Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER"— Sunum transkripti:

1 VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HAZIRLAYANLAR Batuhan ÇOLAK /H Zeliha ATEŞ /H

2 KONULAR DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ DOLAŞIM SİSTEMİ SOLUNUM SİSTEMİ
Vücudun bastonları:kemikler Herek etmeye başlayabiliriz: eklemler ve kaslar Destek ve hareket sisteminin sağlığı DOLAŞIM SİSTEMİ Kanın vücutta yolculuğu Vücudun yorulmayan pompası:kalp Damarlar içindeki sıvı:kan Kan bağışı ve kan grupları Lenf dolaşımı Dolaşım sisteminin sağlığı Kim korkar mikroptan SOLUNUM SİSTEMİ Temel solunum organımız akciğerler

3 DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
1-İskelet ve Eklemler Vücudumuzda kemiklerin oluşturduğu bütünlüğe iskelet adı verilir.İskeletimizde 206 tane kemik bulunmaktadır. Kemiklerimiz eklemler yardımıyla birbirine bağlanarak vücut çatısını oluşturur.Geniş yüzeyli olan kemikler yassı kemiklerdir.kaburga,kafatası ve göğüs kemiği bu guruba girer.Silindirik ve boyu uzun olan kemikler uzun kemiklerdir.Boyu uzun olan kemiklere de kısa kemiklerdir

4 Şimdi de fotoğraflar

5 Kemiğin Yapıları Vücudumuzun dik durmasını sağlar.
Kalp, akciğer ve beynimizi dış etkinlerden korur. Kaslara ve organlara tutunma yüzeyi oluşturur Kan yapımında yardımcı olur Vücut organlarımız için gerekli olan bazı mineralleri depo eder. Vücudun bedensel iş yapmasını ile hareket etmesini sağlar

6 Şimdi de fotoğraflar

7 Sert kemik dokusu Kemiklerin sağlam ve sık olan bölümüdür.yapısında bol miktarda mineral vardır. Kemiğe sertlik ve dayanıklılık sağlar. Ortasındaki kanalda sarı ilik yer alır.

8 Süngerimsi Kemik Dokusu
Sünger şeklinde gözenekli bir yapıya sahiptir. Yapısındaki boşluklarda kırmızı kemik iliği yer almaktadır.

9 Kırmızı Kemik İliği Kemiklerdeki kırmızı kemik iliğinde alyuvar,akyuvar ve kan pulcukları denen kan hücrelerinin üretimi yapılır

10 Kemik Zarı Kemiğin en dışında bulunan ince örtülü şeklinde dokudur. Yapısında ki damarlar yardımıyla kemiği besler. Büyüme dönemlerinde de kemiğin kalınlaşmasını sağlar.

11 KIKIRDAK Kemiklerin genelde uçlarında ve birleşme noktalarında yer almaktadır. Yer alan esnek yapıdadır.

12 BİLGİ Anne karnında bulunan embriyonun ilk iskelet hali kıkırdak şeklindedir. Büyümeye bağlı olarak zamanla kemikleşme meydana gelir!!!

13 Eklemler Kemiklerin birbirine bağlanmasını sağlayan yapılara eklem adı verilir.Eklemler. Kemiklerin birleşerek iskeletin oluşmasını sağlamaktadır.

14 Oynamaz Eklem Kafatası ve kuyruk omur kemiklerinde bulunur. Kemiklerin birbirine çok sıkı bağladığı için kemikler arasında boşluk bulunmaz.

15 Yarı Oynar Eklem Omurganın yapısında yer alır. Kemikler kısıtlı olarak hareket etme imkanı sağlamaktadır. Birleştiği kemik yüzeylerinde kıkırdak bulunur. Bu kıkırdaklar arasında kayganlaştırıcı bir sıvı yer almaktadır.

16 Oynar Eklem Kol,bacak ile parmaklar arasında ve çenenin yapısında yer almaktadır. Kemiklere geniş açılı hareket etmektedir.

17 fotoğraflar...

18 KASLARIMIZ Vücudumuzun bütünü kaslarla çevrilidir. Bizim et olarak niteliğimiz dokuların büyük bir kısmı kastır. Kaslarımız kasılıp, gevşeme özeliği olan bir yapıdır.

19 DÜZ KASLAR İç organlarımızın yapısında yer alan kas gurubudur.
Yutulan besinlerin sindirim kanalında taşınmasını sağlama. İdrarın taşınmasını sağlar. Kanın damarda ilerlemesine yardımcı olur. Göze girebilecek olan ışık miktarını ayarlama.

20 KALP KASI Dolaşım sistemini oluşturan kalbimizin yapısında yer alan kas grubudur. İsteğimiz dışında kasılıp gevşemektedir

21 Çizgili Kas Kol,bacak,parmak,diyafram ve yüzümüzün yapısında yer alan kas gurubudur. İsteğimizle kasılıp gevşemektedir. Çalışması düzensiz ve hızlıdır.çizgili kaslarımız yardımıyla yandaki olaylar meydana gelmektedir. Yürüme,koşmak ve bedensel işleri yapma. Besinleri ağızda çiğneme ve konuşma. Gözün sağa ve sola çevrilmesi. Yüz mimiklerinin kontrol edilmesi. Soluk alıp verme. Dilini kontrol edebilme.

22 DOLAŞIM SİSTEMİ Dolaşım sisteminin sağlıklı is görmesi diğer sistemler için gereklidir. Dolaşım sisteminde oluşabilecek bir sorun diğer vücut sistemlerini de olumsuz etkiler. Dolaşım sistemimizin yapısında kalp krizi , damar sertliği , damar tıkanması , lösemi , anemi , kan uyuşmazlığı , varis , yüksek tansiyon , düşük tansiyon gibi çeşitli sorunlar oluşturabilir.

23 DOLAŞIM SİSTEMİ Dolaşım sisteminin kısımları
Kalp : göğüs boşluğunun iki akciğer arasında bulunur . Kalp,hızlı güçlü istemsiz çalısan kaslardan oluşur. Kasılıp gevşeyerek kanın damar içinde hareket etmesini sağlar.

24 KALP Kalbin üzerinde kalın bir zar vardır . Kalp ve zar arasında kaygan bir sıvı vardır. Bu kalbin rahat çalışmasını sağlar ve daha az zarar görmesini sağlar İnsanda kalp iki karıncık iki kulakçık olmak üzere 4 gözlüdür kalbin sağında kirli solunda temiz kan bulunur. Kulakçık ve karıncık kasılıp gevşeyerek damarda hareketini sağlar .

25 DAMARLAR ÇEŞİTTİR ATARDAMAR TOPLAR DAMAR KILCAL DAMAR

26 KAN Vücudun tek sıvı dokusudur. Kalp yardımı ile damarlar içinde hareket eder. KANIN YAPISI kan serum kısmı su,protein ,organik ve ırorgonik oluşur

27 3 çeşit kan hücresi bulunur
Alyuvar Akyuvar Tromsit

28 KAN GRUPLARI Kan nakillerinde O grubu bütün gruplara kan verebilir.
AB grubu bütün gruplardan kan alabilir. A ve B grupları ise hem kendi hem de O grubundan kan alabilir

29 LENF LENF DOLAŞIMI: Dolaşım sisteminde kan dolaşımına yardımcı olan ve lenf dolaşımı adı verilen başka bir dolaşım sistemi daha vardır. Bu sistem, lenf, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Lenf, lenf damarları içindeki akıcı bir maddedir. Lenf damarları, kandan hücreler arasına sızan maddeleri toplayarak yeniden kana kazandırır. Lenf düğümleri ise vücudumuzu hastalıklara karşı korur.

30 MİKROPLAR Ancak mikroskop yardımıyla görünen incelenebile tek hücreli canlılar mikroorganizma adı verilir mikroorganizmalar hava, su toprak, besinler ve kullandığımız eşyaları üzerinde yer almaktadır. İnsan ve diğer canlıların yaşamı için yararlı olan mikroorganizmalar vardır

31 SOLULUM SİSTEMİ hücrelerimizin yaşamlarını devam ettirebilmek için oksijene ihtiyaç duyar. İhtiyaçları olan oksijen kanla hücrelere taşınır. Hücreler kandaki oksijeni alarak kullandıklarında atık madde olarak karbondioksit üretirler. Karbondioksit kan tarafından hücrelerden toplanır. Peki, kan oksijeni nereden alır ve karbondioksiti nereye boşaltır? Nefes aldığımızda solunum sistemimiz havadaki oksijenin kana karışmasını sağlar. Kandaki karbondioksit akciğerdeki havaya geçer ve nefes vermek yoluyla dışarı atılır. Nefes almak yoluyla oksijeni vücuda almak nefes vermek yoluyla karbondioksiti vücuttan atmakla görevli yapı ve ırgan solunum sistemi oluşturur. Burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğer solunum sistemimizi oluşturan yapı ve organlardır

32 BURUN Hava, solunum sistemine burundan girer. Burun boşluğunda girintiler, çıkıntılar ve kıllar bulunur. Burun boşluğundaki girinti, çıkıntı ve kıllar, buruna giren havadaki küçük tanecikleri tutar. Burunun içindeki mukus alınan havayı nemlendirir. Burnun iç yüzeyini kaplayan kılcal damarlar alınan havayı ısıtır.

33 YUTAK VE GIRTLAK Ağız ile burun boşluğu ile yemek ve soluk borusunu birleştiği yere yutak denir.  Alınan havanın soluk borusuna, besinlerin de yemek borusuna geçmesini yutak ve gırtlak sağlar. Gırtlakta bulunan ses telleri ile ses oluşumu sağlar.

34 SOLUK BORUSU Havanın akciğerlere iletilmesini sağlar. Üst üste dizilmiş C harfi şekildeki kıkırdaklarla desteklenmiştir. Bu kıkırdaklar soluk borusunun katlanmasını engeller. Soluk borusunun düz olan arka yüzü yemek borusuyla komşudur.  Soluk borusunun iç kısmı zarla kaplıdır. Bu zar kaygan ve yapışkan bir salgı üreterek soluk borusuna girebilecek mikrop ya da toz parçalarını tutarak balgam şeklinde dışarı atar.

35 AKCİĞERLER Havanın akciğerlere iletilmesini sağlar. Üst üste dizilmiş C harfi şekildeki kıkırdaklarla desteklenmiştir. Bu kıkırdaklar soluk borusunun katlanmasını engeller. Soluk borusunun düz olan arka yüzü yemek borusuyla komşudur.  Soluk borusunun iç kısmı zarla kaplıdır. Bu zar kaygan ve yapışkan bir salgı üreterek soluk borusuna girebilecek mikrop ya da toz parçalarını tutarak balgam şeklinde dışarı atar.

36


"VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları