AİT 101 2. ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kazanım 8 Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan hareketle, toplumsal ve ekonomik değişim hakkında çıkarımlarda bulunur.
Advertisements

1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
OSMANLI DEVLETİ’NDE 18.YÜZYIL ISLAHATLARI
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
GENELGELER VE KONGRELER
OSMANLI DEVLETİ’NDE ISLAHATLAR
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
Dönemlere Ayrılma Her dönüm noktası, hem yeni bir gelişmenin başlangıç noktası, hem de bir önceki gelişmenin doruk noktası olmaktadır.
TANZİMAT DÖNEMİ.
TANZİMAT VE ISLAHAT FERMANLARI
Tanzimat ve Islahat Fermanları
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
3.SELİM - 2.MAHMUT DÖNEMİ ISLAHATLARI
I.Dünya Savaşı Öncesi ve Savaş Dönemi Sorular
KURULUŞ DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI.
(DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ)
DAĞILMA DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI.
AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
ULS1040 Türk Sİyasal HayatI - I
OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ OSMANLI GERİLEME DEVRİ (XVIII
MEŞRUTİYET DÖNEMİ Meşrutiyetin ilan edilmesinde;
AİT Ders - Çalışma Soruları
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
LALE DEVRİ (1718 – 1730).
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
AİT Ders çalışma soruları.
Çalışma soruları eğitim kültür. Tevhid-i Tedrisat ve Maarif Teşkilatı kanunlarının çıkarılması ile eğitim alanında öncelikle aşağıdakilerden hangisi amaçlanmıştır?
Islahat Fermanı (1856) Islahat Fermanı,
Tanzimat Fermanı (3 Kasım 1839)
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN YENİLEŞME HAREKETLERİ
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
Gerileme Dönemi Islahatları
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
GÜZ-VII: OSMANLI DEVLETİ’NDE YENİLEŞME HAREKETLERİ Tanzimat Dönemi İngilizlerden yardım istiyoruz, iki şart: 1- Balta Limanı Ticaret Anlaşması (1838) Osmanlı.
Türk İnkılâbı’nın Hazırlık Dönemi ve Türk İstiklâl savaşı ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I.
OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ OSMANLI GERİLEME DEVRİ (XVIII
İtfaiye Hizmetleri Alanındaki Yenilikler
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Türk Medeni Kanununun Kabulü (17 Şubat 1926): Evlenme, boşanma, miras ve aile hukuku ile ilgili kanunlar medeni hukuk kapsamındadır. Avrupa devletlerinde.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
Türkiye’de Karşılaştırmalı Hukukun Gelişimi
TANZ İ MAT FERMANI. TANZ İ MAT NED İ R ?  Tanzimat kelimesi “düzenleme” anlamına gelmektedir.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN.
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU=TANZİMAT FERMANI KONU=TANZİMAT FERMANI HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ.
Anayasa Tanımları Geniş (maddi) anlamda: Dar (şekli) anlamda :
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona.
Sunum transkripti:

AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları

1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi C. Askerlik D. Tarım E. Yönetim

2. Kanun-i Esasi’nin kabulu ile birlikte Osmanlı Devleti’nde parlamenter düzene geçilmiştir. Kanun-i Esasi’nin aşağıdaki maddelerinden hangisi, demokrasi ilkesi ile bağdaşmamaktadır? A. Azınlıklara siyasi haklar verilmesi B. Meclisin, Ayan ve Mebusan Meclisi olarak ikiye ayrılması C. Mebusan Meclisi’ni halkın seçmesi D. Meclisi açma ve kapama yetkisinin padişaha verilmesi E. Batıcılığı savunması

3. Aşağıdakilerden hangisi, II. Mahmut döneminde gerçekleşen yeniliklerden değildir? A. İlk resmi gazetenin çıkarılması B. İlk resmi devlet matbaasının açılması C. İlk nüfus sayımının yapılması D. Avrupa’ya ilk kez öğrenci gönderilmesi E. Posta teşkilatının kurulması

4. Aşağıda verilenlerden hangisi III. Selim döneminde gerçekleşen yenilikler arasında yer almamaktadır? A. İrad-ı Cedid’in kurulması B. Nizam-ı Cedid’in kurulması C. Devlet matbaasının açılması D. Sekban-ı Cedid’in kurulması E. Avrupa başkentlerinde daimi elçilikler açılması

5. Osmanlı Devleti’nde “Her gücün üstünde yasa gücünün olduğu”, ilk kez aşağıdakilerden hangisi ile kabul edilmiştir? A. Islahat Fermanı B. I. Meşrutiyet C. Gülhane Hattı Hümayunu D. Genel Borçlar İdaresi E. II. Meşrutiyet

6. Osmanlı Devleti’nde Batılaşma hareketi ilk kez aşağıdaki alanlardan hangisinde görülmüştür? A. Tarım B. Askerlik C. Yönetim D. Hukuk E. Sanayi

7. Aşağıdaki verilen yargılardan hangisi Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içinde bulunan Balkan milletlerinin Osmanlı’dan ayrılmak için isyanlara başlamalarının nedenleri arasında bulunmamaktadır? A. Osmanlı yönetiminin yetersizliği B. Rusya’nın Balkanlarda Slav birliğini kurmaya çalışması C. Dini baskılara uğramaları D. Batı Avrupa’yla azınlıkların siyasi ilişkileri E. Osmanlı yerel yöneticilerinin halka baskı uygulanması