DOKULAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Advertisements

ANATOMİ.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
TİMUS.
LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
İSKELET SİSTEMİ Hayvan vücuduna desteklik görevi yapan ve koruyan, kaslarla bağlantı yaparak hareketi sağlayan sisteme iskelet ve kas sistemi denir.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ.
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
HİSTOLOJİ
Dolaşım Sistemi
BÖBREKLER VE BOŞALTIM SİSTEMİ.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Kan Fizyolojisine Giriş
İSKELET VE DESTEK SİSTEMİ
DOKULAR.
Sistemlerimiz Destek ve hareket sistemi Dolaşım sistemi
EPİTEL DOKU.
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
HAZIRLAYAN ADI:HACI YUSUF SOYADI:KARAYİGİT
İSKELET Sağlık Slaytları
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
Dokular Öğrt. Gör. Ümmühan Demir.
Hareket Sistemi Öğr. Gör. Ümmühan Demir.
BEŞ DUYUMUZ.
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Sevgili Tıp Öğrencilerim,Bağ Dokusu Sınıflandırılması dersime Hoşgeldiniz! Kendi hazırladığım 3 dildeki (Türkçe,Almanca,İngilizce)özel internet sitem:(
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
EKSTRASELÜLER MATRİKS (ECM)= HÜCRELER ARASI MATRİKS
İSKELET SİSTEMİ GANİME AYDIN. İNSANDA DESTEK VE HAREKET İskeletin Görevleri: Vucuda desteklik sağlar. Kaslarla birlikte hareketi sağlar. Canlını hareketini.
PROTEİNLER
FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Fizyoloji Nedir? Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen.
HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ. Destek ve hareket sistemi İskelet sistemi KıkırdakKemikEklem Kas sistemi.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
Kıkırdak Dokusu Biyokimyası
HAYVANSAL DOKULAR.
KAS SİSTEMİ SYSTEMA MUSCULARE
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
DOLAŞIM SİSTEMİ
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
İNSAN VÜCUDU.
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar. KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması.
Sunum transkripti:

DOKULAR

DOKULAR İnsan vücudunu meydana getiren yaklaşık 200 farklı hücre tipi tanımlanmıştır. Bunlar bir araya getirilerek, organize olup; 4 temel dokuyu oluştururlar. Bunlar; 1-epitel, 2-bağ doku, 3-kas 4-sinir dokulardır.

Doku grupları da bir araya gelerek bir şekilde organize olup fonksiyonel düzenleme ile organları (karaciğer, deri, barsaklar vs.) meydana getirir. Organlar da sistemleri (SS, KVS, GİS, ÜGS, KİS, ES… gibi) oluşturur.

Dört temel doku türü vardır: DOKULAR Spesifik (özgün) işlevleri yerine getirmek için organize olmuş hücresel (selüler) ve hücrelerarası (non-selüler=hücresel olmayan) elemanlardan meydana gelir. Dört temel doku türü vardır: EPİTEL (YÜZEYLERİ KORUMA/ÖRTME/DÖŞEME VE SALGILAMA) BAĞ / KONNEKTİF / DESTEK DOKU (DESTEKLEME VE KORUMA) KAS (HAREKET) SİNİR (İMPULS/UYARILARI İLETİR)

EPİTEL DOKU Epitel terimi Yunanca epi (üstte, üzerinde) ve theleos (örtü) sözcüklerinden oluşmuştur. Epitel dokuyu oluşturan hücrelere epitel hücreleri denir. Epitel hücreleri, gelişmekte olan embriyonun üç germinatif tabakası olan ektoderm, endoderm ve mezodermden köken alır.

EPİTEL DOKU Az miktarda hücrelerarası madde ve birbirleriyle sıkı ilişki içindeki hücrelerden oluşmuştur. Vücudun dışa açılan sindirim,solunum,boşaltım sisteminin yollarının iç yüzeyini Vücudun dışıyla bağlantısı bulunmayan kapalı boşlukların iç yüzünü döşer.

Epitel hücrelerinin şekil ve boyutları çeşitlidir Epitel hücrelerinin şekil ve boyutları çeşitlidir. Yüksek prizmatikten kübik epitele ve alçak yassı epitele değişir.

GÖREVLERİ KORUMA TRANSPORT RESORBSİYON,ABSORBSİYON (emilim) SEKRESYON (salgılama) BOŞALTIM KASILMA DUYU ALIMI

Vücudun dış yüzeyinde bulunan epitel orgaizmayı dış ortama karşı mekanik basınç ve madde kayıplarına karşı korur. Bazı epitel hücreleri salgı maddesi sentezleme ve sekrete etme(boşaltma) rolünü üstlenmişlerdir.

EPİTEL DOKU YAPI VE FONKSİYONLARI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK SINIFLANDIRILIR 1-ÖRTÜ EPİTELİ A-Tek Katlı Epitel -Tek Katlı yassı epitel -Tek katlı izoprizmatik (kübik) epitel -Tek katlı prizmatik epitel (silindirik )epitel -basit tip -mikroviluslu (fırçamsı kenarlı) -silyalı (titrek tüylü ) -Yalancı çok katlı prizmatik epitel(pseudostratifiye)

B-Çok katlı epitel 1-Çok katlı yassı epitel -keratinleşmiş epitel (keratinize) -keratinleşmemiş epitel (non keratinize ) 2-Çok katlı izoprizmatik (kübik) epitel 3-Çok katlı prizmatik (silindirik )epitel 4-Çok katlı değişici (transisyon) epitel

Yağ depolar,kan hücrelerini üretir. BAĞ VE DESTEK DOKUSU Tüm vücutta bulunur. Çeşitli yapıları birbirine bağlar,destek sağlar,korur,vücut boşluklarını doldurur. Yağ depolar,kan hücrelerini üretir. Enfeksiyonlara karşı vücudu koruyup Doku hasarlarında tamire yardımcı olur.

1-BAĞ DOKUSU 2-KAN DOKUSU 3-KIKIRDAK DOKUSU 4-KEMİK DOKUSU 4 ÇEŞİT DESTEK DOKUSU 1-BAĞ DOKUSU 2-KAN DOKUSU 3-KIKIRDAK DOKUSU 4-KEMİK DOKUSU

Hücrelerarası madde (intraselular madde, zemin maddesi, matriks), 1-BAĞ DOKUSU Bağ doku; mezenşimal kökenli, dokulararası alanları dolduran en temel dokulardandır. Bağ doku, hücrelerarası boşlukları doldurur, hücreleri birbirlerine bağlar, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve hasarlanmaları durumunda onarılmalarını gerçekleştirir. Epitel dokusunun hemen altında bulunur. Bağ doku, Hücrelerarası madde (intraselular madde, zemin maddesi, matriks), Bağ dokusu hücreleri ve Fibrillerden oluşur.

HÜCRELER ARASI MADDE (MATRİX),HÜCRELER VE LİFLERDEN OLUŞUR. BAĞ DOKUSU Organların ve organları oluşturan çeşitli tip dokuların arasını doldurur. Mekanik destek sağlar. Besin maddeleri içeren doku sıvısının kan kapilleri ile hücreler arası difüzyon yapmasına yardımcı olur. HÜCRELER ARASI MADDE (MATRİX),HÜCRELER VE LİFLERDEN OLUŞUR.

Bağ dokunun hücreleri tarafından sentezlenir. Işık mikroskobunda izlenebilen belirli bir yapısı olmayıp şeffaftır. Şekilsiz (amorf) esas madde de denir. Şekilsiz bu madde Glikozamininoglikan (GAG) moleküllerinden yapılıdır.

Matriksin en önemli GAG ları Kondroitin sülfat;kıkırdak,kemik (Kondroitin sülfat, normalde vücudun eklem çevresindeki kıkırdakta bulunan bir proteindir) Hyaluronik asit; kıkırdak eklem sıvıları(sinovial sıvı),göz merceği altındaki saydam sıvı Dermatan sülfat (Deri, kan damarları ve diğer organların hücre dışı matriksinde bulunan N-asetil-galâktozamin kapsayan bir glikozaminoglikan. ) Deri,akciger,tendon,ligament

Keratin sülfat;kıkırdak,omurlararası diskte Heparin sülfat;akciğer,karaciğer,aort

Fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından 3 tip LİF vardır 1-KOLLAGEN LİFLER tendon ve ligamentlerde bulınurlar 2-ELASTİK LİFLER Doku içinde çeşitli yönlere seyreden elastik liflerin elstikiyet özelliği yaşlılıkla azalır Gerilmelerle karşı karşıya kalan vücut bölümlerinde,solunum sisteminin hava yolları,damar duvarı,mezenterde bulunur.

3-RETİKÜLER LİFLER Yağ ve düz kas hücrelerinin etrafında bulunur.

1-BAĞ DOKUSU 2-KAN DOKUSU 3-KIKIRDAK DOKUSU 4-KEMİK DOKUSU 4 ÇEŞİT DESTEK DOKUSU 1-BAĞ DOKUSU 2-KAN DOKUSU 3-KIKIRDAK DOKUSU 4-KEMİK DOKUSU

2-KAN DOKUSU Kan doku, kırmızı kan hücreleri ve beyaz kan hücrelerini ve kanın hücresel olmayan sıvı kısmını içine alır. Bu sıvıya plazma denir

Kan hücrelerinin meydana gelişine denir. HEMOPOİETİK ORGAN KAN DOKUSU HEMOPOİEZ Kan hücrelerinin meydana gelişine denir. HEMOPOİETİK ORGAN Kan hücrelerini oluşturan organlara hemopoietik organ denir. -kemik iliği -dalak -lenf düğümleri -timus hemopoietik organdır.

Diğer doku tipleri gibi hücreler ve ekstrasellüler matriksten ibarettir. Yetişkin bir insanda vücut ağırlığının yaklaşık %7-8 kadarı, 6 lt kadar kan bulunur. Besinlerin ve oksijenin hücrelere iletilmesini, atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hormonlar ve diğer regülatör maddelerin dağılımını sağlar. Bir tampon sistemi gibi davranarak vücut hemostazını, koagülasyonu ve termoregülasyonu sağlar. İmmun sistem hücrelerin ve antikorların taşınmasına aracılık ederek bağışıklığa yardımcı olur.

KANIN ŞEKİLLİ ELEMANLARI ERİTROSİTLER (alyuvarlar) LÖKOSİTLER (akyuvarlar) Granüllü lökositler nötrofiller Eozinofiller Bazofiller GranülsüzLökositler Lenfositler Monositler TROMBOSİTLER (kan pulcukları)

Kan, hücreler ve plazma adı verilen proteinden zengin bir sıvıdan meydana gelir. Hücreleri; Eritrositler, lökositler ve trombositlerdir, kanın %45 ini oluşturur. Plazma: kanın sıvı olan ekstrasellüler bileşenidir, kanın %55 ini meydana getirir.

Kanın eritrositlerden oluşan kısmına Hematokrit adı verilir Kanın eritrositlerden oluşan kısmına Hematokrit adı verilir. Erkeklerde %40-50, kadınlarda %35-45 oranında eritrosit bulunur. Azlığı Anemi, fazlalığı Polisitemi veya Eritrositoz olarak adlandırılır.

Plazma: %90 dan fazlası sudan ibarettir. %7-8 lik kısmı protein (albumin, globulin, fibrinojen) %1-2 lik kısmı elektrolitler (Na, K, Ca, Mg, Cl), üre, ürik asit, kreatin, glukoz, lipit, amino asit, kan gazları, hormonlar ve enzimlerden oluşmaktadır.

Kan örneklerine sitrat veya heparin gibi antikoagulanlar eklendiğinde plazmadaki pıhtılaşma faktörleri inaktive olur ve koagulasyon faktörleri içermeyen plazma; Serum olarak adlandırılır.

1-BAĞ DOKUSU 2-KAN DOKUSU 3-KIKIRDAK DOKUSU 4-KEMİK DOKUSU 4 ÇEŞİT DESTEK DOKUSU 1-BAĞ DOKUSU 2-KAN DOKUSU 3-KIKIRDAK DOKUSU 4-KEMİK DOKUSU

Destek dokunun özel bir çeşidi mezenşimden gelişir. 1-Hyalin 2-Elastik 3-KIKIRDAK DOKUSU Destek dokunun özel bir çeşidi mezenşimden gelişir. 1-Hyalin 2-Elastik 3-Fibröz olmak üzere 3 tiptir.

Vücutta yarı taşıyıcı bir görev üstlenir. Kemik dokudan daha yumuşak ve esnek bir matrise sahip olan kıkırdak dokuda damar bulunmaz, kıkırdak hücreleri bu matristen difüzyon yoluyla madde alış verişi yaparlar.

İnsan fetal iskeletinin kıkırdakları HYALİN KIKIRDAK İnsan fetal iskeletinin kıkırdakları Erişkinlerde kaburgaların kemiğe bağlandığı yerdeki kıkırdaklar Eklem bölgelerindeki kıkırdaklar Burun kıkırdağı Trakea ve büyük bronş kıkırdakları hyalin kıkırdak yapısındadır.

