Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATLETİZM Şahısların yürüme,koşma,atma ve atlama gibi tabi hareketlerini ilmin ve tekniğin ışığı altında geliştirmek suretiyle metre ve zaman ölçüsünü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATLETİZM Şahısların yürüme,koşma,atma ve atlama gibi tabi hareketlerini ilmin ve tekniğin ışığı altında geliştirmek suretiyle metre ve zaman ölçüsünü."— Sunum transkripti:

1 ATLETİZM Şahısların yürüme,koşma,atma ve atlama gibi tabi hareketlerini ilmin ve tekniğin ışığı altında geliştirmek suretiyle metre ve zaman ölçüsünü değerlendiren ferdi ve takım sporudur.

2 ATLETİZMLE İLGİLİ GENEL BİLGİ
1900 lü yılların başında ülkeler arasındaki yarışmaların sıklaşması ve olimpiyatların süratli gelişmesi karşısında atletizmde uluslar arası bir idari organın kurulmasını gerekliliği ortaya çıkmıştır.1912 yılında Olimpiyat oyunlarından hemen sonra bir araya gelen ülke temsilcileri Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonunu oluşturmuştur.1922 yılında kurulan Türkiye Atletizm Federasyonu ise IAAF ‘a 1924 yılında üye olmuştur.Son şekliyle IAAF’a üye ülke sayısı 210 olmuştur

3 Bugünkü konumuyla Dünya Atletizmini idare eden IAAF bu faaliyetini biri başkan 27 üyeden oluşan bir Konsey ve ona bağlı çalışan 6 Komite ve 8 Komisyon ile yürütmektedir.Konsey üyeleri tüm IAAF üyesi ülkelerin temsilcilerinin oluşturduğu Kongre tarafından dört yıllık bir dönem için seçilir.

4 IAAF’ın Teknik Komitesi tarafından hazırlanmış ve kongrede kabul edilmiş yarışma kuralları iki yılda bir tekrar düzenlenerek yayımlanır.Kurallardaki değişiklikler IAAF üyesi Federasyonun Konsey’e teklifi Konsey’ce uygun bulunduğu taktirde Kongre de yapılacak oylama sonucu gerçekleşir.IAAF Kongresi iki yılda bir Dünya Atletizm Şampiyonasına paralel olarak toplanır.

5 IAAF Yarışma Kuralları Olimpiyat Oyunlarında Dünya Şampiyonalarında Kıtalararası Yarışmalarda ve iki veya daha çok üye fedarasyonun atletlerinin yarıştığı tüm uluslar arası yarışmalarda uygulanmak zorunda olup, üye Federasyonların kendi ülkelerinde düzenleyeceği yerel yarışmalar için tavsiye niteliği taşımaktadır

6 IAAF Kurallarında geçen tüm ölçü ve ağırlıklar ise yalnız Gençler ve Büyükler kategorileri için verilmiş olup,Federasyonlar ülke şartlarına göre kendi yaş grupları ile bunlara uygun ölçü ve ağırlıkları uygulayabilirler

7 YAPILAN OLİMPİYATLAR YIL ÜLKE ŞEHİR 1896 Yunanistan Atina
Fransa Paris Amerika St.Louıns Yunanistan Atina İngiltere Londra İsveç Stokholm 1916 Birinci Dünya Savaşı nedeniyle yapılamamış Belçika Anvers Fransa Paris

8 1940 İkinci Dünya Savaşı nedeniyle yapılmamıştır
YIL ÜLKE ŞEHİR Hollanda Amsterdam Amerika Los-Angeles D.Almanya Berlin 1940 İkinci Dünya Savaşı nedeniyle yapılmamıştır İkinci Dünya Savaşı nedeniyle yapılmamıştır İngiltere Londra Finlandiya Helsinki Avustralya Melbourn İtalya Roma Japonya Tokyo Meksika Meksiko-Cıty B.Almanya Münih

9 YIL ÜLKE ŞEHİR Kanada Montreal Rusya Moskova Amerika Los-Angeles Güney Kore Seoul İspanya Barcelona Kanada Atlanta Avustralya Sidney Yunanistan Atina Çin Pekin

10 Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanlığı Seçimi
Yürürlükteki tebliğ ve yönetmelikler gereği Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı her dört yılda bir Olimpiyatların sona ermesinden sonra seçimle başa gelir.Buna göre seçilen başkanın görevi kendi yöntemi ile Türk Atletizmini Olimpiyatlara hazırlamaktır.Seçim statüsü Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Seçim Kurulunca seçimden belli bir süre sonra ilan edilir ve uygulanır.

11 Görev yapan Atletizm Federasyonu Başkanları
Adı Soyadı Göreve Başlama Görevi Bırakma Tarihi Tarihi -Ali Seyfi Beyti -Burhan Felek -Ahmet Fetgeri -Burhan Felek -Vildan Savaşır -Saffet Gürol -Adnan Gür -İrfan Ağırbaş -Naili Moran Jerfi Fıratlı

12 Adı Soyadı Göreve Başlama Görevi Bırakma
Tarihi Tarihi -İsmail H. Güngör Jerfi Fıratlı -Naili Moran Jerfi Fıratlı -Refik Tagay Nejat Kök Behçet Beylem Erol Zorlu Nuri Turan Kurthan Fişek Jerfi Fıratlı Nuri Turan

13 Adı Soyadı Göreve Başlama Görevi Bırakma Tarihi Tarihi
Abdullah Kökpınar Cüneyt Koryürek Aşkın Tuna -Yılmaz Sazak Ali Ergeç İlker Çetin Hüseyin Manioğlu Ali Ergeç Muharrem Dalkılıç Aşkın Tuna Fikret Çetinkaya Semra Aksu Mehmet Yurdadön Mehmet Terzi Halen görevde

14 ATLETİZM ATMALAR KOŞULAR ATLAMALAR 100m(B.E.)kulvarlı 1) 1) 1)
Uzun Atlama (B.E.) Sürat Koşuları 200m(B.E.)kulvarlı Gülle Atma (B.E.) 400m(B.E.)kulvarlı 2) 2) Disk Atma (B.E.) Yüksek Atlama (B.E.) 800m(B.E.)100m kulv. 3) 3) Cirit Atma (B.E.) Üç Adım Uz. Atl.(B.E.) 2) Orta Mesafe 4) Sırıkla Yüks. Atl. (B.E.) 1500m(B.E.) 4) Çekiç Atma (B.E.) 3000m(B.E.) 3) Uzun Mesafe 5.000m(B.E.) 10.000m(B.E.) 4) Maraton ( km) (B.E.) 100m Eng.(B.) YÜRÜME 110m Eng.(E.) 5) Engelli koşular Resmi yarışlarda km Mahalli bölgelerde km 400m Eng.(B.E.) 3000m Eng.(E.) 6) Bayrak koşuları 4x100m.(B.E.) b) 4x400m.(B.E.) Balkon bayrak = 800m – 400m – 200m – 100m İsveç bayrak = 4x200m 7) Çoklu Yarışlar Pentatlon (5’li yarış), Heptatlon (7’li yarış), Dekatlon (10’lu yarış)

15 Çoklu Yarışlar a) Pentatlon (5’li yarış): Pentatlon; 100m. Engelli koşu, 200m düz koşu, gülle atma, yüksek atlama ve uzun atlamadan oluşur. b) Heptatlon (7’li yarış): Heptatlon; Gülle atma, cirit atma, yüksek atlama, uzun atlama, 100m. Engelli, 800m düz ve 200m düz koşudan oluşur. c) Dekatlon (10’lu yarış): Dekatlon; 100m düz koşu, 110m engelli koşu, 400m düz koşu, 1500m düz koşu, uzun atlama, yüksek atlama, sırıkla yüksek atlama, gülle atma, cirit atma ve disk atmadan oluşur.

