BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GRAFİK VE HARİTA YARATMA
Advertisements

Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Düzenleme: Bülent ALTINÇELİK
Operasyon Firma ve Hizmet Tanımları. Operasyon firmalarını ve hizmet tanımlarını Card menüsünün altındaki Operation Companies List’i seçerek tanımlanmaktadır.
NurNet.Org 3. Siteye Nasıl Yazı Eklenir
Servis Talebi Girişi Kullanım Kılavuzu. AMAÇ Servis aboneliğinize bağlı olarak ETG sisteminde yeni bir servis talebi oluşturarak, taleplerinizin daha.
Tur Tartı Tanımlama. Tur kartı açmak için Tanımlar menüsünün altındaki Paket Tur Listesi seçeneğine tıklanır.
YARDIM MASASI Internet Explorer tarayıcısı açılır ve Yardım Masası adresi yazılarak sayfası açılır. Gelen.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Wordpress 2. Not
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
İSİM UZAYLARI.
OGM SİTESİNDEN GİRİLEREK E-POSTA HESAP ŞİFRESİ DEĞİŞTİRME
SOLİDWORKS KALIP TASARIM
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
Kelime İşlemci Programı
MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ (MERSİS)
Değerli Eksperimiz, Yeni iletişim platformumuz TARPOST’un bilgisayarınıza yüklenmesi için aşağıdaki adımları izlemenizi rica ederiz. Saygılarımızla, TARSİM.
ŞANLIURFA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E-POSTA KULLANIM SUNUSU
Halk Sağlığı Müdürlüğü
Halil CEYLAN Uyumsoft – Kamu Projeleri Danışmanı
Sisteme kaydedilen otel kartları yandaki listede görülmektedir. Burada ki kaydın üzerine çift tıklayarak otel kaydında değişiklik yapılabilir. Listenin.
Gmail(Google Mail) Hesabı Açma
Support.ebsco.com Arama Sonuçları Listesi Kullanıcı Kılavuzu.
Tools İlk olarak bir tane İnternet Explorer sayfası açarak “Tools” (Araçlar) butonuna tıklıyoruz.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 9. Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1,
SHU. Nuray TÜRKEN TEKNEKAYA Hasta Hakları İl Koordinatörü
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 8: Windows Formları
OKUL SPORLARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
ADVANCED ACTİONS AND VARİABLES Adobe Captivate Advanced Action komut dosyası Nesne-Olay-Eylem modeline dayanmaktadır. Advanced Actions kullanarak e-öğrenmeyi.
BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI Microsoft Outlook 2010 Kurulumu
MOBİL İMZA KULLANIM KILAVUZU
Halk Sağlığı Müdürlüğü
TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
Microsoft Office Access
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI. Okullara Tablet Teslimatı Nasıl Yapılacak? Tabletler Dağıtım Planına göre Üretici Firma tarafından kargoya verilir. Tablet.
SHU. Seyit ULUPINAR Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
BIL MOBiL PROGRAMLAMA TEKNiKLERi
Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN Sakarya Üniversitesi
BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME
BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Öğr. Gör. Nevzat TAŞBAŞI 3. Hafta.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Öğr. Gör. Nevzat TAŞBAŞI 7. Hafta.
ESER İSTEK (KİTAP SİPARİŞİNDE BULUNMA) Kütüphanenin ana sayfasından Giresun Üniversitesi Katalog Tarama tıklanır. Gelen ekranda Oturum Aç sekmesi seçilir.
BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME
BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Öğr. Gör. Nevzat TAŞBAŞI 6. Hafta.
Görsellerde bilgi güvenliği kapsamında öğrenci bilgileri silinmiştir.
Yeni Sayfa Oluşturma ve Buton, EditText, TextView Kavramları Uygulamamıza yeni bir sayfa eklediğimizde bu sayfa için bir java sınıfı da oluşturmamız gerekiyordu.
Sayfa Ayarlari Projelerimizde uzerinde yogunlasacagimiz dosyalar Java ve XML dosylari olacaktir.
Bilgisayar Görmesi Ders4:GUI OLUSTURMA Yrd. Doç. Dr. Serap KAZAN.
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
BIR BLOG SAYFASı NASıL ANDROID PROGRAMıNA DÖNÜŞTÜRÜLÜR? Yrd. Doç. Dr. Erkan YEŞİLTAŞ.
TÜRKİYE İŞ KURUMU DENİZLİ İL MÜDÜRLÜĞÜ E-İSTİHDAM TANITIM PROGRAMI-2008.
WEB’DEN KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ KART DOLUMU KILAVUZU. WEB’DEN DOLUM AŞAMALARI Webden dolum için öncelikle internet tarayıcımızın adres Kısmına
Öncelikle sisteme girmek için Google Chrome sayfası açıp adres çubuğuna kocaeli.meb.gov.tr/ets yazıyoruz.
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
Doküman Yönetim Sistemi (DYS) Kurulumu ve Ayarları
TWINCAT 3.
GPS 301 A Akıllı Çocuk Telefonu Hızlı Kurulum
İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
ACTIVE DIRECTORY.
Ürün Nasıl Eklenir? Ürün Ekleme Ürün Düzenleme Ürün Gruplama.
Tikveşli Android Tablet Kurulum
Program Kurulum Seti Hazırlamak
ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ’NE (ÜTS)
Sunum transkripti:

BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Öğr. Gör. Nevzat TAŞBAŞI 8. Hafta

Android Konum Uygulamaları Android projelerinde konum bilgilerini elde etmek ve bunları göstermek için farklı yöntemler mevcuttur. Android projelerinde konum bilgileri GPS kullanılarak kesin olarak öğrenilebilir. GPS kullanıldığında bulunulan enlem ve boylam değerleri öğrenilerek istenilen yerde kullanılabilir.

Android Konum Uygulamaları Eğer projenin çalıştığı cihazda bir Sim kart takılı ise GSM operatörlerinden alınan bilgi ile konum bulunmaya çalışılabilir. GPS bilgisi kadar kesin sonuçlar vermeyebilir. [2] Yine tam olarak kesin konum bilgisi vermeyen Wifi ağları kullanılarak konum tahmini yapılabilir. [3]

Android Konum Uygulamaları GPS üzerinden veri almak veya GSM operatörün verilerini alabilmek için öncelikle projemize gerekli izinleri almamız gerekmektedir. Bunun için internet ve GPS, GSM operatöründen veri alma izinlerinin tanımlanması gerekmektedir. İnternet izni almak için AndroidManifest dosyasında internet ve GPS izinleri eklenmelidir.

Android Konum Uygulamaları İnternete bağlanmak için <uses-permission android:name= "android.permission.INTERNET"/> Eğer GPS verisi kullanılacaksa projeye aşağıdaki iznin eklenmesi gerekmektedir. <uses-permissionandroid:name= "android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION"/> Eğer kesin olmayan konum bilgisi ile çalışılacaksa <uses-permissionandroid:name= "android.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION"/> İzinlerin alınması gereklidir.

Android Konum Uygulamaları GPS verilerini alabilmek için öncelikle locationManager sınıfından bir nesne tanımlanmalıdır.   LocationManager lm = (LocationManager)getSystemService(Context.LOCATION_SERVICE); GPS verisi almak için Provider olarak LocationManager.GPS_PROVIDER seçilir. Konum yönetici ile ilgili oluşacak olayları dinlemek için LocationListener arayüzünden miras almak gerekecektir.

Android Konum Uygulamaları LocationListener içerisinde onLocationChanged metodu ile cihazın konumunun değişmesi sonucunda oluşur. Parametre olarak gelen location değerinde location.getLatitude() ile location.getLongitude() metodları ile enlem ve boylam değerleri geri döndürülecektir. onStatusChanged metodu servis durumu değiştiğinde gerçekleşen metotdur. onProviderEnabled ile onProviderDisabled metotları GPS konum servisi açıldığında veya kapatıldığında oluşan metotlardır. Konum öğrenme adresi: http://itouchmap.com/latlong.html

Android Konum Uygulamaları boolean servis = <locationManagersınıfı>   .isProviderEnabled(LocationManager.GPS_PROVIDER);   if (!enabled) {   Intent intent = new Intent(Settings.ACTION_LOCATION_SOURCE_SETTINGS);   startActivity(intent); } Konum öğrenme adresi: http://itouchmap.com/latlong.html

Google API’si alma Oluşturacağımız projede Google haritalarını kullanmak için öncelikle Google’dan uygulama anahtarı almamız gerekmektedir. Bunun için Command Prompt açılır ve java jdk’sının kurulduğu klasöre gidilir. Bu klasörün altındaki bin klasörüne geçilir.

Google API’si alma

Google API’si alma Bu klasör altında bulunan keytool programı -list -v -alias androiddebugkey -keystore "C:\Users\<Kullanıcı_ Adınız>\.android\debug.keystore -storepass android -keypass android" keytool.exe -list -v -alias androiddebugkey -keystore C:\Users\Admin\.android\debug.keystore -storepass android -keypass android parametreleri ile çalıştırılır.

Google API’si alma

Google API’si alma Gelen bilgilerden MD5,SHA1 bilgilerini kopyalıyoruz. Daha sonra https://cloud.google.com/console#/project adresine giderek kullanıcı adı ve parolamızı giriyoruz.

Google API’si alma İlk defa giriyorsanız <API Project komutuna tıklayarak ana sayfaya gidilir.

Google API’si alma Yeni proje oluşturmak için CREATE PROJECT butonu tıklanır.

Google API’si alma Açılan pencere projemize bir isim verdikten sonra eşsiz bir ID belirledikten sonra Create butonuna tıklıyoruz. Google ID değerini kontrol ettikten sonra doğrulama işlemi için cep telefonunuza mesaj gönderme işlemi gerçekleştirir. Cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu girdikten sonra Project oluşacaktır.

Google API’si alma Proje içerisinde kullanılacak API’ler APIs&auth sekmesi tıklanarak açılan pencereden ON durumuna getirilir.

Google API’si alma Daha sonra APIs&auth sekmesi altında yer alan API sekmesindeki Registered Apps tıklanır.

Google API’si alma Açılan isim değeri girildikten sonra Platform seçeneğinden Android seçilir. Daha sonra Package name kısmına oluşturacağınız projecenin paket ismini girdikten sonra daha önce öğrendiğimiz SHA1 değeri girilerek işlem bitirilir.

Fragment ile Harita Gösterimi Projeye harita gösterecek bileşen eklemek için önce bileşenler için gerekli kütüphaneler eklenir. Bunun için ağaç yapısında proje ismi üzerinde sağ tıklanır. Açılan menüden properties seçilir.

Fragment ile Harita Gösterimi

Fragment ile Harita Gösterimi Açılan pencerede Android seçilir. Library kısmındaki Add… butonu tıklanır.

Fragment ile Harita Gösterimi Açılan pencere google-play_service_lib eklenir. Daha sonra tekrar proje üzerinde sağ tıklanır.

Fragment ile Harita Gösterimi Açılan pencerede Android tools sekmesinden Android Support Library seçeneği tıklanır. Android Support Library eklenir. Lisans kabul edildikten sonra kurulum başlatılır.

Fragment ile Harita Gösterimi Daha sonra harita kullanımı için gerekli izinler alınır. <permission android:name="com.example.androidmapv2ex.permission.MAPS_RECEIVE" android:protectionLevel="signature"/> <uses-permission android:name="com.example.androidmapv2ex.permission.MAPS_RECEIVE"/> <uses-permission android:name="android.permission.INTERNET"/> <uses-permission android:name="android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE"/> <uses-permission android:name="com.google.android.providers.gsf.permission.READ_GSERVICES"/> <uses-permission android:name="android.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION"/> <uses-permission android:name="android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION"/>

Fragment ile Harita Gösterimi Harita için oluşturduğumuz api değeri burada kullanılacaktır. <meta-data android:name="com.google.android.maps.v2.API_KEY" android:value="api_değeri"/>

Fragment ile Harita Gösterimi Harita gösterimi için Fragment bileşeni kullanılacaktır. <RelativeLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android" xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools" android:layout_width="match_parent" android:layout_height="match_parent" android:paddingBottom="@dimen/activity_vertical_margin" android:paddingLeft="@dimen/activity_horizontal_margin" android:paddingRight="@dimen/activity_horizontal_margin" android:paddingTop="@dimen/activity_vertical_margin" tools:context=".MainActivity" > <fragment android:id="@+id/map" class="com.google.android.gms.maps.SupportMapFragment"/>   <TextView android:id="@+id/yer_bilgisi" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" /> </RelativeLayout>

Fragment ile Harita Gösterimi Oluşturulan proje Activity sınıfından değil de FragmentActivity sınıfından miras alacaktır. Java kodları içerisinde GoogleMap haritaadı = ((MapFragment) getFragmentManager().findFragmentById(R.id.haritaidisi)).getMap();  şeklinde projeye dâhil edilir. Bu bileşenin map.addMarker() metodu ile LatLngTüründe veri ile gösterilecek marker belirlenir.   MarkerOptions().position değerine haritada gösterilecek nokta belirtilir. Bu marker haritaya eklenir. 

MapView ile harita gösterimi İstenirse fragment yerine MapView elemanı ile harita gösterilebilir. Bu bileşen com.google.android.maps.MapView ile eklenir. Oluşturduğumuz api  android:apiKey="adpşdegeri" şeklinde yazılır.  

MapView ile harita gösterimi MapView bileşenini projemizde kullanabilmek için projemizin Activity sınıfı yerine MapActivity sınıfından miras alması gerekmektedir.   Bileşen proje içerisinde   MapView haritaadı = (MapView) findViewById(R.id.mapidisi);

Android Konum Uygulamaları Kaynaklar: [1] http://www.ahmetcebisli.net/2011/07/android-listview/ [2]https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr [3] http://www.akilliyazilim.org/androiddersleri/android-dersleri-30android-location-api.html