Memelilerde dış kulakta Östaki ve dış kulak işitme kanallarında ELASTİK KIKIRDAK Memelilerde dış kulakta Östaki ve dış kulak işitme kanallarında Epiglottiste Larynx’in bazı kıkırdaklarında bulunur.

Omurlararası disklerde(Discus intervertebralis) Eklem kıkırdaklarında FİBRÖZ KIKIRDAK Omurlararası disklerde(Discus intervertebralis) Eklem kıkırdaklarında Kalça kemiklerinin birleşim yerlerinde (Symphisis pubis) Tendonların kemiklere bağlandığı yerlerde

1-BAĞ DOKUSU 2-KAN DOKUSU 3-KIKIRDAK DOKUSU 4-KEMİK DOKUSU 4 ÇEŞİT DESTEK DOKUSU 1-BAĞ DOKUSU 2-KAN DOKUSU 3-KIKIRDAK DOKUSU 4-KEMİK DOKUSU

Kemik, vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. 4-KEMİK DOKUSU Kemik, vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Organizmada gerçek anlamda destek görevi yapan dokudur. Ayrıca organizmanın kalsiyum depolarıdır. Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir. Sert olmalarına rağmen kıkırdak dokusundan farkları damar içermeleridir. Bu doku yapısında çeşitli tipte hücreler (osteosit, osteoblast, osteoklast) ve hücrelerarası madde (matrix) bulunmaktadır.

En sert destek dokusu olan kemik KEMİK DOKUSU En sert destek dokusu olan kemik Hücreler ve hücreler arası maddeden oluşmuştur. Hücreleri Osteosit olarak adlandırılır. Kemik oluşumu 2 şekilde gerçekleşir. 1-Desmal kemikleşme 2-Kondral kemikleşme

DESMAL KEMİKLER Kafatasını yassı kemikleri KONDRAL KEMİKLER Uzun kemikler

KAS DOKU Kas, vücutta bulunan, gelişmekte olan asıl hücreciklerin mezodermal tabakalarından oluşan, büzülebilen bir dokudur. Vücuttaki görevi güç oluşumu ve (dış veya iç arası) hareket sağlamaktır.

Kasılma fonksiyonu ile ilgili olarak gelişmiş hücrelerden oluşur. KAS DOKUSU Kasılma fonksiyonu ile ilgili olarak gelişmiş hücrelerden oluşur. Kas Hücrelerine MYOSİT denir. Myosit Hücreler kasılıp gevşeme özelliği gösteren MYOFLAMENT(myofibril)içerir. 1-DÜZ KAS 2-ÇİZGİLİ KAS 3-KALP KASI

Damarlar,sindrim sistemi (mide,barsaklar) DÜZ KAS İstem dışı çalışır. Damarlar,sindrim sistemi (mide,barsaklar) Boşaltım (üreter vesica ürineria) Üreme sisteminin (uterus) içi boş organlarının yapısına katılır.

ÇİZGİLİ KAS İstemli çalışır. İskelet kasları Dil kası

Kalp kası spontan olarak (kendi kendine),istem dışı çalışır. KALP KASI Kalp kası spontan olarak (kendi kendine),istem dışı çalışır.

SİNİR DOKUSU Sinir dokusu, sinir sisteminin ana bileşenidir - beyin, omurilik ve sinirler - vücut işlevlerinin ayarlar ve kontrol eder. Uyartıları (impuls) ileten sinir hücrelerinden (nöron) ve sinir uyartılarının yayılmasına yardımcı olan ve nöronlara besin taşıyan nöroglialardan oluşmuştur. Sinir dokusu, karakteristikleri aksonlar tarafından belirlenen çok çeşitli sinir hücrelerinden yapılmıştır. Sinir sisteminin işlevleri, duyu girişi sağlama, taşıma, kasların ve bezelerin kontrolü, homeostaz ve zihinsel etkinlikler.

SİNİR DOKUSU Sinir sisteminin yapısal ve işlevsel birimi olan nöronlardan oluşmuştur. Sinir dokusunda nöronlardan başka nöroglia hücreleri de bulunur. Bu hücreler sinir dokusunun elemanlarını birbirine bağlar, Etraflarını çevirip boşlukları doldurur,fagositoz yapar,Nöronlarla kan damarları arasında iletişimi sağlayarak beslenmelerini gerçekleştirir.

Periferik Sinir Sistemine Parmak ucundaki Meissner ve Paccini cisimciği ve Dildeki tat tomurcukları örnek verilir.