İBADET DUA VE DİNÎ TÖREN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONUMUZ DİN FELSEFESİ.
Advertisements

General Mac. Arthur’un Manila’daki karargah odasında kendisine hediye edilmiş çerçeveli bir yazı vardı. Bu yazı; “ Nasıl Genç Kalmalı” başlığını taşıyordu.
HİNT DİNLERİ Hinduizm Budizm Sunum:Ahmet YORDAM.
Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet.
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
ALLAH BİZE YETER Sahip olduklarınızın sizin olduğunu düşünüyorsanız muhtaçsınız demektir. Varlık içinde yokluğu görmemişseniz, yoksulsunuz demektir.
YÖNTEMBİLİM. KUR’ANİ IŞIĞIN YAYINIMI: İmani davetinin külli yasalarının ilamı İslam davasının umumi umdelerinin ilanı Ezan-ı Muhammedi (A.S.M) in Yöntembilimsel.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
ATATÜRK İLKELERİ.
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
1. Din ve Ahlak Hakkında Neler Biliyorum ve Besmele
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
DUA: Allahım benim, ailemin, yakınlarımın ve sana inanan bütün müslüman kardeşlerimin ve ahiri aleme göçmüş bütün akrabalarımın ve onlar gibi bütün.
4. Sınıf - 2. Ünite ÖĞRENME ALANI -
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BÖLÜMÜ
UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMANIN ANAHTARI:
YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
AKLIN DİNİ SORUMLULUKTAKİ YERİ VE ÖNEMİ
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
SİH DİNİ.
Sadakanın Miktarı, Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
=>CÜMLEDE ANLAM<=
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
4/ KELİMEİTEVHİT VE KELİMEİŞEHADETİ ÖĞRENİYORUM
BUDİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
Hac İbadeti Hac Nedir? Hac Niçin Yapılır? Hac Kimlere Farzdır?
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
.  ..  Proje  Hastalarımıza sağlık problemleriyle birlikte artan psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılamak, kendilerini güvenilir bir ortamda.
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Semaya Açık Namazgâhlar. Allah’a bağlılık nasıl kişinin iç dünyasıyla sınırlandırılamazsa, ibadetlerin de, sadece cami, mescit ve ev gibi kapalı mekânlarla.
HİNDUİZM Belli Değildir Brahma ve diğer Tanrılar Vedalar
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
Arkadaşlar Allah’ın (c.c) bizlere günde beş defa yapmamızı emrettiği ibadetin adı nedir? Sene de bir defa yapmak suretiyle Rabbimize yaklaşmak amacıyla.
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
Test Çözme Teknikleri.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
4 - Dindarlığın Etkileri
DİNÎ GELİŞİM VE TEORİLERİ
Dindarlığı Etkileyen Faktörler
7 İnanç Psikolojisi Hakan ZAFER Din Psikolojisi
8 TANRI ALGISI Hakan ZAFER Din Psikolojisi
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis.
HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
ÜNİTENİN İÇERİĞİ 1. Dua ve namaz 2. Oruç 3. Hac 4. Sadaka 5. Kurban
İslamda kutsal sayılan gecelere verilen isimdir. Bu gecelerin dinimizde ayrı bir önemi vardır. Coşku ve sevgi ile kutlanır. Allaha bol dua edilir.
HASTALARI ZİYARET ETMEK DİN KÜLTÜRÜ DERSİ Bakalım Peygamber Efendimiz Bu Konu Hakkında Ne Demiş?
HRISTİYANLIK-İSEVİLİK Hazırlayan Ömer Akpınar Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni.
Zerdüştlük.
DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
BU DERSTE NELER İŞLEYECEĞİZ?
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
Tereddütsüz İman ve Allah’a tam Güven
Bugün neler öğreneceğiz?
HASTALARI ZİYARET ETMEK
RAMAZAN-I ŞERİF VE ORUCUN HİKMETLERİ
Bugün neler öğreneceğiz?
PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETİNE UYMANIN ÖNEMİ
İSLAM KÜLTÜR VE MEDENİYETİNİN ESASLARI
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI) SEYMEN OKUR 10/A 307.
aklın dini sorumluluktaki yeri
DENEME.
DENEME
神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ.
Sunum transkripti:

İBADET DUA VE DİNÎ TÖREN Hakan ZAFER Din Psikolojisi 9 İBADET DUA VE DİNÎ TÖREN NOT: Bu slayttabaşka bir resim ister misiniz? Resmi seçin ve silin. Şimdi yer tutucuda Resimler simgesini tıklatarak kendi resminizi ekleyin.

İBADET PSİKOLOJİSİ İBADET:Allah’a karşı kulluk ve bağlılığı ifade eden sözler ve hareketler, O’na yaklaşmak için yapılan dinî davranışlar İbadetin Psikolojik Etkileri

DUA Küçükten büyüğe yönelimlidir. Çağırmak, davet, seslenmek anlamına gelen hem ibadetin hem de ibadet esnasında okunan, tekrarlanan cümlelerin adıdır. da'vâ, dai ve da'vet kelimeleri aynı köktendir. Bir ibadet türüdür ve zamanlı fakat bir şekle ve mekana bağlanmadan yapılır. "Dua ibadetin özüdür“ (Tir-mizî, "Da'avât", 1) Ön şartı ve protokolü yoktur. Kabulü etkileyen durumlardan bahsedilebilir. Kendine özgü, içten Küçükten büyüğe yönelimlidir. Zihnin maddî olmayan âleme doğru çekilmesi Kur'ân-ı Kerîm'de 20 defa geçer. لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي Furkân 77 وَلِلّهِ الأَسْمَاء الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا A’raf 180 Tanrının iletişim izni olarak değerlendirilebilir. Muhammed İkbal'e göre dua ve ibadet, “kâinatın dehşet verici sessizliği içinde insanoğlunun kendisine bir cevap bulmak için hissettiği derin hasret ve iştiyakın ifadesidir.”

DUA PSİKOLOJİSİ İnsan neden dua eder? Maddi ya da Manevi Bir Arzunun, Bir İsteğin Gerçekleşmesi Bir Çaresizliğin, Mahrumiyetin, Sıkıntının Giderilmesi Allah’ın Nimetlerine Şükrün İfadesi Günahlarının Bağışlanması Allah’ın Yüceliğine Duyulan Hayranlığın Vurgulanması

DUA Aracılı veya doğrudan Evvelkilerin duaları (Ör: ?) Dua Türleri: Fiilî, kavlî Duanın Şekli ve Kabulü Aracılı veya doğrudan Evvelkilerin duaları (Ör: ?) Kutsal kaynaklarda öğretilen dualar Belirli yer ve zaman dualarını nasıl anlamalıyız?

DUANIN ETKİLERİ Hasta ya da muhtaç olmadığı zamanlarda yaptığı duanın psikolojik yararı en fazla görülmektedir. Kardiyolog Dr. Herbert Benson tarafından 10 yıl boyunca devam eden ve 1800 kişinin katıldığı, ABD'de federal hükümetin 2.3 milyon dolar fon ayırdığı yürütülen araştırmada dua etmenin ve inancın hastalıklar üzerinde % 60–90 oranında iyileştirici etkisinin olduğunu bulguladı. Duke Üniversitesi'nin anjiyo operasyonu geçiren 750 hasta üzerinde yapılan araştırmada dua eden kalp hastalarının, ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde ölüm oranlarının yüzde 30 daha az olduğu tespit edilmiştir. St Luke's Hastanesinde 466 kalp hastasına din adamları dua okumaları sonunda kendileri için dua okunan hastaların %11 oranında daha çabuk iyileştiği ve rahatsızlık belirtilerinin azaldığı görülmüştür.

DUANIN ETKİLERİ Yalnız değilsin ! Cesaret, Verir Kaygı Azaltır Güven Verir Prososyaldir Hırstan kurtarabilir Dayanma Gücü Verir Ümit Verir

AYİN Dinî nitelikli, tapınma amacıyla toplu halde yapılan törenlerdir. ”Rit” denilen belirli kural ve tarzlar uygulanarak icra edilir. Bu şekil ve davranış tezahürleri ait olunan inançtan kaynaklanır. Latince ritus, kutsal âdet demektir. Benzer bir kavaram da ibadet, tapınma anlamında “kült”tür. Belirli şekil ve sayı yönüyle ferdi ibadetten ayrılır. , Sosyal bütünlüğe katkı sağlayabilir. İbadetteki şevki artırabilir. İbadetlerde devamlılık sağlayabilir. İnancın pekişmesine sebep olabilir. Doğalgaz kullanımı deneyi.