16 Atletizm Pist Krokisi

17 PİST : Standart pist uzunluğu 400 metredir
PİST : Standart pist uzunluğu 400 metredir. 1 mil yarışı dışındaki dünya rekorları metre esasına göre belirlenir. Yeni pistlerin büyük çoğunluğunda ve uluslar arası yarışmalar için kullanılanların hemen hepsinde yapay zeminler vardır. Bu genellikle TARTAN lastiksi bir bileşkedir ve her iklimde kullanılabilir. Koşu pistinin genişliği 7.32 metreden az olmayıp eğer mümkünse iç kenarı beton veya benzer bir malzemeden yapılmış 50 mm yükseklikte ve en az 50mm genişlikte bir bordürle yükseltilmiş olmalıdır.

18 NOT : Bordür ; pist yüzeyinde birikebilecek suyun tahliye edilmesinin engellememek amacı ile en çok 65 mm yükseklikte olmalıdır. Yarış pistinin iç kenarına bordur yapılma olanağının bulunmadığı durumlarda bu kenar 50 mm genişlikte çizgilerle işaretlenmelidir. Çim yarış pistlerinde pistte 5 m de bir bayrak dikilmelidir. Bayrak yarışmacıların koşmalarını engellemeyecek şekilde yerden pist dışına doğru dikilmelidir.

19 KULVAR : Pist üzerinde müsabaka süresince 1 atletin koşmak zorunda olduğu ve yarışmacıları ayıran 8 kulvar işaretlenmiştir. Bir kulvarın genişliği 1.22 m olup , çizgi kalınlığı 5 cm olarak beyaz boya ile çizilir. Ayrıca çeşitli yarışların başlangıç yerleri de çizgilerle belirlenmiştir. Tüm yarışlar için aynı bitiş çizgisi kullanılır. Tüm yarışlar, dönüşler koşucunun soluna gelecek şekilde saat yönünün tersinde koşulur. Yalnız, 100m , 110m engelli gibi kısa yarışlar ana tribün (şeref tribünü) önündeki düz parkurda koşulur.

20 Kulvar uzunlukları ve Kulvar Farkları : Bir dönemeçte başlayan yarışlarda 200 ve 400m gibi bazı atletlerin diğerlerine kıyasla önde başlayarak avantaj elde ettikleri sanılır. Ama dönemeçler dönülürken dıştakilerin daha fazla koştuğu düşünülecek olursa böyle bir avantajın bulunmadığı anlaşılabilir. Pist dışındaki kulvarların uzunlukları daima içteki kulvarlardan büyüktür Kulvar : 400 m; 2. Kulvar: m; 3. Kulvar : m; 4. Kulvar : m; 5. Kulvar : m ; 6. . Kulvar : m ; 7. Kulvar : m 8. Kulvar : m uzunluğundadır.

21 İKİYE AYRILIR: 1-)ALÇAK ÇIKIŞ 2-)YÜKSEK ÇIKIŞ
ÇIKIŞLAR İKİYE AYRILIR: 1-)ALÇAK ÇIKIŞ 2-)YÜKSEK ÇIKIŞ

22 Alçak çıkış…. Alçak çıkış ilk olarak 1888 yılında Yale Üniversitesi’nden Amerika’lı Sherill tarafından ortaya konulmuştur. Yine Amerika’lı Burke 1896 Atina Olimpiyatları’nda 100 m.’de ilk alçak çıkış uygulamasını olımpiyatlara sokmuştur.

23 ALÇAK ÇIKIŞ Sprint koşucuları, hareketsiz duruştan en çabuk bir biçimde hızlanarak en yüksek hıza geçişi sağlamaktadır.. Bunun için öncelikle; -Patlayıcı bir hareketle başlangıçı(Kısa reaksiyon zamanı)garantilemek ve -Optimal bir kas gücünün devreye girmesi gereklidir.

24 ALÇAK ÇIKIŞ KOMUT ŞEKLİ
YERLERİNİZE, DİKKAT, ÇIK

25 Yerlerinize Pozisyonu

26 1- Yerlerinize : Yerlerinize komutundan sonra bütün koşucular takozlarına yerleşir; eller omuz genişliğinde açık start çizgisinin hemen gerisine bombeli bir şekilde yerleştirilir. Ön bloğa (90 ) kuvvetli bacağımızı yerleştiriyoruz diğer bacağımızı ise (110 – 130 )’lik arka bloğa yerleştirilir. İki elimiz ve arka bacağımızın dizi yere temas eder. Bu pozisyonda dikkat komutu beklenir.

27 Dikkat Pozisyonu

28 2- Dikkat: Kollar dirseklerden gergin, sırt hafif kavisli, kalça çemberi omuz çemberini geçecek şekilde vücut ağırlığı öne doğru verilir.ön bacak , arka bacak 110 – 130 ‘lik açı oluşturur. Baş normal pozisyonda, bakışlar 1-2 metre ileride koşu istikametinde, bu pozisyonda vücut ağırlığı kollara ve ön bacağa aktarılır. Dikkat ile çık arasında 2-3 sn. vardır.

29 Çıkış Pozisyonu

30 3- Çık: Dikkatin yoğunlaşması, sadece koşulacak mesafenin düşünülmesi ve vücut ağırlığı daha öne alınarak patlayıcı bir kuvvet ile arka bacak ve aksi kol ile çıkış yapılır. Vücut hemen doğrultulmadan eğim 30m kadar korunur.

31 “Çık” yada “Tabanca” sesine göre start verilir
“Çık” yada “Tabanca” sesine göre start verilir. Dikkat komutunun verilmesinden sonra geçen süre en az 1.5 en fazla 3sn olmalıdır. Bacaklar gövdeyi mümkün olduğu kadar büyük kuvvetle itmelidir. ·          Bacağın itme hareketi mümkün olan en kısa reaksiyon zamanında harekete geçmeli ·          Bacakların açılması çabuk ve kuvvetli olmalıdır ·          Optimal bir itiş yönü sağlanmalıdır.

32 DOĞRULMA Sprinterin doğrulması hızlanma koşusu boyunca yavaş yavaş gerçekleşmelidir. Öncelikle ayağın yere konuşundaki değişikliler ( Ağırlık merkezinin izdüşümüne yakalaşması , eklem açılarının büyümesi )ve itme açışı, bunlara bağlı olarak gövdenin kalkması doğrulmayı etkiler. İlk adımdan itibaren ağırlık merkezinin yükselmesi doğrulmanın işaretidir.

33 Çıkışın Metodik Sıralaması
·          Kuvvetli ayağın belirlenmesi ·          Ayaktan çıkışın öğretilmesi ·          Takozun yerleştirilmesi ·          Orta çıkıştaki takoz ayarının yapılması ·          Takoza oturuş ·          Önce öndeki ayağın takoza yerleştirilmesi ·          Başın aşağı doğru duruş pozisyonu ·          Ellerin parmak ucunda duruşu ·          Çizginin gerisinde yerleştirilmesi ·          Dikkat pozisyonunun alınması ·          Ön diz açısının 90 derece olması ·          Kolların dirsekten gergin konumu ·          Gözlerin yarım metre öne bakışı ·          Çıkış ve sonrasının öğretimi ·          Vücudun öne eğiminin sürdürülmesi ·          Başın karşıya bakmaması ·          Kolların aktif hareket katılımı ·          İlk adımda itme ayağının tam açılması

34 Çıkıştaki resim dizisi

35 YÜKSEK ÇIKIŞ Kulvarsız yapılan bütün orta ve uzun mesafe koşularında uygulanır. Bu çıkış şeklinde yerlerinize komutandan sonra gövde dik, kuvvetli bacak arkada hafif bükülü olacak şekilde çıkış çizgisinin gerisinde start komutu beklenir. Bu sırada baş bükülmemeli, gövdeden de sağ veya sol tarafa herhangi bir döndürme yapılmamalıdır. Bakış koşu yönünde olmalı, gözlerle yandaki koşucular sürekli kontrol edilmelidir. Yüksek çıkışlarda her sporcunun 1 defa fodepar yapma hakkı vardır. 2. kez fodepar yaptığında diskalifiye olur. 


"ATLETİZM Şahısların yürüme,koşma,atma ve atlama gibi tabi hareketlerini ilmin ve tekniğin ışığı altında geliştirmek suretiyle metre ve zaman ölçüsünü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları