Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAYRAK YARIŞLARI 4x100 METRE 4x400 METRE 4X200 METRE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAYRAK YARIŞLARI 4x100 METRE 4x400 METRE 4X200 METRE."— Sunum transkripti:

1 BAYRAK YARIŞLARI 4x100 METRE 4x400 METRE 4X200 METRE

2 Takımların 30 cm boyundaki tahta veya metal bir sopayı (stafeti), elden ele geçirerek ve sırayla koşarak yaptıkları yarışlardır. Takımlar 4 atletten oluşur. Erkekler ve bayanlar arasında ayrı ayrı yapılan Olimpik Atletizm Yarışmaları'dır.

3 Eski Yunan'da ellerinde bir meşale ile yapılan bayrak koşuları, 1895 yılında ilk kez atletizm yarışmalarında yer almıştır. Bayrak koşularının en önemli özelliği, iş bölümü yapılmasıdır. İşte, herhangi bir olayı veya haberi uzak mesafeye ulaştırmada bir kişinin dayanıklılığı düşünülerek, aynı iş birkaç kişi tarafından yerine getirilmektedir.

4

5 Ansiklopedik kaynaklar M. Ö. 14. ve 15
Ansiklopedik kaynaklar M.Ö.14. ve 15. asırlarda Aztek, İnka ve Maya’ların haber ulaştırmayı bayrak koşusu şeklinde yaptıklarını yazmaktadır. Yine eski yunanlılar, koşunun savaştaki önemine inanarak, koşunun değişik şekillerini uygulamışlar ve yunan cimnastiğinin baş tacı etmişlerdir. Dini bir karakter taşıyan “meşale koşusu” bir uzun mesafe koşusu idi.

6 Bayrak koşularında en önemli nokta, maksimal süratte bayarak çubuğunun hatasız ve emin olarak verilip alınmasıdır. Bayrak çubuğunun el değiştirmesi sırasında, kolların öne veya geriye uzatılması ile koşunun en kısa yoldan yapılması zaman kazanmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca kolların öne ve geriye uzatılması yanlış yapıldığı zaman da koşu ritminin bozulacağı kesinlikle unutulmamalıdır.

7 1964 yılında yapılan bir kural değişikliği ile; kısa mesafe bayrak yarışlarında koşucunun sopayı almak için bayrak değiştirme bölgesinin 10 m. gerisinden koşmaya başlamasına izin verildi. Ancak "bayrak değiştirmek bölgesinde" bayrak el değiştirmelidir.

8 Bayrak yarışmalarında kullanılan bayrak çubuğu yada stafet olarak adlandırılan araç; alüminyum, ağaç ve benzeri maddelerden yapılır cm. uzunluğunda, 120 mm. Çapında ve 50 gr. Ağırlığındadır. Bu ölçüler uluslar arası Amatör Atletizm Federasyonunun ölçüleridir. Öğretim amaçlı çalışmalarda ve ders ortamında benzeri yardımcı araçlar kullanılabilir. Bayrak çubuğu olarak kullanılan yardımcı araçların düzgün, pürüzsüz, çalışana zarar vermeyecek bir durumda olmasına dikkat edilir.

9 4x100 m. Bayrak koşusunda koşuya ilk başlayan takım elemanının dışında, diğer 3 kişinin hızlanma yapabilmeleri için bayrak değiştirme alanının arkasında 10 m. Hızlanma alanı bulunur. Bu alan çizgi ile kulvar üzerinde belirtilmiştir. Bayrağı alacak olan takım elemanı bu 10 m. Hızlanma alanının dışına çıkmadan, herhangi bir yerinden koşmaya başlayabilir.

10 4x100 m. Bayrak koşusu için bu alan; 400 metrelik atletizm pistinde pistin 2., 3., ve metresinin başlama yerinin 10 m. Önü ve 10 m. Arkasıdır. Bu, pistin birinci kulvarı için böyledir. 8 kulvarlı bir atletizm pistinde kulvar farkından dolayı iç kulvarlardan dış kulvarlara doğru gidildikçe kulvar farkı ortaya çıkar. Bu nedenle 1. kulvardan itibaren sporcular her kulvar için belirli oranda önde (7.04m) çıkış yaparlar.

11

12

13

14 BAYRAK SOPASININ ELE VERİLMESİ TEKNİĞİ
Aşağıdan Yukarı Verme Bayrak sopasını veren koşucu genelde alıcının eline aşağıdan yukarı doğru verir Sopayı alacak koşucu alış anında baş parmağı kendine doğru diğer dört parmağı ise dışa doğrudur. Bu durumda el vücudun gerisinde kalça doğrultusunda avuç içi açık ve aşağıya bakar.

15

16 Yukarıdan Aşağı Verme Bayrağı veren koşucu, bayrağı alacak koşucunun elinin içine bayrak sopasını yukarıdan aşağıya doğru verir. Bayrağı alacak olan koşucu ise kolunu omuz yüksekliğinde gergince geriye uzatır. Elin içi yukarıyı, üstü aşağıyı gösterir. Dört parmak bir, başparmak ayrı vaziyette bayrağı almaya hazır olur.

17

18 Çengel Tutuşu Bayrağı alacak olan koşucu kolunu geriye doğru götürür. Dört parmağının uçları kendini başparmağı koşu yönünü gösterir. Bayrağı veren koşucu sopayı aşağı ileriye doğru uygun biçimde uzatarak alıcının elinin içine verir.

19

20 3 çeşit bayrak değiştirme
şekli vardır. 1-) Karışık bayrak değiştirme 2-) İçten bayrak değiştirme 3-) Dıştan bayrak değiştirme

21 1-) KARIŞIK BAYRAK DEĞİŞTİRME
Bu bayrak değiştirme şeklinde takım elemanları bayrağı aldıktan sonra diğer ellerine geçirmezler. Ayrıca her takım elemanı koşuyu başladığı yerden sürdürerek bitirir.

22 Bu uygulamada; 1. koşucu startı aldıktan sonra kendi kulvarının iç kısmına yakın bir yerden koşar ve bayrağı sağ elinde taşır. 2. koşucunun sol eline verir. 2. koşucu yine el değiştirmeden ve kulvarda yer değiştirmeden pozisyonunu koruyarak kendisini iç kulvarda bekleyen 3. takım arkadaşının sağ eline verir. 3. koşucu sağ elinde taşıdığı bayrağı kendini dış kulvarda bekleyen 4. takım arkadaşının sol eline verir. Ve takımın son koşucusu bayrağı aldığı sol elinde koşuyu tamamlar.

23

24 2-) İÇTEN BAYRAK DEĞİŞTİRME
Eğer, takım elemanları içten bayrak değiştirme yapacaksa; 1. koşucu kulvarında alçak çıkış yaparak kulvarının iç kısmından bayragı sag elinde taşıyarak koşmaya başlar. 2. koşucu bayrağı sol eliyle alır ve sağ eline geçirerek kulvarın iç kısmına doğru hareketlenir ve koşuyu bayrak değiştirinceye kadar sürdürür. 2. ile 3., 3. ile 4. koşucularda aynı uygulamayı yapar. Böylece, yarışma boyunca bütün takım elamanları içten bayrak değiştirme yapmış olur.

25 3-)DIŞTAN BAYRAK DEĞİŞTİRME
Bu değiştirme şeklinde; bayrağı taşıyan takım elemanı kendi kulvarının dış kısmına yakın bir yerden alçak çıkış yaparak bayrağı sol elinde taşıyarak koşar. Bayrağı alacak olan takım elemanı da kendi kulvarının iç kısmına yakın bir yerde bekler, 2. koşucu bayrağı sağ eliyle alarak kulvarının dışına doğru koşarken bayragı da sol eline geçirir. Kendisini kulvarının içinde bekleyen 3. takım arkadaşına dıştan içe doğru uzatarak bayrağı değiştirir. 3. de 4. koşucuya aynı şekilde bayrağı teslim eder. 4. koşucu bayrağı el değiştirmeden ve kulvarda yer değiştirmeden koşusunu tamamlar.

26

27

28 Taktik : 1 – 1. ve 4. koşucular 110-120 metre , 2. ve 3
Taktik : 1 – 1. ve 4. koşucular metre , 2. ve 3. koşucular metre koşarlar. Dolayısıyla 2. ve 3. atletin mukavemeti iyi olmalıdır – İlk çıkış yapan atletin çıkış tekniği en iyi olandan seçilir – Son koşucunun en hızlı ve mücadeleci olmalıdır – 4 x 100 metrede 2 kavis olduğundan 1. ve 3. Atletlerin kısa boylu olması gerekmektedir.

29 REKORLAR 4x100 m DÜNYA REKORLARI
BAYANLAR DERECE YER VE TARİH DOĞU ALMANYA 41.60 MOSKOVA OLİMPİYATLARI 1980 ERKEKLER JAMAİKA 37.10 PEKİN OLİMPİYATLARI 2008

30

31 44.99 İZMİR 40.00 TÜRKİYE REKORLARI Sema Apak TAKIMLAR Birsen Engin
BAYANLAR DERECE YER VE TARİH ULUSAL TAKIM Sema Apak Birsen Engin Meliz Redif Nimet Karakuş 44.99 İZMİR TAKIMLAR ŞAMPİYONASI 2011 ERKEKLER Aykut Ay İzzet Safer Jak Ali Harvey İsmail Aslan 40.00 İZMİR AVRUPA

32 4x400 m DÜNYA REKORLARI 3.15.17 Seul Olimpiyatları 2.54.29
BAYANLAR DERECE YER VE TARİH SOVYETLER BİRLİĞİ Seul Olimpiyatları ERKEKLER AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Stuttgart Dünya Atletizm Şampiyonası

33 İZMİR 3.29.42 3.03.92 TÜRKİYE REKORLARI BAYANLAR DERECE YER VE TARİH
ULUSAL TAKIM Birsen Engin Merve Aydın Meliz Redif Pınar Saka İZMİR TAKIMLAR ŞAMPİYONASI 2011 ERKEKLER Ali Ekber Kayaş Halit Kılıç Yavuz Can Serdar Tamaç İZMİR AVRUPA


"BAYRAK YARIŞLARI 4x100 METRE 4x400 METRE 4X200 METRE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları