Engel Koşuları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çelik irade ve boyun eğmeyen kafa
Advertisements

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ 3 AHMET ÇOLAK Doç.Dr. CENGİZ HAKAN AYDIN MAYIS-2010.
ATLETİZM ATMALAR ATLAMALAR KOŞULAR ÇOKLU MÜSABAKALAR YÜRÜYÜŞLER.
ATLETİZM GENEL BİLGİLERİ
ATLETİZMDE 1500 METRE KOŞUSU
NOT TUTMA TEKNİKLERİ Not tutma: Bir konuşmacıyı ya da dersi dinlerken, okurken, gözlem yaparken,düşünürken, dinleyiciye/öğrenciye sunulan mesajı yeniden.
->Tiyatro Nedir? ->Tiyatronun Geçmişi
ÇOKLU YARIŞMALAR.
STADYUM BİNALARI Stadyum güncel olarak, çeşitli spor müsabakalarının yapılabilmesi için uygun fiziksel mekanı sağlayan spor tesisine verilen isimdir. Tarihten.
BEDEN EĞİTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ
USAIN BOLT HAZIRLAYAN:M.TEZCAN BAYRAK.
ENGELLİ KOŞULAR : (100m engelli, 110m engelli, 400m engelli)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
EŞİTLİK VE DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ
NOZULLAR VE YERLEŞİMİ BACA NOZUL YERLEŞİMİ Baca çevresi 160 cm
Yağmur, Kar, Sis.
Alem :. Plantae Bölüm :. Pinopyta Sınıf : Pinopsida Takım :
PRİZMALAR.
Barbell. A ğ ırlık kaldırma esasına dayanan bir spor dalı. Demir veya tahta bir sapla birleştirilen yuvarlak veya yassı iki kütlenin meydana getirdi ğ.
 DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın önemli birer parçalarıydı.
NEVZAT SAYIN. NEVZAT SAYIN HAKKINDA GENEL BİLGİ Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunudur.( ) Yüksek lisans çalı ş ması.
Çelik irade ve boyun eğmeyen kafa
ATLETİZM.
ATLETİZM Şahısların yürüme,koşma,atma ve atlama gibi tabi hareketlerini ilmin ve tekniğin ışığı altında geliştirmek suretiyle metre ve zaman ölçüsünü.
UZUN ATLAMA.
BAYRAK YARIŞLARI 4x100 METRE 4x400 METRE 4X200 METRE.
CİRİT.
ÇEKİÇ ATMA.
BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
DERS NO: 5 ANTRENMAN DEĞİŞKENLERİ (ÖĞELERİ)
YÜKSEK ATLAMA.
ONDALIK KESİRLERİ KULLANAN SPOR DALLARI
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ AD-SOYAD: GİZEM YENİLMEZ ÖDEV KONUSU: DOPİNG ve TÜRKİYE’DEKİ DOPİNG OLAYLARI.
Başlangıç noktasının denge tahtasına olan mesafesi18 m 1. İSTASYON SPRINT BAŞLANGıÇ.
TOPLUMSAL HAREKETLİLİK
OKULUMUZ HAKKINDA BİLGİLER Öğretmen Sayısı : 19 Öğrenci Sayısı : 212 KURUM BİLGİLERİ Derslik Sayısı : 9 Fen Laboratuarı Sayısı :0 BT(Bilgisayar) Sınıfı.
KIŞ SPORLARI BEĞÜM ŞEVVAL ÜNAL.
BEDEN EĞİTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ
ATLETİZM.
Atletizm, koşuları, yürüyüşleri, atlamaları içeren kurallara bağlanmış spor yarışmalarının tümüdür. Eski çağlardaki antik olimpiyatlar, vücut kültürünün.
Yüzme müsabakaları ve stilleri
DÜNYA'DA ATLETİZM DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın.
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
 Kış sporları olimpiyatlarda dalı bulunan, karlı zemin yada kapalı salonlarda buzlu zeminde takımlar halinde yada gösteri amaçlı (buz pateni dansı gibi)
OYUNLAR 2. KISIM İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü
Yusup MAMETKULYYEV. SEĞİRTMENLİK SPORU
KARENİN ÇEVRESİNİN HESAPLANMASI
Beden Eğitimi Performans Ödevi İsimler Umut Güney Mert Ateş Ünal Aytar Yiğit Zaptiye Öğretmen Adı=Mustafa Güçlü Konu Atletizm.
CEYLANLI İLKOKULU ERİŞEBİLİRLİK SUNUSU
MEHMET CAN D İ NÇER 10\H  Yunan heykelinde, ki ş isel özellikler de ğ il, ortak ideal tip önemlidir. İ deal yüzler, ideal ölçülere uygun insan.
PARALİMPİK OYUNLAR.
Triatlon Nedir? 1. Triatlon Atletizm spor dalları arasında gösterilen bir spor dalı olup üç yarışın birlikte yapıldığı spor anlamına gelmektedir. Triatlon.
Triatlon Nedir? :HAZIRLAYAN: ROJHAT DEMİR 1. Triatlon Atletizm spor dalları arasında gösterilen bir spor dalı olup üç yarışın birlikte yapıldığı spor.
Volleyboll Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? İbrahim koca 28 İbni sina okulu.
Türkiye Futbol Federasyonu 7-8 YAŞ TEMEL HAREKET EĞİTİMİ
ATLAMALAR. UZUN ATLAMA Uzun atlama, atletizmin atlama branşına ait bir daldır. Atlet, yaklaşık metre mesafeden hızlanarak, 30 cm genişliğindeki.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜREK TAKIMI SEZONU ANTRENMAN PROGRAMI
E L A T İ N O R M U K I Y S e l a t i n o r m u k ı y s.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
ÇEVRE.
Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? SECEM ATEŞ 9/B606.
 Çevremizdeki cisimleri sahip oldu ğ umuz be ş duyu organımızla tanıyıp algılamaya çalı ş ırız. Görme olayı ise tamamen ı ş ıkla gerçekle ş ir. 2.
STEPHEN CURRY HAZIRLAYAN AHMET EM İ R AYTEK İ N STEPHEN CURRY 14 Mart 1988 tarihinde do ğ an Wardell Stephen Curry, NBA takımlarından Golden State Warriors.
ATLET İ ZM NED İ R. Atletizm Nedir ? Atletizm; bir alan yada pistte yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Atlet diye tabir edilen sporcu, koşu,
ATLETİZM.
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
OYUN SÜRESİ HENTBOL SAHASI ÖLÇÜLERİ
Sunum transkripti:

Engel Koşuları

ENGEL KOŞULARI Eşit aralıklarla yerleştirilmiş engelleri aşarak, koşmaya dayanan hafif atletizm sınıfından pist ve alan sporudur. Engelli koşu 19. yy’da İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Engelli koşularda başarı tekniğe dayanır. Engel tekniğini öğrenebilmek uzun bir çalışma, sabır ve dikkat ister. Bu da engelli koşularda az atlet yetişmesine neden olmaktadır.

1935'te ağır ve ters çevrilmiş T biçimindeki engel yerine, L biçimindeki engellerin kullanılmaya başlaması, engelli koşuların en önemli gelişmesi sayılır. Engelli koşularda başarı tekniğe dayanır. Engel tekniğini öğrenebilmek uzun bir çalışma, sabır ve dikkat ister. Bu da engelli koşularda az atlet yetişmesine neden olmaktadır.

Engellerin kavisli ve L biçiminde olup, L'nin alt kenarı koşucuya doğru bakar. Bu tür engeller devrildikten sonra atletin ayağına takılmaz. Engeller üst kenarından merkezine 3.5-4 kg.lık bir güç uygulandığında devrilecek biçimde yapılmıştır.

Engel Tekniği Günümüzde engelli koşu atletleri, iki engel arasında hız koşusu tekniğinden yararlanırlar. Atlet, engellerin tam üzerinden geçmelidirler. Engeli aşarken çift kolla ileri doğru hamle yaparken iyice öne doğru eğilir, ardından da bacaklarını, hızını kesmeden yarışmaya devam etmesini sağlayacak bir biçimde öne uzatır.

Engel koşusu sırasında atlet, ayağını veya bacağını engelin yanından geçirirse, kendi kulvarından olmayan bir engeli atlarsa, el veya ayağıyla kasıtlı olarak bir engeli devirirse diskalifiye olur. Ancak kasıtlı olmamak kaydıyla engel devirmenin cezası yoktur.

TEKNİK AÇIDAN KISA MESAFE ENGELLİ KOŞULARDA BAŞARI: Alçak çıkışın uygulanış şekline 1.engele kadar olan mesafe içindeki süratlenmeye Tekrarlanan engel geçişlerinin kalitesine (her engel geçmede-engel adımı kaybedilen çok az bir zaman kaybı ile ,engeller arası koşuya en yüksek süratle geçiş Engeller arası koşunun şekline Bitiriş koşusunun şekline bağlıdır.

ENGEL PERİYODLAMASI Sürat, 100-110m. engel koşularında başarı için gerekli olan bir numaralı niteliktir. Esneklik ve kuvvet de hız kadar önemlidir, Ancak uluslar arası engel yarışlarında derecelerin günümüzdeki yerinde olmasının nedeni de hızdır. İkinci sırada ise “Engel ritmi” gelir. Engel ritmi çalışmaları çeşitli formlarda yapılabilir.

Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF)'nun kararına göre engelli yarış mesafeleri dörde ayrılır. Buna göre: 1-100m. Engelli Bayanlar 2-110m. Engelli Erkekler 3-400m. Engelli Erkekler-Bayanlar 4-3000m. Engelli Erkekler-Bayanlar

100 m Engelli Bayanlar 1966 yılında IAAF tarafından kabul edilen, her biri 84 cm yüksekliğinde on engelin yer aldığı tamamen teknik bir koşudur.İlk engele kadar olan mesafe 13 m, engeller arası 8.5 m.dir.Son engel ile bitiş çizgisi arası 10.5 m.dir.

Her yarışmacının ayrı bir kulvarda koştuğu bu yarış, 1972 Olimpiyat Oyunları'nda 80 m yarışının yerini almıştır. Bayanların engel ağırlığı 8kg.dır. 100M Engelli Türkiye rekoru 12.76lık derecesi ile 1986 doğumlu olan Nevin YANIT’a aittir. Dünya rekorunu ise12.21lik derecesi ile Yordanka Donkova kırmıştır.

110 m Engelli Erkekler Olimpiyat yarışmalarına dahil olan erkekler arası bir koşu olup, engellerin üzerinden düzgün bir hızla ve ahenkle geçmeyi gerektirir. 110 m engellide günümüzün en büyük ismi Birleşik Amerikalı Greg Foster'dır. 1983-1987'den sonra 1991'deki Tokyo Dünya Şampiyonası'nda elde ettiği 13.06'lık rekorla en büyük olduğunu kanıtladı. 110 m engelli Türkiye Rekoru 14.03’lük derecesiye Çağlar Kahramanoğlu 21 Mayıs 2011 İzmir 

Bu yarışmalarda her biri 106. 7 cm yüksekliğinde on engel vardır Bu yarışmalarda her biri 106.7 cm yüksekliğinde on engel vardır. İlk engele kadar olan mesafe 13.72 m'dir. Engeller arası mesafe 9.14 m'dir. Son engelle bitiş arası 14.2 m'dir. İlk engele 7-8 adımla gelinir. Engel aralarının iniş - çıkış hariç, üç adımda geçilmesi yarışmacı için avantajlı bir durumdur.

ENGEL ÖLÇÜLERİ 100 METRE ENGELLİ BAYANLAR 110 METRE ENGELLİ ERKEKLER ENGEL YÜKSEKLİĞİ 84.0cm. 106.7cm. İLK ENGELE KADAR OLAN MESAFE 13.0 cm. 13.72cm. ENGELLER ARASI MESAFE 8.50cm 9.14cm. SON ENGEL VE BİTİŞ MESAFESİ 10.50cm. 14.2cm.

400 m engelli 10 adet engel vardır. İlk engele kadar 45m. vardır. Engeller arası 35 metredir. Son engelden sonra 40 metre koşulur. 400m Bayanlarda Yükseklik:74.2, Erkeklerde Yükseklik:91.4 Dünya çapındaki atletlerden bazıları iki engel arası 12 adımda kat edebilirler.

3000 METRE ENGELLİ 7 adet sulu 28 adet kuru engel vardır. İlk engele kadar 220 metre, engeller arası mesafe 78 metre son engelden sonra 70 metre bulunur.

Her turda 5 engel bulunur. Bunlardan dördü kuru, biri suludur Her turda 5 engel bulunur. Bunlardan dördü kuru, biri suludur. Su hendeğinin genişliği ve uzunluğu 3.66 m., engele en yakın su derinliği ise 70/75 cm.'dir. Yarışmacılar su engelini aşarken engelin üstüne basabilir. Su hendeğinin önündeki engel, kımıldamayacak biçimde hendeğe yerleştirilmelidir. Bir hendek koşucusu; engelin yanından geçerse, su engelinin üzerinden veya içinden geçmezse, ayağını veya bacağını engelin yanından geçirirse diskalifiye olur.

Olimpik hendekli koşusu 3000 metre koşulan bir yarışmadır Olimpik hendekli koşusu 3000 metre koşulan bir yarışmadır. Hendek yarışının parkurunda 28'i kuru, 7'si sulu 35 engel bulunur. Yarışmacılar engellerin üzerine basıp geçebilirler ya da atlayabilirler. Engellerin arası ortalama 78 m. olup, yüksekliği 91.1-91.7 cm.,genişliği 3.66 m., ağırlıkları ise 80-100 kg.'dır. Çarpıldıklarında yıkılmayacak biçimde olup, en içteki üç kulvara yerleştirilmişlerdir. Her iki uçlarında 120-140 cm. arası tabanlar vardır. Başlangıç noktasından itibaren 270m.'ye kadar hendek yoktur.

Saif Saaeed Shaheen (KATAR) BRÜKSEL BELÇİKA 3000M Engelli Erkekler 7:53:63 Saif Saaeed Shaheen (KATAR) BRÜKSEL BELÇİKA 3 Eylül 2004 3000M Engelli Bayanlar 8:58.81 Gulnara Samitova-Galkina (RUSYA) KATAR 3 Eylül 2004

3000m Engelli 8:17.85 Tarık Langat AKDAĞ 1988 Londra 3000m Engel 9:13.53 Gülcan MINGIR 1989 Sofya

KAYNAKÇA www.ntv.com.tr www.atletizmdunyasi.com www.turkiyeatletizmvakfi.com www.ntv.com.tr