6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMA
Advertisements

DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
Yeni alınan deneyimsiz personelin yetiştirilmesi veya
Stres ve Stres Yönetimi
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
Öğrenme Stilleri.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
MERHABA.
STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI 1.
EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
HAS 5030 İş ve Sağlık İlişkisi
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
“Stres ve Başa Çıkma Yöntemleri”
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
FRAKTAL TANIMI DOĞADAKİ FRAKTALLAR FRAKTAL ÖRNEKLERİ
YETİŞKİN EĞİTİMİ Yard. Doç. Dr. Samiye METE
FRAKTALLAR.
1.1 GİRİŞ Bu kitap, çevre psikolojisi (environmental psychology) konusunda temel bilgileri kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çevre psikolojisini,
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
4.1 GİRİŞ Manzaralar (landscapes) insanlar için önemlidir. Doğal çevre ile insan aktiviteleri arasındaki etkileşimin dinamik dışavurumu olarak günlük.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
24.1 GİRİŞ Bu ünite şöyle ilerleyecektir: Öncelikle kabul edilebilirlik kavramını tanımlayarak çevre politikalarının kabul edilebilirliğini etkileyen.
STRUKTURCULAR Psikolojinin bir bilim olarak ortaya çıkışına eşlik eden ve doğa bilimlerinden esinlenen bir yaklaşımdır. 1879’da Alman psikolog WILHELM.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
BÖLÜM 10 ERKEN ÇOCUKLUKTA DUYGUSAL ve SOSYAL GELİŞİM.
ÖĞRENME KURAMLARI Bilindiği gibi öğrenme , yaşam boyu devam eden ve davranışta kalıcı değişiklikler oluşturan bir süreçtir. Sağlıkla ilgili eğitim etkinlikleri.
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
Kişisel Rehberlik.
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
ÇOCUK VE SUÇ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Uyarılmışlık, Stres ve Kaygı
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
Figüre 1. Anket ve sonuçları
FRAKTAL.
SINIF YÖNETİM MODELLERİ
REHBERLİĞİN GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KİŞİLERARASI İLETİŞİM ÇATIŞMASI
* Konunuzu buraya yazın
Gözleme Dayalı Teknikler I
Eğitim İhtiyaç Analizinin tüm örneklerini sayfamızda bulabilirsiniz.
* Konunuzu buraya yazın
Sunum transkripti:

6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye çıkmasını mı? Yüksek ihtimalle en son şıkkı seçersiniz.

6.2 RESTORATİF ÇEVRELERLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR Restorasyon (restoration) kelimesi, çevre psikolojisinde özel çevreler ya da çevresel düzenlerin tetiklediği psikolojik ve/veya fizyolojik iyileşme sürecine karşılık gelen kapsayıcı bir terimdir.

Restoratif çevrelerle ilgili araştırmalar, farklı restorasyon tanımları olan başlıca iki teoriye göre yönlendirilir. Stresten toparlanma teorisiDikkat restorasyon teorisi

6.3 RESTORATİF DOĞA DENEYİMLERİNİN EVRİMSEL KÖKENLERİ Restoratif tepkiler sıklıkla insanın doğal bir dünyada evrilmiş olmasının yadigarı olarak yorumlanır.

6.4 YAKIN ZAMANLI TEORİK VE AMPRİK GELİŞMELER Bu bölümde, restoratif çevrelerin altında yatan koşulları ve mekanizmaları çözmeye odaklanan üç yeni teorik ve ampirik yaklaşımı tartışacağız.

Algısal kıvraklık Doğaya bağlılık Şekil 6.1 Romanesco karnabaharının başı doğadaki fraktal örüntüye bir örnektir. Mikro-restoratif deneyimler ve instoratif etkiler

6.5 UYGULAMALAR VE SONUÇLAR Doğal ve yapılı çevrelerin dizayn ve yönetimine rehberlik etmesi amacıyla restoratif çevrelerle ilgili çalışmaların bulgularından giderek daha fazla yararlanılmaktadır. Ağırlığı iyileşmeye veren restoratif dizayn tedbirlerinin en uygun olduğu ortamlar, stres ve dikkat yorgunluğunun nispeten daha şiddetli olduğu ve bu durumların iyileşmeyi ve gelişimsel süreçleri olumsuz etkilediği ortamlardır.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Restoratif çevreler nelerdir ve bir çevrenin restoratiflik özelliği nasıl ölçülür? 2. Dikkat restorasyon teorisinin merkezindeki insan-çevre etkileşimlerinin dört restoratif niteliğini tanımlayınız. 3. Doğal çevrelerin neden yapılı çevrelerden daha restoratif olduğunu açıklayınız. 4. Doğanın restoratif etkileriyle doğanın sağlığa faydaları arasındaki ilişki nedir? 5. Şehir dizaynında doğanın ya da doğanın geometrik özelliklerinin taklit edilmesi, gerçek doğayla yaşanan restoratif tecrübelerin yerini almakta ne derece etkilidir?

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.