 300'er ml (toplamda yaklaşık 2,5 lt) su kaybedilmektedir.

İnsan vücudundaki; Karbonhidratlarının ve yağlarının Yağlarının tümünü yitirirse veya Proteinlerinin yarısını ya da Suyunun %10'unu yitirirse yaşam tehlikeye girer. % 1'lik su kaybında --> Hipotalamusta susama merkezini uyarılır. % 3'lük su kaybında --> Kan hacmi ve fiziksel performans azalır. % 5'lik su kaybında --> Birey konsantre olamaz. % 8'lik su kaybında --> Baş dönmesi, aşırı yorgunluk, soluma güçlüğü oluşur. % 10'luk su kaybında --> Kas spazmı, aşırı yorgunluk, dolaşım - böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. % 20'lik su kaybında --> ÖLÜM!

Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarlarda su alınması zorunludur. İdeal vücut su oranları; metabolizmayı tetikler, hücrelerin kendini yenilemesini sağlar,

yaşlanmaya karşı etki gösterir Kanın akışkanlığını sağlar, böylelikle kalp ve damarların yükünü azaltır. Omurga dahil bütün organlar bundan faydalanır; su oranının bel fıtığına karşı bile büyük katkısı olduğu düşünülmektedir. Cildin dolgun, pürüzsüz ve genç kalmasını sağlamaktadır.

İnsan vücudunun su içeriği yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve fiziksel aktiviteye göre değişir. Çocukların vücudunun su oranı yüksektir (% 70, yeni doğan bebekte ise % 90) ve yaş ilerledikçe suyun yerini yağ dokusu almaya başlar. Dolayısıyla yaş ilerledikçe suyu daha çok tüketmek gerekir. Yetişkinlerde vücut su oranı % 60, yaşlılarda ise % 50'dir.

Sporcuların su oranı ise standart kişilerden % 5 daha yüksek seviyede olması gerekmektedir. Yapılan egzersize bağlı olarak su içimi artırılmalıdır. Vücutta egzersiz sırasında kaybedilen suyun yerine konulması ve tekrar vücut su dengesinin sağlanması için yeterli su tüketimi şarttır. Su tüketimi egzersiz sonrasında olabileceği gibi, vücudu su kaybına hazırlamak adına egzersiz öncesinde hatta egzersiz esnasında da (15'er dakikalık aralıklarla yudum yudum su içilmesi şeklinde) olabilir.

Suyun sağlığa faydaları  Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, ayrıca atık ürünlerin taşınarak böbreklerden atılmasını sağlar. • Ağız, göz ve burun gibi vücut dokularının nemlenmesini sağlar. • Vücuttaki kan, gastrik sıvı, tükürük, amniyotik sıvı (gebelikte) ve idrar gibi vücut sıvılarının büyük bir kısmı sudur.

Suyun sağlığa faydaları • Dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine katkıda bulunur. • Cilt sağlığında, bağışıklık sisteminde, vücut ısısının denetiminde, ödemin atımında rolü vardır.  • Tükürük ve mide salgısında besinlerin sindirilmesinde görev alır.

Suyun sağlığa faydaları • Vücudun ihtiyaç duyduğu iz minerallerin pek çoğunu sağlar. • Soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve mesane kanseri riskini düşürür. • Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı çalıştırmanın yanında, midede hacim oluşturarak tokluk hissi vermede işe yarar.

KAYNAKÇA https://tr.wikipedia.org/wiki/Su http://www.forumdas.net/forum/konu/suyun-yasam-icin-onemi.182423/ http://www.taylankumeli.com/haberler.asp?konu=&id=310&tip= https://www.google.com.tr/search?q=suyun+insan+ya%C5%9Fam%C4%B1ndaki+%C3%B6nemi&safe=strict&espv=2&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoA2oVChMItN35l5qVyQIVCZIsCh2zuwgW#safe=strict&tbm=isch&q=SPORCULARIN+SU+%C4%B0HT%C4%B0YACI&imgrc=_ https://www.google.com.tr/search?q=suyun+insan+ya%C5%9Fam%C4%B1ndaki+%C3%B6nemi&safe=strict&espv=2&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoA2oVChMItN35l5qVyQIVCZIsCh2zuwgW#imgrc=_