Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMA"— Sunum transkripti:

1 AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMA

2 Ağızdan ağıza pazarlama nedir?
Ağızdan ağıza pazarlama yeni dönemin en etkili hizmet ve ürün pazarlama yollarından biridir. Bu yöntem müşteriler, ürün ve ya hizmet satın aldıktan sonra hakkında olumlu söylemlerde bulunmaları ile başlar ve ücretsiz, güvenilir ve odaklı pazarlama mesajı verirler. Sözcükler genellikle çok hızlı yayılırlar ve neredeyse önüne geçmek imkansızdır. Başka hiçbir pazarlama taktiği, tek pakette böylesine bir avantaj sunamaz.

3 Ağızdan ağıza pazarlama, geleneksel pazarlamadan çok daha etkili bir yöntemdir. Bunun sebebi ise değişen dünyada yeni müşteri profilinin oluşmasıdır. Bu yeni müşteri profili daha eğitimlidir ve satın alma işleminde ipleri eline almış durumdadır yani artık firmalar satış yapamıyor, insanlar kendileri alıyorlar ve firmalar onlara sadece yardımcı olabiliyorlar.

4 Ağızdan ağıza pazarlamanın temel mantığı hizmeti ve ya ürünü kullanan kişinin çevresine tavsiye etmesidir. Bir ağızdan ağıza pazarlamasının başlaması kategoriye uygun bilgi ileticisinin seçilmesidir. Daha sonra yapılması gereken çevresi geniş olan ve “chat leader” diye adlandırılan bu insanlara ücretsiz numuneler göndererek kullanmalarını ister ve memnuniyetleri karşısında ürünü çevrelerine tavsiye etmeleri istenir. Bu durum tamamen dürüst bir ikili ilişkiye dayanmaktadır.

5 Firmalar ağızdan ağıza pazarlama yöntemini para karşılığı insanların kendi ürünleri tavsiye etmesi şeklinde kullanmaya kalkarlarsa çok büyük bir yanlış yapmış olurlar. Çünkü uygulanan bu yöntem etik olmamakla beraber tüketici ile firma arasındaki ilişkiyi zedeler. Ayrıca yapılan bu uygulama asla ağızdan ağıza pazarlama olarak adlandırılmaz. 

6

7 Tüm ağızdan ağıza pazarlama teknikleri, müşteri memnuniyeti, iki taraflı diyalog ve dürüst&şeffaf iletişimi esas alıyor. İşte, bu stratejinin temel maddeleri: İnsanları ürün veya hizmetiniz hakkında eğitmek Fikirlerini paylaşma ihtimali yüksek insanları saptamak Bilgi paylaşımını kolaylaştıracak araçlar sağlamak Fikirlerin nerede, ne zaman ve nasıl paylaşıldığını öğrenmek Destekleyici, olumsuz ve tarafsız yorumları dinlemek ve cevaplandırmak

8

9 Bazı WOM çeşitleri; Buzz Marketing: İyi tanınan eğlence veya haberleri kullanarak marka hakkında konuşturan pazarlama. Viral Marketing: Çoğunlukla elektronik ortamı kullanan ve katlanarak elden ele dolaşan eğlenceli ya da bilgi içeren mesajlarla yapılan pazarlama. Community Marketing: Marka hakkında ortak merak ve ilgi alanlarının oluşmasını destekleyen, bunun için çeşitli araçlar sağlayan, içerik ve bilgi sunarak insan topluluklar ı oluşturan pazarlama tekniği.(kullanıcı grupları, forumlar, fan kulüpler ) Brand Blogging: Kullanıcıların marka ile olan deneyimlerinin paylaştığı blog sayfalarının yönetimi, izlenmesi. Referral Programs: Memnun tüketicilerin arkadaşlarına deneyimlerini tavsiye ederek aktarmasını sağlayan araçların oluşturulması

10 Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Felsefesi;
Gücünü insanoğlunun doğasından alan uygulama; insanların yaşadıklarını, aile ve arkadaşlarıyla paylaşma dürtüsünü yöneten doğal ve samimi bir pazarlama taktiği... Amerika’nın Chicago şehrinde bir sene önce kurulan Ağızdan Ağıza Pazarlama Derneği’nin yayınladığı tanımlar şöyle:

11 Ağızdan Ağıza: • Tüketicilerin kullandığı ürün, hizmet veya markalar hakkındaki konuşmalarıdır • İnsanların birbirlerinden cevap aradığı doğal bir süreçtir

12 Ağızdan Ağıza Pazarlama ise:
Memnun müşterinin, “mümkün olan en yüksek ciro” anlamına geldiğini anlamaktır Pazarlama mesajlarını benimsetmeye çalışmaktan çok, insanlarda heyecan uyandırmayı hedefler. Tüketicinin sesidir İnsanlara konuşmaya değer hikayeler sunar. Fikirlerini ve tecrübelerini paylaşmayı kolaylaştıracak araçlarla donatır.

13 Tüketiciyi dinlemektir. Doğal, tüm içtenlikleriyle konuşturur
Tüketiciyi dinlemektir Doğal, tüm içtenlikleriyle konuşturur. Olumlu, olumsuz veya tarafsız her türlü tüketici fikrine değer verir. Toplumu cezbetmektir Doğru insanları bulup, iletişime geçmelerini sağlar Var olan topluluklara dahil olur ve destekler, yenilerinin kurulmasını sağlar.

14 ESRA ŞARLAK 12860271002 TANSU CANDAN 12860271009
Hazırlayan: ESRA ŞARLAK TANSU CANDAN


"AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları