Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATLETİZM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATLETİZM."— Sunum transkripti:

1 ATLETİZM

2 Atletizm, bir pist veya alanda yapılan, dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu oyunlarda atletler koşu, yürüyüş, atlama ve atma yeteneklerini gösterirler. Bilinen ilk koşu yarışı MÖ 3800'lü yıllarda Mısır'da düzenlenmiştir. Ama tarihin en ünlü atletizm yarışmaları, ilk kez Eski Yunanistan'da düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda gerçekleşmiştir. Eski Olimpiyat Oyunları, yalnızca spor yarışmalarının düzenlendiği bir etkinlik değil, aynı zamanda sporun sanat ve kültürle birleştiği büyük şenliklerdi. Atletler yarışmalardan 10 ay önce hazırlanmaya başlar, son ayı da Olimpiyat Oyunları’nın düzenlendiği yer olan Olympia'da geçirirlerdi. Yarış öncesi hazırlanma değişik biçimlerde günümüzde de sürmektedir.

3

4 ATLETİZİMDE KOŞULAR Sürat(kısa mesafe) koşuları; 100m koşuları

5 ORTA MESAFE KOŞULARI; 800m koşular 1500m koşular UZUN MESAFELİ KOŞULAR; 3000m koşular 5000mkoşullar 10000m koşular Marathon

6 BAYRAK KOŞULARI; 4*100m koşuları 4*400m koşuları Balkan bayrak koşusu İsveç bayrak koşusu ENGELLİ KOŞULAR; 100m koşuları 110m koşuları 400m koşuları 1500m koşuları 3000m koşuları

7 ATLETİZİMDE ATMALAR Gülle atma Disk atma Cirit atma Çekiç atma

8 GÜLLE ATMA Gülle Erkeklerde; kg Ağırlığında ve mm çapında , bayanlarda ; 4kg ağırlığında ve mm çapındadır. Gülle Atma Branşı 2.13,5 mt. çapında bir dairenin içinde, kurallara uygun şekilde atılmak zorundadır (bayanlar ve erkeklerde aynı).

9 DİSK ATMA Erkeklerde 2kg ağırlığında , mm çapında,bayanlarda 1kg ağırlığında ve mm çapında olup, 2.50mt çapında bir daireden atılır

10 CİRİT ATMA Cirit m'lik bir koşu alanı içerisinde koşularak yapılan tek atma branşı özelliği taşımaktadır. Bayanlar 600gr, erkekler 800gr ağırlığında aletlerle atışlarını yaparlar.

11 ÇEKİÇ ATMA Çekiç Üç bölümden oluşur; Çekiç sapı, çekiç teli ve çekiç güllesi. 1987'den beri erkeklerde çekicin ağırlığı kg boyu ise m arasında olabilmektedir.Bayanlarda Çekicin ağırlığı 4kg'dır, boyu ise erkelerin çekiciyle aynıdır. 

12 ATLETİZİMDE ATLAMALAR
Yüksek atlama Uzun atlama Üç adım uzun atlama Sırıkla yüksek atlama

13 YÜKSEK ATLAMA Koşarak hız kazandıktan sonra sağlam iki dik sehpanın arasındaki çıtanın üzerinden atlayarak yapılır. Bu atlamada prensip vücudun çıtanın üzerinden düşürmeden geçmesidir.  Atlama sehpası, sert ve bükülmez ağaçtan veya madendendir. Aralarındaki mesafe m'dir. Atlama çıtasının uçları kare, üçgen veya yuvarlak olabilir. Ağırlığı 2 kg'ı geçemez. Sehpa üzerindeki çıta, yarışmacının dokunduğu zaman kolayca düşecek biçimde yatay durumdadır. Çıtanın arkasında süngerle doldurulmuş düşme minderi, en az 5x4 m boyutunda ve yeterli kalınlıktadır.

14 UZUN ATLAMA Tek sıçrayışta en uzak mesafeye ulaşmaya dayanan pist ve alan sporudur. Uzun atlama yaklaşık 45 m'yi bulan hız alma mesafesinden koşularak, zemin hizasındaki gerileme sahasını geçmeden kum havuzuna atlanılarak yapılır.  Kum havuzunun boyutları en az 2.75x10 m'dir. 

15 ÜÇ ADIM UZUN ATLAMA Üç adım atlama; sıçrama, adım atma ve atlama biçimindeki üç ayrı kesintisiz hareketin ard arda yapılarak, en uzak mesafeye ulaşmaya dayalı pist ve alan sporudur.

16 SIRIKLA YÜKSEK ATLAMA Yatay bir çıtanın üstünden bir sırık yardımıyla atlamaya dayanan bir atletizm dalıdır. Atletler yaklaşık 5 m uzunluğunda, 2 kg ağırlığında, cam elyaflı fiberglass sırık kullanırlar. 

17 ATLETİZİMDE YÜRÜYÜŞ 50.000M Yürüyüş 20.000M Yürüyüş
Bir spor dalı olarak yürüyüş; adımların zeminle temasını kaybetmeden hızla ilerlemeye dayanan, olimpiyat oyunlarında yer alan, hafif atletizm dalında bir spordur. Gerek pistte, gerekse yollarda yapılan yürüyüş sporunda ayaklar zeminle temasını kaybetmemeli, öne doğru atılan ayak topuğu, diğer ayak yerden kalkmadan yere temas etmelidir.

18 ÇOKLU YARIŞMALAR Atletlerin tüm yeteneklerini sergilemek için yarıştıkları, dayanıklılık ve performansın çok önemli olduğu spor dalıdır. Olimpiyat Oyunlarında Dekatlon, Pentatlon ve Heptatlon dallarında yarışmalara katılan ve birinci olan sporculara dünyanın en mükemmel atletleri denmektedir. Atletizm sporunun en zor branşlarıdır.

19 MERT KIZIL 11/A 39 TEŞEKKÜRLER


"ATLETİZM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları